Audiovisuele Kunsten Professionele Bachelor
Professionele Bachelor in de Audiovisuele Kunsten

Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten

Een opleiding voor de creatieve multidisciplinair

Bouw aan je toekomst in de audiovisuele media en live events en start in september met de Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten aan het RITCS. De opleiding leidt je kritisch en praktisch op om je eigen weg uit te stippelen in een internationale context van formats, live streaming, digital storytelling, content creatie, social media en productie management, zodat je meteen kan beginnen in de wondere wereld van de creative industries, broadcasts en live events.

De opleiding is er voor jou als je mee wil werken aan de verhalen die nù aan het gebeuren zijn. Je voelt je thuis in de wereld van de (online) audiovisuele media en je wil je skills verder inzetten om events, concerten, programma’s en actuele gebeurtenissen te registreren en nadien om te zetten naar creatieve content.

Je bent een early adopter die gebeten is door de nieuwste technologische ontwikkelingen en platformen en wil je verder professionaliseren om in de media als all-rounder aan de slag te gaan. Je valt omver van ééntonigheid en wil als hands-on creator je kennis uitbreiden om meer, sneller, anders en professioneler aan het werk te gaan.

Je houdt van teamwork en droomt ervan als creatieve multidisciplinair samen met je team een idee om te zetten in frisse audiovisuele content. Je wil graag een onmisbare schakel zijn in de workflow van grote live captaties.

Op het RITCS wil je je verder verdiepen in hoe je snel, efficiënt maar vooral ook professioneel content kunt maken voor diverse platformen. Techniek en organisatorisch inzicht, reflectie, creatieve verbeelding en kritische zin staan voorop. Je staat daarbij het liefst met één voet in de school en met de andere voet in het werkveld zodat je kennismaakt met de laatste nieuwe trends in de audiovisuele sector.

Lijkt de opleiding iets voor jou? Schrijf je dan in voor de toelatingsproef en start in september nog aan de opleiding! 

De opleiding in beeld


Integrale werken van onze studenten ontdekken, zoals de aftermovie van 'De Warmste Week' of de videoclip 'My Name' van Dries Lenaerts, doe je dan weer via ons streamingplatform RITCS ONLINE.

RITCS ONLINE

Trajecten

Om stevig in je schoenen te staan in de audiovisuele wereld heb je een opleiding nodig die je stap voor stap leert hoe je deze zaken allemaal aanpakt.

We zetten ervaren docenten in om je in het eerste jaar een brede basiskennis en vakkundigheid bij te brengen. In de diverse praktijkworkshops en hoorcolleges kan je persoonlijk ervaren hoe elk onderdeel van een productie in elkaar zit, en hoe je door samen te werken een goed eindproduct kan realiseren. We geven je daarbij de tijd en ruimte om de verschillende tools van een audiovisuele productie te ontdekken, zodat je in je tweede jaar kan toeleggen op de verdere ontwikkeling van je specifieke skills in één van de keuzetrajecten.

Het keuzetraject productie is er voor zij die aanleg hebben voor probleemoplossend denken en zich verder willen verdiepen in de organisatorische aspecten van audiovisuele media. Aan de hand van gerichte vakken leer je het creatieproces begrijpen, plannen, budgetteren en begeleiden om zo het meeste uit je creatief team én het resultaat te halen. Je hebt daarbij oog voor detail en behoudt altijd het overzicht. Als aanspreekpunt maak je goeie afspraken met productiehuizen, televisiestudio’s, concertzalen en ander organisatoren waar jullie content voor maken.

Het keuzetraject realisatie is er voor de creatieve doeners die met oog voor de doelgroep of opdrachthouder nadenken over de balans tussen vorm en inhoud van het audiovisueel product. Aan de hand van research en redactioneel werk leer je een concept uit de grond te stampen en het idee te begeleiden tot een creatief eindproduct voor diverse platformen, alleen of in teamverband.

Als student van het keuzetraject audio-video-technologie blaas je het concept leven in. Als techneut ben je geboeid door techniek en leer je hoe de verschillende elementen van een opname functioneren. Je wordt vertrouwd gemaakt met de nieuwste audiovisuele technologieën en mediaplatformen. Je wordt uitgedaagd om je technische kennis en kunde inhoudelijk in te zetten en om zo je persoonlijke stempel op het eindproduct te drukken.

