Radio studeren RITCS 2023
Academische Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Radio

Radio

De opleiding radio/audio is er voor makers die een verhaal willen vertellen in geluid. In de vorm en voor het platform waar dat verhaal het best tot zijn recht komt: een radioprogramma, een podcast, een audio-installatie, een fictiestuk, een documentaire, een audiogids…

In de radiovakken gaat het over het ontwikkelen van een origineel programma-idee tot de realisatie ervan in de studio. Bij documentaire wordt een korte reportage gemaakt of een langer subjectief verhaal verteld. We bieden ook een pakket lessen aan waarin op een meer artistieke manier wordt omgegaan met geluid: audio-installaties, audiokunst, soundscapes…

De bachelor radio/audio vormt polyvalente radiomakers. Studenten komen in aanraking met alle facetten van het radio maken: ze beheersen het medium ook technisch en kunnen er creatief mee omgaan. Tijdens de opleiding ontdekken studenten de mogelijkheden van dit fascinerende medium en vinden daarbinnen hun eigen stijl en eigen stem.

In de master wordt het eigen individueel parcours verdergezet in een sfeer van verdieping en onderzoek. Interdisciplinair onderzoek naar nieuwe formats en ontwikkelingen binnen het medium krijgt een vertaling in de masterclasses. De opleiding investeert in zelfstandig denkende, artistiek gevormde en maatschappelijk bewuste radiomakers.

De docenten van de afdeling staan vaak midden in de praktijk. Ze geven hun kennis en ervaring door op het vlak van conceptontwikkeling, redactie en research, radioreclame, technische realisatie, stemgebruik en vele andere aspecten van radio/audio.

De studenten krijgen de kans om stage te lopen bij één van de nationale radiozenders, bij de stadsmedia van Bruzz of bij culturele/artistieke organisaties. Vlieguren opdoen is belangrijk, de opleiding creëerde daarvoor haar eigen praktijkplatform. XL Air (www.xlair.be) is de radio van het RITCS. Op deze internetradio oefenen studenten hun vaardigheden en zijn zij beurtelings technicus, presentator, producer, interviewer, redacteur, reporter of verantwoordelijk voor de promotie en sociale media. Als onderzoeksproject is het ook een labo om nieuwe formats te exploreren.

Onze opleiding in geluid

Luister online

Al meer dan 25 jaar maken studenten van de radio-opleiding aan het RITCS documentaires, hoorspelen en radioprogramma’s. In de podcast Sweet Spot hoor je een selectie van de beste van hun audiostukken. Zo weten de verhalen een breder doelpubliek van audioliefhebbers te vinden.

Sweet Spot

XL Air Radio studeren RITCS

XL AIR is de studentenradio van het RITCS, waar verscheidenheid en creativiteit centraal staat. De radiomakers van XL AIR zijn op zoek naar nieuwe radioformats en gekke en verrassende programma-ideeën. Helemaal live of in podcastvorm. Ontdek de programma's van de studenten en luister naar hun naschoolse creaties. 

XL AIR

Bachelor

Radio Studeren RITCS

Bachelor Radio - 1e jaar

Je opleiding begint bij luisteren, naar radio, naar podcasts en naar de geluiden om je heen. Dan volgt het onderzoeken. Wat vertelt geluid je en wat kan je zelf met dat geluid vertellen?
Je leert je stem kennen en gebruiken. Je leert technisch goede opnames maken, monteren en je creatie opbouwen tot een reportage, een radio-uitzending, een soundscape… Je krijgt noties van scenario schrijven en een stevige portie muziekgeschiedenis. Het vak ‘individueel artistiek onderzoek’ is jouw vrije ruimte om te experimenteren, over de drie jaren heen.

Bachelor Radio - 2e jaar

In de tweede bachelor leer je de specifieke contexten meer in de diepte kennen: fictie, documentaire, radio en geluidskunst. Je maakt kennis met het repertoire en krijgt de kans om tijdens verschillende creatieve workshops zelf aan de slag te gaan. Het vak conceptontwikkeling geeft je de nodige handvaten en daagt je uit om kritisch te reflecteren over wat je maakt. Naast stemtraining, ga je ook aan de slag met het inspreken van voice-overs. In het transversaal atelier werk je samen met studenten van andere opleidingen buiten de schoolmuren, op een sociaal-artistieke plek in Brussel.

Bachelor Radio - 3e jaar

In de derde bachelor volg je drie intensieve ateliers, met een mentor die je begeleidt om een audiowerk te maken in de context van jouw keuze. Daarnaast kan je elk semester één keuzevak volgen, waarbij je kiest tussen een verdieping in geluidsmontage, muziekcompositie, het brengen van een eigen tekst op het podium, meewerken aan een radioproject in de gevangenis van Haren of een creatieve reclamespot leren bedenken en realiseren.

