Marios Bellas Lichting Drama 2021 Podiumtechnieken
Professionele Bachelor in de Audiovisuele Kunsten

Podiumtechnieken

Podiumtechnieken

De opleiding Podiumtechnieken bereidt je voor op een carrière in de brede podiumkunstensector. Ben jij diegene die er samen met de artiesten van droomt het onmogelijke werkelijkheid te laten worden? Dan is deze professionele bacheloropleiding - een unicum in Vlaanderen - zeker iets voor jou.  

Hier leer je dat een decor niet bestaat zonder licht, een muzikant niet zonder een PA-system en dat aan chaos op scène een messcherpe organisatie vooraf gaat. Techniek en organisatorisch inzicht, reflectie, creatieve verbeelding en kritische zin, staan voorop.

In het eerste jaar krijg je een stevige basis licht, audio, video, scenografie en productie, leer je over veiligheid, podiummechanica, crowd control, maar leer je ook voorstellingen lezen en begrijpen.

Vanaf het tweede jaar kies je tussen: 

Productie in de podiumkunsten
Over het uitwerken van complexe budgetten en planningen en het concreet maken van artistieke projecten op een veilige én creatieve manier.

Techniek in de podiumkunsten
Over de inhoudelijke invulling van licht, audio, video, podiummechanica en scenografie binnen interne of externe creatieopdrachten.

In real-life-situaties leer je de productionele en technische knepen van het vak. Gespreid over 3 jaar volg je 20 weken stage als productieleider of theatertechnicus bij een ensemble, kunstencentrum, danscompagnie, event-bureau, concertorganisator, theater-,  productie- of operahuis, circus, …. .

Het sluitstuk van je opleiding is het resultaat van een 3-jarig onderzoek naar een innovatieve techniek, dat je presenteert in een praktijkgericht eindwerk.

 

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Alumni in focus

Na hun studies gaan onze studenten als podiumtechnieker aan de slag binnen de theaterwereld. Op zelfstandige basis of verbonden aan een theatergezelschap, de studenten bekleden een brede waaier aan functies. 

Vicky Vermoezen

Vicky Vermoezen

Vakhoofd Podiumtechnieken

Vicky Vermoezen studeerde in 2002 af aan het RITCS en startte haar loopbaan als freelance productieleider en tourmanager bij o.a. Action Malaise, Beulens Paulina, HushHushHush en STUK. Ze werkte van 2006 tot 2016 voor CREW/Eric Joris als productieleider, tourmanager en zakelijk leider. In 2017 maakte zij de overstap naar theater DE MAAN in Mechelen waar zij aan de slag ging als zakelijk leider. Sinds 2020 is zij algemeen coördinator.  In 2013 begon Vicky les productiemanagement te doceren binnen de opleiding Podiumtechnieken, volgt het traject Productiemanagement op en is daarnaast sinds enkele jaren praktijkdocent.

vicky.vermoezen@ehb.be

Standaard EhB profielfoto

Pieter Smet

Vakhoofd Podiumtechnieken

Pieter Smet rondde in 2003 de opleiding podiumtechnieken op het RITCS succesvol af. Na een periode als technieker 'on tour' voor verschillende gezelschappen, kwam hij terecht bij Laika, theater der zinnen. Als vaste technieker werkte hij mee aan tal van creaties voor verscheidene makers, in binnen en buitenland. Vandaag is Pieter technisch productieleider en coördinator techniek van het gezelschap.

Sinds enkele jaren is Pieter ook actief in de opleiding als docent Podiumtechnieken waar hij zijn dagelijkse praktijk vanuit het werkveld met passie doorgeeft aan de studenten. 

pieter.smet@ehb.be

Docenten

 • Baeten Katrijn
 • Brys Steven
 • Cortebeeck Enak
 • D'Hondt Dries
 • De Reese Stefan
 • Dewit Marc
 • De Smedt Hendrik
 • De Waegeneer Geert
 • Engels Eric
 • Kuyl Ivo
 • Lefevre Kurt
 • Louwaard Saskia

 • Neudam Elmar
 • Wolters Valerie
 • Opsomer Geert
 • Smet Pieter
 • Stevens Thomas
 • Tindemans Klaas
 • Van Goethem Chris
 • Vandermeulen Marc
 • Vanhaesebrouck Karel
 • Vermoezen Vicky
 • Verstockt Dirk
 • Zeegers Tim

Dagelijks team Theateropleiding

Hendrik De Smedt

Hendrik De Smedt

Opleidingshoofd Dramatische Kunsten

With a master in drama at the RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) in Brussels, Hendrik De Smedt developed his professional career as a freelancer in the international field of performing arts.