Vakken

Field
Credits
ICT
3
Audiovisuele productietools 1
4
Production management
4
Workshop singlecam 1
11
Workshop multicam 1
11
Persoonlijk parcours
3
Technologie 1
3
Media en maatschappij 1
3
Kunst en cultuur 1
3
Audiovisuele geschiedenis en analyse
3
Vakken AVT
Audiovisuele Productietools Advanced
6
Audio-Videotechnologie 1
3
Signaaltechnologie
3
Vakken Productie
Productietools 1
4
Production management advanced 1
8
Vakken Realisatie
Realisatietools 1
4
Realisatie 1
8
Field
Credits
Audiovisuele productietools 2
6
Workshop singlecam 2
14
Workshop multicam 2
14
Persoonlijk parcours 2
3
Stage 1
3
Media en maatschappij 2
3
Kunst en cultuur 2
3
Audiovisuele actualiteit
3
Vakken AVT
Audiovisuele Productietools Advanced 2
5
Audio-Videotechnologie 2
3
Technologie Advanced
3
Vakken Productie
Productietools 2
3
Production management advanced 2
5
Technologie 2
3
Vakken Realisatie
Realisatietools 2
3
Realisatie 2
5
Technologie 2
3
Field
Credits
Airbox
15
Stage 2
15
Bachelorproef
15
Bachelorclasses
15

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.
 

ECTS-fiches

Harry Cole

Harry Cole

Opleidingshoofd Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten

In 1984 startte Harry zijn carrière binnen het culturele werkveld als Theatertechnieker / Toneelmeester. In 1989 specialiseerde en verdiepte hij zich in de kunst van de lichttekening als assistent lichtontwerp in het toenmalige Koninklijk Jeugd Theater, nu hetPaleis, waar hij in 1991 opklom tot Inn-house lichttekenaar. Van 1997 tot op heden was hij actief als Freelance Lichtontwerper voor verschillende theater- en dansproducties zowel binnen als buiten onze grenzen. Een greep hieruit zijn o.a., Jan Fabre, Alain Platel, Arne Sierens, KVS, Young@Heart Chorus NH.MA USA, Cie Lamaison in Toulouse, Tristero, Theater Zuidpool en Lisbeth Gruwez. Van 2003 tot 2010 verzorgde hij de technische leiding voor de Cie Troubleyn / Jan Fabre, waarmee hij met menig voorstelling de wereld rond trok.

In diezelfde periode besloot hij dan ook om zijn vergaarde kennis en zijn passie door te geven als gastdocent bij STEPP, Sabbattini en RITCS. Aan het RITCS School of Arts te Brussel maakt Harry sinds 2010 deel uit van het
vaste docententeam en is hij na vakhoofd van de afstudeerrichting Podiumtechnieken sinds 2020 opleidingshoofd van de Professionele Bachelors.
 

harry.cole@ehb.be

Jeroen De Rijck

Jeroen De Rijck

Adjunct-opleidingshoofd Professionele Bachelor

In 2006 is Jeroen afgestudeerd  aan het RITCS, opleiding Beeld. Jarenlang werkte hij als cameraman bij een facilitair bedrijf in opdracht van de Vlaamse en regionale zenders om nieuws, reportages, human interest en langere non fictie series in beeld te brengen. Hij werkte mee aan onder andere “Big Brother” , “Idool”, “X-factor” en andere talentenjachten ,“Het Leven Zoals Het Is” , "Help Mijn Man Is Een Klusser”, “Huisdokter”, “Schoon en Meedogenloos” , “Boer Zoekt Vrouw”. Maar ook reportages voor Sporza, het Belgisch voetbal, "Koppen" en het showbizzmagazine “De Rode Loper” . 

Sinds 2012 heeft hij het RITCS team versterkt. Hierdoor heeft hij een jarenlange ervaring in lesopdrachten, materiaalbeheer, planning en organisatie in een AV onderwijs omgeving. Eerst vanuit de uitleendienst, daarna als kerndocent AVT en nu als adjunct opleidingshoofd van de Professionele Bacheloropleiding in de Audiovisuele Kunsten. Hij blijft ook actief als praktijklector in de Academische flank van het RITCS. Hij zetelt mee in de investeringscommissie van het RITCS en werkt mee aan de digitale transformatie van de School of Arts.