Je krijgt ook de keuze om jezelf te vervolmaken als stemprofessional of als stemregisseur. Ten slotte leer je hoe je je als zelfstandig audiomaker zakelijk organiseert.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Master

Master Radio Studeren RITCS

Master

In de master ga je in dialoog met internationale makers, via festivals en masterclasses. Je volgt de nieuwste ontwikkelingen in de audiowereld. Je maakt kennis met het werkveld, via een stage van 8 weken. Je werkt een groot deel van het jaar aan je masterproef, de laatste etappe van jouw ‘individueel artistiek onderzoek’. Je wordt daarbij begeleid door een promotor. Aan het eind van het vierjarige traject ben je een audiomaker die het ambacht beheerst, die een fictief of documentair verhaal kan vertellen in geluid, die artistieke klankconcepten kan bedenken en realiseren, die volop in de wereld staat en die een eigen artistieke stem heeft gevonden. Je werk is eigenzinnig, betrokken op de maatschappij en relevant voor een luisteraar.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Alumni in focus

Kenneth Berth

Kenneth Berth

Kenneth Berth (1996) is een radio-, documentaire- en theatermaker. Na zijn Master Radio aan het RITCS maakte hij verschillende podcasts en reportages voor binnen- en buitenlandse radiozenders, waaronder: BBC Radio 3, NPO Radio 1, VPRO, Klara, Studio Brussel, MNM e.a. In de VRT MAX-podcast Zo Geboren onderzocht hij de recente geschiedenis van homoseksualiteit in ons land.

Hij ging op residentie in Parijsmet deBuren, schreef teksten voor het Rijksmuseum en werkte mee aan projecten van Het Nieuwstedelijk, de Schouwburg van Kortrijk, het Concertgebouw van Brugge en de Brakke Grond in Amsterdam.

Daarnaast is hij als presentator regelmatig te horen op Studio Brussel. Zijn werk werd genomineerd voor drie Prix Europa's, één Prix Italia en één NTR Radioprijs. In 2024 komt zijn eerste theatervoorstelling uit.

Roel Heremans Stuk

Roel Heremans

Roel werkt en leeft in Brussel. Na zijn Bachelor Radio aan het RITCS vervolgde hij zijn studie met een master ArtScience Interfaculty in Den Haag. Met zijn eindwerk Room C werd hij in 2014 geselecteerd voor de Royal Academy Master Award en won hij de Belgische VOCATIO-beurs. Heremans gebruikt geluid op een suggestieve associatieve manier. In zijn participatieve geluidsinstallaties waarbij een vertelstem de bezoeker heel specifieke instructies geeft, worden de individuele fantasie en herinneringen van elke luisteraar onderdeel van het werk. In 2018 begint Heremans met een postacademisch onderzoek aan het HISK in Gent.

Jelle Frencken

Jelle Frencken

In 2004 startte Jelle Frencken aan de opleiding Audiovisuele Kunsten (optie Radio) aan het RITCS, nadat hij een bachelor Informatica behaalde aan de Hogeschool Gent.  Tijdens z’n opleiding presenteerde hij het wekelijkse muziekprogramma Luna bij FM Brussel (BRUZZ). In z’n laatste jaar liep Jelle stage bij VTM Nieuws, waarna hij meteen aan de slag kon als journalist voor de dagelijkse nieuwsuitzendingen. Toen de economische zender Kanaal Z de redactievloer van VTM Nieuws kwam versterken, presenteerde hij ook twee jaar bij Kanaal Z. Ondertussen is Jelle een vaste waarde bij VTM Nieuws, waar hij hoofdzakelijk Europese politiek en socio-economisch nieuws verslaat. “Tijdens de opleiding Radio leerde ik de verschillende facetten van het vak. Presentatie, interviewtechnieken en documentaires maken, en ik opende ook m’n oren voor de artistieke invulling van geluid. Aan het RITCS word je opgeleid door mensen die vaak zelf in de praktijk staan, waar je enorm veel van kan leren. De Radio-opleiding geeft studenten ook de vrijheid om aan een persoonlijk parcours te werken. Ik legde de nadruk op een journalistieke invulling, wat me bijzonder heeft geholpen in m’n verdere loopbaan.”

De docenten van de afdeling radio staan vaak midden in de praktijk. Ze geven hun kennis en ervaring door op het vlak van conceptontwikkeling, redactie en research, radioreclame, technische realisatie, stemgebruik en vele andere aspecten van radio/audio. 

Lieve De Maeyer

Lieve De Maeyer

Vakhoofd Radio

Lieve De Maeyer studeerde in de jaren '80 communicatie- en theaterwetenschappen aan de KU Leuven, ontdekte daar in de Vrije Radio-scene het plezier van radio maken.

