bdw foto Destandaard

Waar is een nieuwkomer nog veilig?

Nieuws

'Als gevaarlijke terroristen en vreedzame kunstenaars voor onze beleidsmakers één pot nat zijn, moeten zij zich vooral afvragen wie ze zelf geworden zijn. Als de meest kwetsbare inwoners van onze steden verworden tot opgejaagd wild, worden wij allemaal deel van een jachtgebied.' Directeur Ann Olaerts kroop samen met haar collega's van verschillende kunsthuizen in de pen in reactie op de inval bij Globe Aroma. (bron: destandaard, foto: bdw)

Wat te denken van de inval van de politie bij de opening van een tentoonstelling? Dat de stap van een schilderij maken naar terreur klein geacht wordt? Of dat een stok om een hondje te slaan wel erg snel gevonden is? 

Vrijdag viel de federale politie met een 20-tal agenten binnen bij Globe Aroma, de Brusselse kunstenorganisatie die al vijftien jaar een gastvrije plek is voor nieuwkomers-kunstenaars (DS 10 februari). De politie had het over een ‘multidisciplinaire’ controle, als ging het zelf om een vorm van kunst. Meerdere getuigen zagen vooral een brutale en agressieve razzia.Waarom zoveel machtsvertoon? Hoewel niet officieel, heeft het er alle schijn van dat de actie past in het Kanaalplan van minister Jan Jambon (N-VA). Was dat niet bedoeld om de Brusselse Kanaalzone te scannen op signalen van radicalisering, terrorisme en gewelddadig extremisme? Blijkbaar verantwoordt het ook de bestorming van sociale en culturele vzw’s. Uiteindelijk werden vrijdag zeven kunstenaars zonder papieren opgepakt. Ze zouden die avond mee een tentoonstelling van de Stad Brussel openen, met ook werk van kunstenaars van Globe Aroma. Ze brachten de nacht achter tralies door. Intussen zitten twee van hen in een gesloten centrum, vier anderen kregen een uitwijzingsbevel.

Lees verder op destandaard.be

Deel dit