Skip to main content
Zoeken

Veelgestelde vragen: Radio

Meestgestelde Vragen infodag Radio
  • Verhaal

Wat houdt de toelatingsproef in?

Tijdens de toelatingsproeven polsen we naar je motivatie en je affiniteit om met geluid een verhaal te vertellen. Je maakt op voorhand een portret over je woon- of leefomgeving. Dat wordt samen met je motivatiebrief besproken op de selectiedag. Tijdens de werkweek krijg je een aantal schriftelijke proeven en duiken we de radiostudio in voor een paar opdrachten. Er wordt verder gepeild naar motivatie, creativiteit, taalvaardigheid, affiniteit met geluid, algemene kennis en culturele bagage. Afsluitend is er een jurygesprek waar alles wordt besproken.

Moet ik op kot komen in Brussel?

Liefst wel. Als het financieel haalbaar is, raden we dit zeker aan. Het is niet alleen goed voor je zelfredzaamheid, het is ook ongemeen boeiend. Er is in Brussel een interessant aanbod aan musea, theater, films, studentenactiviteiten… Ook op het RITCS zelf wordt vaak studentenwerk getoond, zijn er lezingen allerhande. En er wordt als radiostudent verwacht dat je één of meerdere avonden in Brussel besteedt aan internetradio XL AIR, aan toon- en luistermomenten, aan lezingen. Brussel is een grootstad, waar je wat moeite voor moet doen om er je plek te vinden. Dat is niet altijd evident of gemakkelijk. Maar het RITCS is een goede uitvalsbasis.

Waar kan ik terecht na de opleiding?

Onze afgestudeerde studenten vind je terug bij VRT en commerciële zenders als Q-music, Joe, NRJ..., bij de standszender Bruzz, maar ook in het brede culturele veld (vb het Geluidshuis, de AB, de Roma, Het nieuwstedelijk...), de reclamesector (vb Sonhouse, Raygun, …) of zijn op zelfstandige basis aan de slag. Je behaalt een diploma hoger onderwijs en hebt als je afstudeert een brede culturele en artistieke opleiding. We leren je hoe een verhaal te vertellen en dat is de basis voor vele cultuurproducten.

Voor wie is het korte traject bedoeld?

Het verkorte traject Radio is er voor studenten die al over een relevant diploma en voldoende radio- en audio-ervaring beschikken. Je opgedane kennis en ervaring bewijs je tijdens de toelatingsproef. Ben je geslaagd voor de toelatingsproef dan stellen we in overleg een individueel traject samen van ongeveer 60 studiepunten, rekening houdend met je voortraject en met je interesses en ambities. Als kandidaat voor het verkorte traject, maak je bovenop de opdrachten voor de gewone toelatingsproef ook een reportage over een keerpunt in iemands leven, bezorg je ons een auditief portfolio en is er een opgelegde ingelezen tekst.

Kan ik naar het buitenland tijdens de opleiding?

De opleiding radio is een taalgerichte opleiding, waardoor het niet altijd evident is om naar het buitenland te trekken. Maar af en toe gebeurt het dat een student naar het buitenland gaat voor een stage of Erasmus. Het is dus mogelijk. We proberen het buitenland wel naar hier te halen door internationale gastdocenten uit te nodigen, door samenwerkingen met Nederland en door bv. naar de Prix Europa in Berlijn te gaan.