Lieve De Maeyer werkte voor VRT als radiopresentator en -producer bij Studio Brussel en Radio 1. Ze staat mee aan de wieg van audio-initiatieven als podcastnetwerk Luyster en belangenvereniging Klankverbond.

lieve.de.maeyer@ehb.be

Hadewijch Van Haverbeke

Hadewijch Vanhaverbeke

Opleidingsassistent

      

hadewijch.vanhaverbeke@ehb.be

Docenten

 • Michel Coquette
 • Wederik De Backer
 • Lieve De Maeyer
 • Jeroen De Meyer
 • Tomas De Soete

 

 • Robbie Delaere
 • Joost Fonteyne
 • Luc Haekens
 • Derek Holzer
 • Gert Keunen
 • Leen Renders 
 • Bernadette Timmermans
 • Annemie Tweepenninckx
 • Dieter Van Dam
 • Edith Van Dyck
 • Jeroen Vandesande
 • Hadewijch Vanhaverbeke
 • Martijn Veulemans
 • Didier Volckaert

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Verkort traject

Het verkorte traject Radio is er voor studenten die al beschikken over radio-ervaring. Je volgt een schakelprogramma wanneer je vanuit een professionele bachelor naar een Master wil doorstromen. Een voorbereidingsprogramma volg je wanneer je een academische opleiding hebt genoten en wil doorstromen naar onze Master. Beide zijn ‘verkorte’ programma’s en geven geen recht op het bachelor-diploma, wel recht op toegang tot de master.

Je opgedane kennis en ervaring bewijs je tijdens de toelatingsproef. Ben je geslaagd voor de toelatingsproef dan stellen we in overleg een individueel traject samen van ongeveer 60 studiepunten, rekening houdend met je voortraject en met je interesses en ambities. 

 

Vakken

Registreer

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 
 

Registreer

Wil je starten aan het RITCS School of Arts, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef voor de Bachelor Radio bestaat uit vier onderdelen: een persoonlijk dossier, een auditief werkstuk, een intake- of selectiegesprek en een werkweek. Tijdens je registratie kies je uit de verschillende opties de data die voor jou het best passen. 

Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdrachten dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef. 

Als eerste onderdeel van de toelatingsproef dien je aan de hand van een reeks vragen een persoonlijk dossier voor te bereiden. Het gaat hierbij om vragen die toetsen naar wie je bent, wat je (creatieve) interesses zijn en wat je voeling is met het vakgebied. Verder zal je ook worden gevraagd om een motivatie te schrijven waarom je wenst te starten aan de opleiding. Je bereidt dit dossier voor en stuurt het tegen een vooraf bepaalde deadline door naar de jury. Naast je persoonlijk dossier dien je ook een auditief werkstuk te maken. 

Als kandidaat voor het schakel- of voorbereidingsprogramma volg je dezelfde stappen als de kandidaten voor de Bachelor Radio maar presenteer je bijkomend een reportage en een auditief portfolio. Daarnaast moet je voor deze toelatingsproef ook twee opgelegde teksten inlezen

De specifieke info omtrent deze opdrachten vind je in de brochure na je registratie. 

Vervolgens zal je worden uitgenodigd voor een intake- of selectiegesprek waar een jury aan de hand van een kort gesprek peilt naar jouw motivatie en drive om aan de opleiding te beginnen. De jury baseert zich voor dit gesprek onder meer op de antwoorden die je formuleerde in je dossier en je opdracht(en). Op het einde van de dag zal de jury beslissen of je mag doorstromen naar de werkweek. Ben je niet geslaagd voor het jurygesprek dan mag je helaas niet deelnemen aan de werkweek en stopt voor jou de toelatingsproef. Bij een positief resultaat mag je deelnemen aan de werkweek waar je een reeks vakgebonden en praktische proeven zult krijgen. Op het einde van de werkweek krijg je te horen of je geslaagd bent voor de toelatingsproef, waarna je je kan inschrijven voor de opleiding aan het RITCS School of Arts. 

Meer informatie en verdere details vind je in de brochure die je ontvangt na je registratie. 

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Het resultaat van de toelatingsproef is enkel geldig voor het aankomende academiejaar. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts.

Data toelatingsproeven

In de loop van maart kan je je registreren voor de toelatingsproeven van het academiejaar 2023-2024. Hieronder kan je alvast de data vinden:

Optie 1:
Deadline registratie: woensdag 14.06.2023
Deadline indienen dossier: vrijdag 16.06.2023
Intakegesprek: zaterdag 24.06.2023

Optie 2:
Deadline registratie: woensdag 16.08.2023
Deadline indienen dossier: vrijdag 18.08.2023
Intakegesprek: maandag 28.08.2023

Werkweek (beide opties): maandag 28.08.2023 t.e.m. vrijdag 01.09.2023

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op
Wil je graag starten aan de opleiding radio maar zit je met nog wat vragen? Neem dan contact op met de vakgroep via radio.ritcs@ehb.be.