Radio Studeren
Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Radio

Radio

De opleiding radio/audio is er voor makers die een verhaal willen vertellen in geluid. In de vorm en voor het platform waar dat verhaal het best tot zijn recht komt: een radioprogramma, een podcast, een audio-installatie, een fictiestuk, een documentaire, een audiogids…

In de radiovakken gaat het over het ontwikkelen van een origineel programma-idee tot de realisatie ervan in de studio. Bij documentaire wordt een korte reportage gemaakt of een langer subjectief verhaal verteld. We bieden ook een pakket lessen aan waarin op een meer artistieke manier wordt omgegaan met geluid: audio-installaties, audiokunst, soundscapes…

De bachelor radio/audio vormt polyvalente radiomakers. Studenten komen in aanraking met alle facetten van het radio maken: ze beheersen het medium ook technisch en kunnen er creatief mee omgaan. Tijdens de opleiding ontdekken studenten de mogelijkheden van dit fascinerende medium en vinden daarbinnen hun eigen stijl en eigen stem.

In de master wordt het eigen individueel parcours verdergezet in een sfeer van verdieping en onderzoek. Interdisciplinair onderzoek naar nieuwe formats en ontwikkelingen binnen het medium krijgt een vertaling in de masterclasses. De opleiding investeert in zelfstandig denkende, artistiek gevormde en maatschappelijk bewuste radiomakers.

De docenten van de afdeling staan vaak midden in de praktijk. Ze geven hun kennis en ervaring door op het vlak van conceptontwikkeling, redactie en research, radioreclame, technische realisatie, stemgebruik en vele andere aspecten van radio/audio.

De studenten krijgen de kans om stage te lopen bij één van de nationale radiozenders, bij de stadsmedia van Bruzz of bij culturele/artistieke organisaties. Vlieguren opdoen is belangrijk, de opleiding creëerde daarvoor haar eigen praktijkplatform. XL Air (www.xlair.be) is de radio van het RITCS. Op deze internetradio oefenen studenten hun vaardigheden en zijn zij beurtelings technicus, presentator, producer, interviewer, redacteur, reporter of verantwoordelijk voor de promotie en sociale media. Als onderzoeksproject is het ook een labo om nieuwe formats te exploreren.

 

Meer radio

Bachelor

Het eerste bachelorjaar biedt een theoretische en praktische introductie tot radio en audio. De studenten maken kennis met hun apparatuur, met hun stem, met de taal van geluid. Zo ervaren ze of het medium hen ligt. De klemtoon ligt op oriëntatie en ontdekken.

In het tweede jaar leren de studenten de grammatica en techniek van pop- en cultuurradio, gaan ze op pad om reportages en documentaires te maken en realiseren ze een luisterspel. Ze doen een kennismakingsstage. Na de 2e Bachelor hebben de studenten ook een basiskennis muziekgeschiedenis, een basisvorming in spreken en schrijven voor de radio en in het uitwerken van artistieke concepten.

Het derde jaar bestaat uit drie lange ateliers. Op het einde van elk atelier wordt het werk gepresenteerd aan een publiek. De klemtoon verschuift naar de exploratie van de eigen creativiteit. De student leert zijn werk te plaatsen in de context van ander radio-en audiowerk, uit binnen-en buitenland. De student sluit zijn jaar af met een bachelorproef.