Hij probeert op de hoogte te zijn van the next big thing, zowel op vlak van technologieën als op vlak van onderwijs en het werkveld. Onderzoek is volgens hem de sleutel om ervoor te zorgen dat een opleiding relevant blijft. Via nieuwe pedagogische vormen de diverse studenten van vandaag geëngageerd krijgen om op deze manier competenties te verwerven die hun nut zullen bewijzen in de toekomst, ziet hij als een must. Hij gelooft in de kracht van de student en wilt hen zelfvertrouwen geven om zich zo goed mogelijk te ontplooien en hij is zich ervan bewust dat studenten een opleiding volgen op een cruciaal moment in hun leven. Hij schoolt zichzelf continu bij zodat hij de studenten een stap voor blijft op vlak van digitalisering. Connecteren zich Jeroen in het bloed, samenwerken in team, een team dat kan bestaan uit (ex-)studenten, docenten, onderzoekers, mensen uit het werkveld om de uitdagingen aan te pakken die op ons afkomen, daar gelooft hij in.

jeroen.de.rijck@ehb.be

Kerndocenten

Jan Dierickx

Jan Dierickx

Kerndocent Regie

Sinds 1988 werkt hij als freelance regisseur voor zowel binnen- als buitenlandse opdrachten. In die tijd heeft hij deelgenomen aan zo’n 160 producties in 35 landen en dit voor zowel de Vlaamse, Belgische, Nederlandse, Franse , Duitse, Spaanse en Zweedse markt. Daarbij zaten zowel opnames in studio als op de top van een berg, single-cam, multi-cam of een mix van de twee. De bekendste producties waren Peking Express en Expeditie Robinson.

jan.dierickx@ehb.be

Marina Reisdorff

Marina Reisdorff

Kerndocent Productie

Marina behaalt in 1984 haar diploma aan het RITCS, Afdeling Assistentie. Hoewel ze een carrière in de Vlaamse film ambieert, start ze haar loopbaan als regieassistente op de TV-sportredactie van de toenmalige BRT. Onverwacht werden voetbal en multicamera haar nieuwe passies. In 1989 maakt ze de grote overstap van de openbare omroep naar VTM. Daar maakt ze deel uit van de groep pioniers van de eerste Vlaamse commerciële TV-zender. Aanvankelijk in de functie van regie-& productie-assistente, later als regisseur en producer van talrijke succesrijke amusementsprogramma’s. Onder de vleugels van toenmalig RITCS-opleidingshoofd Tia Merecy, vervoegt ze in 2013 het lerarenkorps van de afdeling Production Management. Sindsdien combineert ze deze onderwijsopdracht met haar TV-projecten in het werkveld.

marina.reisdorff@ehb.be

Tom Vantorre

Tom Vantorre

Kerndocent AVT

Tom Vantorre is geboren in Brugge en groeide op aan de Belgische kust. Hij studeerde zelf aan het RITCS en woont in Brussel. Als freelance cameraman werkte hij voor verschillende Europese zenders zoals BBC, ARTE, RTE en andere.
Na een speciale opleiding specialiseerde Vantorre zich in oorlogsverslaggeving en filmde hiervoor onder andere in Irak, Afghanistan en voormalig Joegoslavië.

De afgelopen jaren verliet Vantorre het pad van de verslaggeving en nu concentreert hij zich op documentaires en het maken van eigen fotoreeksen waarvan verschillende reeds werden gepubliceerd.

tom.vantorre@ehb.be

Begeleiding

Christel De Moor

Christel De Moor

Opleidingsassistente

Christel De Moor studeert af aan het RITCS in 1981 als regie-assistente/script supervisor. Zij werkt tot 1990 bij de Vrt (toen BRTN) voor diverse jeugd- en wetenschappelijke programma's. Nadien werkt ze 14 jaar bij het productiehuis D&D Productions voor show- en spelprogramma's zoals 'Tien om te Zien',  'Het Gouden Oog' en Waagstuk en voor de dramareeks 'Wittekerke'. Sinds 2004 werkt ze in het RITCS als praktijkdocente en opleidingsassistente.

christel.de.moor@ehb.be

An Taveirne

An Taveirne

Begeleiding en planning van de praktijken

An Taveirne heeft jaren gewerkt als studiomeester voor allerlei studioprogramma's en ondersteunde ook productioneel tal van evenementen.

