Podiumtechnieken RITCS voorstelling
Professionele Bachelor in de Audiovisuele Kunsten

Podiumtechnieken

Podiumtechnieken

De opleiding Podiumtechnieken bereidt je voor op een carrière in de brede podiumkunstensector. Ben jij diegene die er samen met de artiesten van droomt het onmogelijke werkelijkheid te laten worden? Dan is deze professionele bacheloropleiding - een unicum in Vlaanderen - zeker iets voor jou.  

Hier leer je dat een decor niet bestaat zonder licht, een muzikant niet zonder een PA-system en dat aan chaos op scène een messcherpe organisatie vooraf gaat. Techniek en organisatorisch inzicht, reflectie, creatieve verbeelding en kritische zin, staan voorop.

In het eerste jaar krijg je een stevige basis licht, audio, video, scenografie en productie, leer je over veiligheid, podiummechanica, crowd control, maar leer je ook voorstellingen lezen en begrijpen.

Vanaf het tweede jaar kies je tussen: 
 

 • Productie en Stagemanagement in de podiumkunsten: over het uitwerken van complexe budgetten en planningen en het concreet maken van artistieke projecten op een veilige én creatieve manier.
   
 • Techniek in de podiumkunsten: over de inhoudelijke invulling van licht, audio, video, podiummechanica en scenografie binnen interne of externe creatieopdrachten.

In real-life-situaties leer je de productionele en technische knepen van het vak. Gespreid over 3 jaar volg je 20 weken stage als productieleider of theatertechnicus bij een ensemble, kunstencentrum, danscompagnie, event-bureau, concertorganisator, theater-,  productie- of operahuis, circus, …. .

Het sluitstuk van je opleiding is het resultaat van een 3-jarig onderzoek naar een innovatieve techniek, dat je presenteert in een praktijkgericht eindwerk.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Scenografie 1
4
Voorstellingsanalyse 1
3
Kunstgeschiedenis en actualiteit
3
Productiemanagement 1
4
Onderzoeksvaardigheden 1
3
Persoonlijk Parcours
4
Stage 1
6
Theatergeschiedenis 1
3
Audio 1
4
Licht 1
4
Podiummechanica 1
4
Atelier Technieken
3
Elektriciteit
4
Common Ground
4
Video en Nieuwe Media 1
4
Veiligheid & Duurzaamheid
3
Field
Credits
Stage / internationale stage 2
10
Locatie en eventmanagement
3
Video en Nieuwe Media 2
3
Voorstellingsanalyse 2
3
Scenografie 2
3
Onderzoeksvaardigheden 2
4
Theatergeschiedenis 2
3
Audio 2
3
Licht 2
3
Traject: productie- en stagemanagement
Productiemanagement 2
6
Stagemanagement 1
6
Praktijk Productie / Stagemanagement 1
13
Traject: theatertechnieken
Podiummechanica 2
3
Audio 3
3
Licht 3
3
Toegepaste Fysica
3
Praktijk Theatertechniek 1
13
Field
Credits
Special effects
3
Zakelijk beleid
3
Cultuurbeleid
3
Bachelorproef
16
Stage / internationale stage 3
16
Keuzevakken (1/3)
Nieuwe Media
3
Soundscape
3
Scenografie 3
3
Traject: productie- en stagemanagement
Praktijk Productie / Stagemanagement 2
8
Productiemanagement 3
4
Stagemanagement 2
4
Traject: theatertechnieken
Praktijk Theatertechniek 2
16

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.
 

ECTS-fiches

Alumni in focus

Na hun studies gaan onze studenten als podiumtechnieker aan de slag binnen de theaterwereld. Op zelfstandige basis of verbonden aan een theatergezelschap, de studenten bekleden een brede waaier aan functies. 

Harry Cole

Harry Cole

Opleidingshoofd Professionele Bachelors

In 1984 startte Harry zijn carrière binnen het culturele werkveld als Theatertechnieker / Toneelmeester. In 1989 specialiseerde en verdiepte hij zich in de kunst van de lichttekening als assistent lichtontwerp in het toenmalige Koninklijk Jeugd Theater, nu hetPaleis, waar hij in 1991 opklom tot Inn-house lichttekenaar. Van 1997 tot op heden was hij actief als Freelance Lichtontwerper voor verschillende theater- en dansproducties zowel binnen als buiten onze grenzen. Een greep hieruit zijn o.a., Jan Fabre, Alain Platel, Arne Sierens, KVS, Young@Heart Chorus NH.MA USA, Cie Lamaison in Toulouse, Tristero, Theater Zuidpool en Lisbeth Gruwez. Van 2003 tot 2010 verzorgde hij de technische leiding voor de Cie Troubleyn / Jan Fabre, waarmee hij met menig voorstelling de wereld rond trok.

