Welkom bij de theateropleiding!

De theaterafdeling van het RITCS leidt veelzijdige spelers, theatermakers en technici op, artiesten die er plezier in scheppen hun eigen universum te creëren, met anderen samen te werken en hun ding te doen voor een publiek. De RITCS-student is een kunstenaar-in-spe die graag experimenteert, droomt, denkt en vooral doet.

Het RITCS biedt drie theateropleidingen aan: de opleiding Spel (academische Bachelor en Master), de opleiding Regie (de academische Bachelor en Master) en de opleiding Podiumtechnieken (professionele Bachelor). In die laatste opleiding komen zowel licht, geluid, scenografie en productie aan bod. Het RITCS is daarmee in de enige kunstschool in Vlaanderen die een geïntegreerde omgeving voor theateronderwijs biedt, waarin alle geledingen van het theaterberoep in real-life-situaties met elkaar werken. Een groot deel van de opleiding is dan ook een simulatie van de professionele praktijk. Al onze docenten zijn gerenommeerde theatermakers en -spelers, zoals bijvoorbeeld Jos Verbist (Theater Antigone), Johan Dehollander, Stef Lernous (Abattoir Fermé), Carly Wijs, Stef De Paepe (Figurentheater De Maan), Pol Dehert, Jan Devos en vele anderen. Daarnaast nodigt de opleiding elk jaar een hele reeks gastdocenten uit voor een workshop, zoals bijvoorbeeld Stef Stessel (De Roovers), Sanne Van Rijn, Bart Meuleman (Toneelhuis), Peter Vandenbegin, Tania Vandersanden, Lies Pauwels en vele anderen. Ook de docenten Podiumtechnieken hebben allemaal ruime ervaring als lichtontwerper, scenograaf, productieleider, etc.

Samen bevolken de theateropleidingen van het RITCS de Bottelarij in Molenbeek, een industrieel pand dat diverse studio's, klaslokalen en een grote opvoeringsruimte herbergt. De theorielessen vinden plaats in Campus Dansaert in hartje Brussel, waar je in Cinema RITCS terecht kan voor een boeiend filmprogramma.

Jaarlijks worden interdisciplinaire ateliers georganiseerd, zoals de internationale Summer School en de Winter School waarin de theaterstudenten aan de slag gaan met studenten van de andere RITCS-opleidingen (film, animatie, radio, etc.). Daarnaast wordt ook nauw samengewerkt met A.PASS, een internationale voortgezette opleiding (post-Master) op het gebied van theater en performance. Samen met A.PASS staat de afdeling ook in de voor de begeleiding van artistieke doctoraten.

Voor de opleidingen Regie, Spel en Podiumtechnieken dien je te slagen voor een artistieke toelatingsproef.