You are here

Summer School & Winter School

Summer School i.s.m. KASK en Campo

Elk jaar organiseren het Gentse Kunstencentrum Campo, het RITS en KASK Gent samen een Summer School. Studenten en artiesten uit alle windrichtingen kunnen zich via een applicatie kandidaat stellen voor deze intensieve workshopweek waarin onderzoek en onderdompeling voor gevorderden centraal staan. Een week lang werken twee groepen elk met een internationaal gerenommeerde artiest. 's Avonds wordt er samen gegeten, gedronken, gediscussieerd, geleerd en gekeken. De Summer School vindt elkaar plaats eind september, begin oktober. In 2012 leidden Vera Mantero (Portugal) en PAN / The Belgo-Congolese Third Space (Toto Kisaku / Johan Dehollander / Jovial Mbenga / Stefanie Claes / Geert Opsomer / Michiel Soete) een workshop, in 2011 Antonio Araujo (Brazilië) en Jacob Wren (Canada), en in 2010 streken Guillermo Gomez-Pena (Mexico) en Janesz Jansa (Slovenië) neer in Gent.

In 2013 gooiden we het roer om en kozen we voor een nieuwe formule. Elke dag bezetten twee artiesten 24 uur lang Campo, om de deelnemers deelgenoot te maken van hun artistiek onderzoekstraject. Elke morgen om 10u, bij het ontbijt, vond de aflossing van de wacht plaats. Passeerden zo achtereenvolgens de revue: Tiago Rodrigues en Pieter De Buysser, Chiel Van Berkel & Dominique Van Malder, Pieter De Buysser, Freek de Jonge, Benjamin Verdonck, 't Barre Land, Sarah Vanhee en Sanja Mitrovic. In 2014 was het dan weer de beurt aan Honoré d’O, Peter Vermeersch, Lisbeth Gruwez, Peter Verhelst, Florentina Holzinger & Vincent Riebeek, Diederik Peeters, Maatschappij Discordia, Jozef Wouters, Philippe Quesne / Charles & Sarah.

 

Winter School i.s.m. KC Nona deBuren en diverse partners

Sinds 2011 organiseert het RITS jaarlijks een Winter School. In deze interdisciplinaire onderzoeksmodule van twee en een halve week krijgen de studenten in de 3BA en de MA van alle afstudeerrichtingen van de academisch gerichte opleidingen aan het RITS (film, theater, radio, animatie, documentaire, televisie, schrijven) de kans om intensief samen te werken. Ze worden daarin begeleid door artiesten van diverse pluimage. In 2011-2012 kregen de studenten de kans om te werken met Angelo Vermeulen & Tine Holvoet (België), Guillermo Gomez-Pena en Roberto Sifuentes (Mexico/USA) en met David Bade (Curaçao). Vervolgens werkten diezelfde studenten verder met docenten Stef Lernous, Ruud Gielens en Sarah Ringoet. De Winter School vindt jaarlijks plaats in januari, vlak na de kerstvakantie en staat jaarlijks in het teken van een nieuw onderzoeksthema. In januari 2013 gaven Didier Volckaert, Stef De Paepe en Stef Lernous, Hans Op de Beeck en Frank Theys elk een workshop tijdens Futuro Imperfetto, in samenwerking met kc Nona. Om de twee jaar staat de Winter School in het teken van een Vlaams-Nederlandse uitwisseling die mogelijk gemaakt wordt door het Brusselse debathuis deBuren. De RITS-studenten krijgen dan de kans om met studenten van diverse Nederlandse kunstopleidingen samen te werken. De Nederlandse studenten werken in een eerste fase in België en vervolgens verhuizen de RITS-studenten naar Amsterdam. Zo kregen in januari 2014 studenten van het RITS, de Mime-opleiding in Amsterdam en de Rietveldacademie de kans om samen te werken met Sanja Mitrovic, Felix Kubin of Jan Bucquoy, achtereenvolgens in KC Nona (Mechelen) en de Brakke Grond (Amsterdam). In 2015 nodigden we Derek Holzer, Enrique Vargas en Sofie Salter en CREW voor een workshop. De Winter School wordt telkens afgesloten met een feestelijk presentatiemoment.