You are here

Film

Academisch gerichte bachelor- en masteropleiding in de audiovisuele kunsten

Als student Film aan het RITCS kom je voornamelijk in contact met de fictiefilm. Je doorloopt alle stadia van het regieproces: de ontwikkeling van het scenario, een artistieke visie uitgewerkt in een draaiboek, de communicatie naar een crew, de acteursregie, het leiden en delegeren, het begeleiden van de postproductie. Een maatschappijkritische visie, een sterke dramaturgie, een boeiende filosofische benadering, humor en abstractie worden gestimuleerd in een creatief vrij kader.

De praktische vorming gebeurt dus vooral via de narratieve korte film, hoewel je als student vrij bepaalt welk filmgenre je voorstelt als Masterproef. Door de sterke persoonlijkheden en de verscheidenheid aan visies en stijlen in het docententeam wordt vermeden om een 'school' van één bepaalde stijl of cineast te creëren.

Aan het RITCS kun je binnen de opleiding 'Audiovisuele Kunsten' vanaf 3e Bachelor kiezen voor de afstudeerrichting film. De 3e bachelor steunt vooral op drie 'ateliers', waarin de student-regisseur intens samenwerkt en een ploeg vormt met studenten uit de verschillende afstudeerrichtingen van de professionele bachelor Audiovisuele Technieken: Beeld - Geluid - Montage, en Audiovisuele Assistentie.

Ateliers worden meestal op locatie gedraaid, net zoals dit in de Belgische professionele context het geval is. De atelierleiders, fictieregisseurs met veel ervaring, bepalen de opdracht. Aan het einde van het jaar moet het portfolio van de Bachelorproef ook de voorbereiding in scenario (en projectdossier) bevatten voor de Masterproef.

In de Master worden een masterclass (werken met acteurs) en een vrij atelier voorzien als extra voorbereiding voor de Masterproef. Vanzelfsprekend neemt het productioneel voorbereiden, draaien, monteren en afwerken van deze korte film het grootste deel van je tijd in beslag.

Heel wat films behaalden in de voorbije jaren prijzen in binnen- en buitenland en zijn tot ver over de grenzen tot op het hoogste niveau doorgedrongen op buitenlandse festivals. Om te kunnen starten aan de afstudeerrichting Film aan het RITCS, moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef.

Afbeelding: Yibril van Jose Daniel Granados Carranza (VAF Wildcard Fictie 2016)