Vakken

Field
Credits
Culturele studies
3
Cultuurgeschiedenis
3
Muziekgeschiedenis
3
Audio: basisbegrippen 1
4
Earcleaning
3
Multiplatform radio 1
3
Redactie en research 1
3
Ontwikkeling van een concept 1
4
Interview en reportage
6
Radioprogramma
6
Locatieproject
3
Studio, opname en montage
4
Stemtechniek
3
Stem en uitspraak 1
4
Persoonlijk parcours - solo 1
8
Field
Credits
Kunsttheorie AK 2
3
Politieke theorie
3
Multiplatform radio 2
3
Popmuziek in historisch en sociologisch perspectief
4
Ontwikkeling van een concept 2
6
Radiofictie
6
Technische realisatie radiofictie
3
Technische realisatie radioprogramma's
3
Popradio
4
Cultuurradio
4
Radioreportage en documentaire
3
Stem en uitspraak 2
3
Persoonlijk parcours - solo 2
8
Muziekgeschiedenis 2
3
Workshop transversaal atelier
4
Field
Credits
Atelier radiodocumentaire
9
Atelier audio: artistiek onderzoek
6
Auteurs- en mediarecht
3
Radio-analyse
3
Radiolandschap
6
Persoonlijk parcours - stage
6
Bachelorproef
6
Atelier Audio - Audiodramaturgie
3
Atelier Audio - Audiotechniek
3
Keuzevakken
Cultuur - vraagstukken
6
Filosofie - vraagstukken
6
Politiek - vraagstukken
6
Atelier Radio (KEUZE 3/4)
Reclame
3
Interview
3
Productie
3
Stem en uitspraak
3

Master

Een student radio die aan de master begint, beschikt in principe al over de nodige kwalificaties en vaardigheden om het beroep ‘radio’ te mogen uitoefenen: de bachelor.

De master is de laatste etappe van het ‘persoonlijk parcours’. Je kan kiezen tussen de masterclasses, radio, audio en documentaire. Je kan je vervolmaken in stem of multiplatform radio (digital storytelling, social media). Je volgt 8 weken stage in het werkveld, waar je leert functioneren in beroepssituaties. Je krijgt de kans om buiten de grenzen van het medium radio te treden en samen te werken met de andere masters van het RITCS tijdens de interdisciplinaire ‘Winterschool’. Als masterstudent maak je een masterproef: het ultieme visitekaartje van de student. Je presenteert je werk voor een jury van interne en externe professionele radio- en audiomakers. Na de master ben je een autonome maker die volop in de wereld staat.

Vakken

Field
Credits
Masterproef Radio
21
Stage Radio
6
Cultuurfilosofisch onderzoek
6
Keuzevakken (3 SP)
Stemtechniek en uitspraak
3
Multiplatform radio
3
Exploratie
3
Keuzevakken (6 SP)
Interdisciplinair onderzoek in de kunsten
6
Nieuwe ontwikkeling in radio
6
Keuzevak (18 SP)
Masterclass Radio
9
Masterclass Audio 9
9
Masterclass Documentaire
9

Alumni in focus

Eva

Eva Moeraert

Eva is de maakster van ‘De buffalo bitches’  een mockumentary die ze maakte als bachelorproef aan het RITCS over 2 vrouwelijke AA-Gent-hooligans. Ze studeerde af in 2003 met een radiodocumentaire over stierenvechten en flamencodansen - en kreeg daar ineens ook de NTR-radioprijs voor in de plaats. Ze kon meteen aan de slag bij de VRT, waar ze werkte voor Radio 1, Ketnet, Klara en Radio 2. Dezer dagen vind je haar vooral in en rond Gent. Ze geeft er les audio-journalistiek aan de Arteveldehogeschool en werkt als audio-storyteller voor verschillende opdrachtgevers. Ze maakt radiodocumentaires, audiowandelingen en werkt momenteel hard aan een eigen podcast-reeks. Ze won in 2016 en 2017 de Korte Golf-radioprijs en kreeg voor haar stuk ‘Stairway to heaven, in boxershort’ ook de prijs voor beste Internationale radiostuk op het Hearsay Audiofestival in Ierland. 

Roel Heremans Stuk

Roel Heremans

Roel werkt en leeft in Brussel. Na zijn Bachelor Radio aan het RITCS vervolgde hij zijn studie met een master ArtScience Interfaculty in Den Haag. Met zijn eindwerk Room C werd hij in 2014 geselecteerd voor de Royal Academy Master Award en won hij de Belgische VOCATIO-beurs. Heremans gebruikt geluid op een suggestieve associatieve manier. In zijn participatieve geluidsinstallaties waarbij een vertelstem de bezoeker heel specifieke instructies geeft, worden de individuele fantasie en herinneringen van elke luisteraar onderdeel van het werk. In 2018 begint Heremans met een postacademisch onderzoek aan het HISK in Gent.