an.taveirne@ehb.be

Docenten

 • Ameye Sigrid
 • Bosmans Luc
 • Breuls Peter
 • De Clercq Dirk
 • De Moor Christel
 • De Rijck Jeroen
 • Delaere Robbie
 • Dhelft Dirk
 • Frederickx Katelijne
 • Goeyvaerts Lars
 • Haekens Luc
 • Hessels Wouter
 • Keymeulen Jan
 • Naesen Marc
 • Peet Jean
 • Puttemans Kasper
 • Reisdorff Marina
 • Ricour Ann
 • Steyt Shana
 • Taveirne An
 • Temmermans Matthias
 • Theunissen Jeroen
 • Tuyaerts Johan
 • Vaerman Mia
 • Van Den Bossche Rudi
 • Van den Brande Sien
 • Van den Brande Ellen
 • Van Geel Gert
 • Van Moer Geel
 • Vantorre Tom
 • Van Nieuwenhuysen Timothy
 • Veraghtert Toon
 • Verschoren Jan
 • Veulemans Martijn
 • Vilain Sven

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Info-momenten 2021

info-momenten 2021

We vinden het nog net iets te vroeg om je op een comfortabele manier uit te nodigen voor een fysiek bezoek aan onze School of Arts. De cijfers gaan de goede kant. Het RITCS wil dan ook haar verantwoordelijkheid opnemen om dat zo te houden. De fysieke infodag van zaterdag 13 maart 2021 wordt uitgesteld, maar dankzij het digitaal aanbod kan je je begin maart twee weken lang informeren over onze studierichtingen met behulp van infosessies, open lessen, instagram takeovers en culturele activiteiten. Naar gelang de mogelijkheden hopen we je later dit voorjaar uit te nodigen op onze campus.
 

Ontdek het aanbod

 

Registreren

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 
 

Registreer

Over de toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS School of Arts, dan moet je eerst slagen voor de toelatingsproef. De toelatingsproef voor de Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten bestaat uit drie onderdelen: een persoonlijk dossier, een werkweek en een jurygesprek. Tijdens je registratie kies je uit de verschillende opties de data die voor jou het best passen. 

Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdrachten dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef. 

Als eerste onderdeel van de toelatingsproef dien je aan de hand van een reeks vragen een persoonlijk dossier voor te bereiden. Het gaat hierbij om vragen die toetsen naar wie je bent, wat je (creatieve) interesses zijn en wat je voeling is met het vakgebied. Verder zal je ook worden gevraagd om een motivatie te schrijven waarom je wenst te starten aan de opleiding. Je bereidt dit dossier voor en stuurt het tegen een vooraf bepaalde deadline door naar de jury. De specifieke info omtrent deze opdracht vind je in de brochure na je registratie. 

Daarnaast zal je moeten deelnemen aan een werkweek waarin je een reeks vakgebonden en praktische proeven zult krijgen. Tijdens de werkweek is er ook een kort gesprek met de jury waarin er wordt gepeild naar jouw motivatie en drive om aan de opleiding te beginnen. De jury baseert zich voor dit gesprek onder meer op de antwoorden die je formuleerde in je dossier en je opdracht(en). Op het einde van de werkweek krijg je te horen of je geslaagd bent voor de toelatingsproef, waarna je je kan inschrijven voor de opleiding aan het RITCS School of Arts. 

Meer informatie en verdere details vind je in de brochure die je ontvangt na je registratie. 

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Het resultaat van de toelatingsproef is enkel geldig voor het aankomende academiejaar. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts.

Data toelatingsproef Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten

Toelatingsproef Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten: sessie 1 
Werkweek : vrijdag 25.06.2021 t.e.m. dinsdag 29.06.2021
Deadline registratie : zondag 13.06.2021 / 23:59

Toelatingsproef Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten: sessie 2 
Werkweek : maandag 23.08.2021 t.e.m. donderdag 26.08.2021
Deadline registratie : zondag 15.08.2021 / 23:59

Toelatingsproef Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten: sessie 3
Werkweek : maandag 13.09.2021 t.e.m. donderdag 16.09.2021
Deadline registratie : vrijdag 10.09.2021 / 23:59

Registreren 

Vanaf 8 maart kan je je registreren voor deze toelatingsproef. 

Vragen?

Denk je eraan om te starten met de Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten maar zit je nog met vragen? Stel je vragen dan aan één van onze medewerkers via ons vragenformulier of blijf op de hoogte van de laatste nieuwe informatie over de opleiding via onze nieuwsbrief!