Off they go! Studentes PBAK trekken naar Bolivië

Off they go! Studentes PBAK trekken naar Bolivië

Nieuws

Studentes Lotte en Lio van de Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten trekken voor enkel weken richting Bolivië. Daar zullen ze werken aan een reportage over de weverscommunity naar aanleiding van de tentoonstelling Resistance of textiles. Binnenkort geven ze ons een inkijk in het maakproces aan de hand van een wekelijkse vlog. 

Over Resistance of the textiles

“Resistance of the textiles” wordt een audiovisuele immersieve tentoonstelling over de kwetsbaarheid en weerbaarheid van de Boliviaanse textielcultuur.

Elke generatie, groep of (sub)cultuur kent de kracht van kledij als expressievorm, als uitdrukking van behoren of onderscheidingsmiddel. Echter, zijn wij als dragers vervreemd geraakt van het textiel dat wij zo nauw op de huid dragen, is het ons persoonlijk verhaal, of dat van de markt dat ons warm houdt? Rest ons het inzicht in het raffinement en de artisticiteit van de techniek?

De tentoonstelling zoomt in op de uitzonderlijk rijke textieltraditie van de wevers-gemeenschappen in Bolivia, dat in elke vezel geschiedenis, kennis, maar vooral het verhaal van de maker en de gemeenschap draagt. De Boliviaanse weeftechniek heeft zijn wortels bij de Incas en werd oraal van generatie op generatie overgeleverd. Ze trotseerde de koloniale tijd die haar verbood en werd een middel om de onderdrukking het hoofd te bieden. Tot op vandaag blijft de wever strijdvaardig nu de kunst door commercialisering en het wegtrekken van jonge mensen naar de steden, opnieuw en bikkelhard onder druk komt te staan.  

Een team van AV Mediastudenten en reportagemakers creëeren in samenwerking met de wevers van de gemeenschap van Potolo een immersieve tentoonstelling. Met beeld, geluid, tactiele ervaringen en beklijvende verhalen, weeft de tentoonstelling de zoektocht in elkaar van hoe de wevers zich tegen de druk van buitenaf en binnenin verzetten. “Resistance of the textiles”  laat ons de kracht van textiel als kunst, cultuur en verzetsmiddel herontdekken.

De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met de weversgemeenschap van Potolo, Sucre, PhD onderzoeker Isabel Rojas en prof. Dr. Gerrit Loots, Global Minds, VUB en gecreëerd door Lio Lanen en Lotte Cools studenten Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten van RITCS School of Arts/ EhB, onder begeleiding van filmmakers Wendy Montellano en Laura Vandewynckel.

Deel dit