In diezelfde periode besloot hij dan ook om zijn vergaarde kennis en zijn passie door te geven als gastdocent bij STEPP, Sabbattini en RITCS. Aan het RITCS School of Arts te Brussel maakt Harry sinds 2010 deel uit van het
vaste docententeam en is hij na vakhoofd van de afstudeerrichting Podiumtechnieken sinds 2020 opleidingshoofd van de Professionele Bachelors.
 

harry.cole@ehb.be

Vicky Vermoezen

Vicky Vermoezen

Vakhoofd I Docent Productie & Stagemanagement

Vicky Vermoezen studeerde in 2002 af aan het RITCS en startte haar loopbaan als freelance productieleider en tourmanager bij o.a. Action Malaise, Beulens Paulina, HushHushHush en STUK. Ze werkte van 2006 tot 2016 voor CREW/Eric Joris als productieleider, tourmanager en zakelijk leider. In 2017 maakte zij de overstap naar DE MAAN in Mechelen waar zij aan de slag ging als zakelijk leider. Sinds 2020 is zij algemeen coördinator. 
Daarnaast startte Vermoezen in 2013 les te geven op het RITCS en volgt zij het traject Productie op.

vicky.vermoezen@ehb.be

Profielfoto Katrien

Katrien Van Langenhove

Communicatie Theateropleiding - Drama & PT

Katrien Van Langenhove is germaniste en theaterwetenschapper. Ze werkt als assistente voor de opleiding drama van het RITCS en is betrokken bij diverse artistieke en wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Ze doceert Voorstellingsanalyse in 2e Bachelor Drama.

katrien.van.langenhove@ehb.be

Profiel Veerle

Veerle Joos

Productie & planning Theateropleiding - Drama & PT

.

veerle.joos@ehb.be

Docenten

 • Baeten Katrijn
 • Cole Harry
 • Cortebeeck Enak
 • D'Hondt Dries
 • De Kimpe Pieter
 • De Koning Ruud
 • De Reese Stefan
 • De Smedt Hendrik
 • Douxils Nathalie 
 • De Waegeneer Geert
 • Digneffe Philippe
 • Engels Eric
 • Kuyl Ivo
 • Lefevre Kurt
 • Louwaard Saskia
 • Neudam Elmar
 • Wolters Valerie
 • Opsomer Geert
 • Smet Pieter
 • Stevens Thomas
 • Tindemans Klaas
 • Van Ertvelde Robert
 • Van Goethem Chris
 • Vandermeulen Marc
 • Vanhaesebrouck Karel
 • Vermoezen Vicky
 • Verstockt Dirk
 • Zeegers Tim

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

SID-INs 2021

SID INS 2021

Laatstejaars secundair onderwijs maken op digitale studie-informatiedagen (SID-ins) kennis met studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs. De SID-in is een samenwerking tussen de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Je kan de SID-in met je klas bezoeken en dan regelt jouw school alles, maar je kan daarnaast ook de SID-in op woensdagnamiddag (13 en 20 januari) en op zaterdag (16 en 23 januari) alleen of met je ouders bezoeken.

Uiteraard vind je er ook de digitale stand van het RITCS School of Arts. Je kan ons vinden in de virtuele hallen samen met het Koninklijk Conservatorium Brussel. Onze studenten en docenten vertellen je graag meer, via chat en videogesprekken, over de verschillende opleidingen. 

Infodag 2021

infodag 2021 RITCS

Kom de sfeer opsnuiven, ontmoet je toekomstige docenten en stap binnen in de RITCS studio's en ateliers op de infodag van zaterdag 13 maart 2021.

Tijdens de jaarlijkse infodag smijt RITCS de deuren van hun campussen, cinema en studio's open en stellen ze hun opleidingen en afstudeerrichtingen aan je voor.
De docenten en studenten beantwoorden graag al jouw vragen en leiden je rond op de campussen en in de ateliers.

De infodag is naast een kennismaking ook hét moment om je vragen te stellen met betrekking tot jouw persoonlijk parcours want ook onze studie- en trajectbegeleiders zijn doorlopend aanwezig om je te informeren en verder te helpen. 

Overtuigd? Dan kan je je tijdens onze infodag registreren voor de toelatingsproeven.

Registreer

Wil je starten aan de richting Podiumtechnieken dan moet je eerst slagen voor een toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externen uit het werkveld. Deze jury beslist uiteindelijk welke kandidaten tot de opleidingen aan het RITCS worden toegelaten.

De proef bestaat uit twee onderdelen: een vragenlijst en een werkweek. Na je registratie bezorgen we je per mail een vragenlijst die peilt naar je motivatie en inzicht. De ingevulde vragenlijst dien je ons voor de afgesproken deadline terug te bezorgen. Tijdens de werkweek krijg je een tweedelige proef die peilt naar je creativiteit, technische inhoudelijke voeling, je gedrevenheid, en je kwaliteiten om samen te werken. Dit onder begeleiding van enkele praktijkdocenten. De werkweek wordt afgerond met een kort individueel toonmoment en een evaluatiegesprek met de jury. Op het einde van de week verneem of je kan starten aan de opleiding. 

Je kan slecht één keer deelnemen. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. 

Registratie vanaf maart 2021

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact op met de opleiding via podiumtechnieken.ritcs@ehb.be .