Jelle Frencken

Jelle Frencken

In 2004 startte Jelle Frencken aan de opleiding Audiovisuele Kunsten (optie Radio) aan het RITCS, nadat hij een bachelor Informatica behaalde aan de Hogeschool Gent.  Tijdens z’n opleiding presenteerde hij het wekelijkse muziekprogramma Luna bij FM Brussel (BRUZZ). In z’n laatste jaar liep Jelle stage bij VTM Nieuws, waarna hij meteen aan de slag kon als journalist voor de dagelijkse nieuwsuitzendingen. Toen de economische zender Kanaal Z de redactievloer van VTM Nieuws kwam versterken, presenteerde hij ook twee jaar bij Kanaal Z. Ondertussen is Jelle een vaste waarde bij VTM Nieuws, waar hij hoofdzakelijk Europese politiek en socio-economisch nieuws verslaat. “Tijdens de opleiding Radio leerde ik de verschillende facetten van het vak. Presentatie, interviewtechnieken en documentaires maken, en ik opende ook m’n oren voor de artistieke invulling van geluid. Aan het RITCS word je opgeleid door mensen die vaak zelf in de praktijk staan, waar je enorm veel van kan leren. De Radio-opleiding geeft studenten ook de vrijheid om aan een persoonlijk parcours te werken. Ik legde de nadruk op een journalistieke invulling, wat me bijzonder heeft geholpen in m’n verdere loopbaan.”

De docenten van de afdeling radio staan vaak midden in de praktijk. Ze geven hun kennis en ervaring door op het vlak van conceptontwikkeling, redactie en research, radioreclame, technische realisatie, stemgebruik en vele andere aspecten van radio/audio.

 

Vakhoofd

Lieve De Maeyer

Vakgroepassistent

Jan Bulckaen
Hadewijch Vanhaverbeke

Docenten & medewerkers

Edwin Brys
Jan Bulckaen
Lieve De Maeyer
Jeroen De Meyer
Joost Fonteyne
Luc Haekens
Gert Keunen
Patrick Dooms
Hendrik Moens
Jeroen Roppe
Bernadette Timmermans
Annemie Tweepenninckx
Dieter Van Dam
Peter Van Poucke
Jeroen Vandesande
Hadewijch Vanhaverbeke
Steve Verhaeghe
Martijn Veulemans
Didier Volckaert

 

Toelatingsproef Radio

Wil je starten aan het RITCS dan moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Inschrijven voor deelname aan deze artistieke toelatingsproef is verplicht en kan vanaf onze infodag op zaterdag 17 maart 2018

Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, filmtaal, persoonlijke fascinatie/ stijl, actuele kennis en goesting (afhankelijk van de opleiding waarvoor je wil toegelaten worden). Kort gezegd: het gaat vooral om een eerste ontmoeting.

Voor de toelatingsproef Radio maak je op voorhand een auditief werkstuk over jouw woon- of leefomgeving. Tijdens luister- en studioproeven wordt er gepeild naar motivatie, creativiteit, taalvaardigheid, affiniteit met geluid, algemene kennis en culturele bagage. Je stem wordt gescreend op mogelijke medische aandoeningen. Op de vierde dag kom je op jurygesprek waarbij alle resultaten worden besproken.

Ben je kandidaat voor een schakel- of voorbereidingsprogramma, dan doorloop je de reguliere toelatingsproef en presenteer je bijkomend een reportage over een keerpunt in iemands leven, een auditief portfolio en een opgelegde ingelezen tekst. Met het portfolio laat je horen dat je al een stevige basis hebt in radio/audio.

Meer info met betrekking tot de toelatingsproef vanaf 17 maart 2018.

Any question?

Wil je graag starten aan de opleiding radio maar zit je met nog wat vragen? Neem dan contact op met de vakroep via radio.ritcs@ehb.be.