Over het RITCS

Tal van bekende Belgische film-, animatiefilm- en televisiemakers, radio- en documentairemakers, schrijvers, theateracteurs en theaterregisseurs uit de voorbije halve eeuw hebben dit gemeen: zij studeerden allen aan dezelfde school, het RITCS | Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound, thans gelegen in het oude Brusselse stadscentrum, op wandelafstand van het Centraal Station, de Beurs en de Grote Markt, vlakbij de Oude Graanmarkt en de Vismarkt, in een wijk die zich moeiteloos kan meten met de fijnste plekjes van Antwerpen en Gent. In deze heerlijke buurt heeft het RITCS sinds jaren zijn hoofdgebouw, met een eigen café en cinemazaal. Als ‘School of Arts’ van de Erasmushogeschool Brussel omhelst het RITCS complexloos de veelkleurigheid en veeltaligheid van de stad van Stromae.

Wat in 1962 begon als een kleine school is intussen een wereldvermaard instituut geworden, waar alles samen ongeveer 700 studenten een professioneel gerichte of academisch gerichte bachelor- of masteropleiding in de audiovisuele kunsten of in de podiumkunsten volgen, onder begeleiding van een honderdvijftig tal artistieke docenten en theoriedocenten, praktijklectoren en lectoren, assistenten en gastprofessoren.

Aan het RITCS kan je binnen de academisch gerichte opleiding Audiovisuele Kunsten een keuze maken tussen Regie, Cinematografie, Sound Design, Montage, Productie, Schrijven, Animatiefilm of Radio. Binnen de professioneel gerichte opleiding Audiovisuele Kunsten kan je dan weer kiezen voor Audiovisuele Media.

Studenten die kiezen voor de opleiding Drama, maken ook meteen een keuze tussen Regie en Spel. Tijdens verschillende ateliers wordt er samengewerkt met de opleiding Podiumtechnieken. De opleiding Podiumtechnieken leidt technici, toneelmeesters en productieleiders voor het theater, voor productiehuizen, voor kunsten- en culturele centra op. Samen met de opleiding Drama is zij gehuisvest in De Bottelarij, een indrukwekkend industrieel pand op een kwartier stappen van het hoofdgebouw van het RITCS.