In 2009 he started A Two Dogs Company, the structure supporting the artist Kris Verdonck. He was for five years the managing director and production manager of the company. In 2015 he became director (ad-interim) of Het Theater Festival Vlaanderen, the annual Flemish festival of performing arts. In June 2016 he graduated at the Vlerick Business School (B) with an Executive MBA. At the moment he is lecturer at RITCS and free-lance project manager for A Two Dogs Company and Mophradat (formerly know as The Young Arab Theatre Fund).

hendrik.de.smedt@ehb.be

Profielfoto Katrien

Katrien Van Langenhove

Communicatie Theateropleiding - Drama & PT

Katrien Van Langenhove is germaniste en theaterwetenschapper. Ze werkt als assistente voor de opleiding drama van het RITCS en is betrokken bij diverse artistieke en wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Ze doceert Voorstellingsanalyse in 2e Bachelor Drama.

katrien.van.langenhove@ehb.be

Profiel Veerle

Veerle Joos

Productie & planning Theateropleiding - Drama & PT

Na haar opleiding Theaterwetenschappen (Universiteit Gent) kruiste Veerles pad het Brussels gezelschap CREW waar ze als productieleider werkte. Tegelijkertijd werkte ze een postgraduaat Cultuur- en Kunstmanagement af. Na enkele jaren koos ze ervoor om bij het RITCS aan de slag te gaan als plannings- en productieverantwoordelijke van de theateropleiding, waar je haar nog steeds kan vinden.

veerle.joos@ehb.be

Ehb Profiel

Johanna Vanhaecke

Materiaalbeheer Theateropleiding RITCS

Johanna Vanhaecke studeerde Conservatie/Restauratie van Film en Fotografie aan de Academie van Antwerpen. Na omzwervingen kwam ze terecht in de filmwereld en studeerde Audiovisuele Technieken (Beeld) aan het RITCS. Ze rondde haar opleiding af in 2013. Vervolgens werkte ze mee aan tal van verschillende audiovisuele projecten, zoals stop motion, pixilatie, straattheater, belichter op filmsets, camera-assistent, DOP, en werkte ze mee aan lokale theatervoorstellingen.

johanna.vanhaecke@ehb.be

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Registreer

Wil je starten aan de richting Podiumtechnieken dan moet je eerst slagen voor een toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externen uit het werkveld. Deze jury beslist uiteindelijk welke kandidaten tot de opleidingen aan het RITCS worden toegelaten.
 

Registreer

Over de toelatingsproef

Wil je starten aan de richting Podiumtechnieken, dan moet je eerst slagen voor de toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een persoonlijk dossier, een intakegesprek en een werkweek. Tijdens je registratie kies je uit de verschillende opties de data die voor jou het best passen. 

Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdracht(en) dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef. 

Als eerste onderdeel van de toelatingsproef dien je aan de hand van een reeks vragen een persoonlijk dossier voor te bereiden. Het gaat hierbij om vragen die toetsen naar wie je bent, wat je (creatieve) interesses zijn en wat je voeling is met het vakgebied. Je bereidt dit dossier voor en stuurt het tegen een vooraf bepaalde deadline door naar de jury. De specifieke info omtrent deze opdracht vind je in de brochure na je registratie. 

Op basis van je persoonlijk dossier zal een jury toetsen naar je motivatie tijdens het intakegesprek.

Daarnaast zal je moeten deelnemen aan een werkweek waarin je een reeks vakgebonden en praktische proeven zult krijgen. De werkweek wordt afgerond met een kort individueel toonmoment en een evaluatiegesprek met de jury waarin er wordt gepeild naar jouw motivatie en drive om aan de opleiding te beginnen. De jury baseert zich voor dit gesprek onder meer op de antwoorden die je formuleerde in je dossier en het resultaat van je opdracht(en). Op het einde van de werkweek krijg je te horen of je geslaagd bent voor de toelatingsproef, waarna je je kan inschrijven voor de opleiding aan het RITCS School of Arts. 

Meer informatie en verdere details vind je in de brochure die je ontvangt na je registratie. 

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Het resultaat van de toelatingsproef is enkel geldig voor het aankomende academiejaar. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts.

Data toelatingsproef 

Tijdens je registratie (mogelijk vanaf voorjaar 2022) maak je de keuze voor één van de volgende opties: 

Toelatingsproef Professionele Bachelor Podiumtechnieken: optie 1
Selectiedag: do 23.06.2022
Werkweek: ma 27.06.2022 t.e.m. do 30.06.2022
Deadline registratie + dossier: vrij 17.06.2022 / 23:59

Toelatingsproef Professionele Bachelor Podiumtechnieken: optie 2
Selectiedag: ma 29.08.2022
Werkweek: di 30.08.2022 t.e.m. vrij 02.09.2022
Deadline registratie + dossier: ma 22.08.2022 / 23:59

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact op met de opleiding via podiumtechnieken.ritcs@ehb.be .