You are here

19 april 2017

RITCSers maken documentaire voor '4 X 7' op Canvas.

Documentaires van 7 minuten, inhoudelijk en vormelijk heel verscheiden, gemaakt door een bont gezelschap aan regisseurs en met als rode draad de fascinatie van de makers voor hun onderwerp: dat is een aflevering van 4 x 7 in een notendop. 4 x 7 is ondertussen toe aan haar tweede seizoen en wordt elke dinsdag uitgezonden op canvas. De documentaires kan u nadien bekijken via VRT.nu. 
Aan het nieuwe seizoen nemen ook RITCSers Céline Schauvlieghe, Filip Lenaerts en Inge Snijders deel. 

Céline Schauvlieghe - Marge

Céline Schauvlieghe studeerde tot 2015 aan het Ritcs in Brussel. Ze houdt enorm van de boeken van Roald Dahl èn van punkrock. Daarnaast is ze superfan van Rudi Vranckx en hoopt ze ooit zelf oorlogsverslaggeefster te worden. Maar in afwachting werkt ze vooral als vrijwilligster bij de daklozenopvang en helpt ze bij de voedselbedeling in Antwerpen. En het is ook daar dat ze de inspiratie vond vaar haar 7 minuten documentaire. Céline leerde Walter en Martha kennen tijdens de voedselbedeling in Antwerpen. Zij zijn een koppel dat heel veel tijd heeft doorgebracht al zwervend en al slapend op straat. Toen Céline hen leerde kennen dreigden ze weer op straat terecht te komen, samen met hun hondjes. Ze besliste om Walter en Martha in de mate van het mogelijke te helpen èn ze heeft meteen haar bachelor proef voor het RITS over dit sympathieke koppel gemaakt. Deze korte documentaire is een hermontage van die bachelor proef.

Inge Snijders - Als de dood

Inge Snijders begon eerst aan haar studie geneeskunde. Maar al snel vond ze de mens achter de ziekte interessanter dan de ziekte zelf. Vandaar dat ze nu voor productiehuis de Chinezen werkt en dagelijks op zoek is naar persoonlijke verhalen voor onder andere Iedereen Beroemd. Maar de arts in Inge leeft nog steeds een sluimerend bestaan. Daarom maakt ze ook regelmatig documentaires voor psychiatrische en medische centra en schuwt ze de moeilijkere onderwerpen helemaal niet… . 

Inge Snijders haar jongere broer heeft een aantal jaren geleden een zwaar ongeluk gehad met de fiets. Zijn revalidatie was zowel fysiek als mentaal een erg zwaar proces. Vooral het besef dat de dood van de ene op de andere dag plots heel dichtbij kan zien, was soms moeilijk te verwerken voor haar broer. Die worsteling heeft Inge Snijders van dichtbij meegemaakt en dat werd meteen de belangrijkste aanleiding voor deze korte film. Wat doet het met iemand als de dood van de ene op de andere dag plots erg dichtbij komt? Welke emoties brengt dat teweeg, en hoe praat je daarover? Deze film trekt op onderzoek aan de hand van drie bijzondere getuigenissen…

Filip Lenaerts – Thank you that you make me happy

Filip Lenaerts is documentairemaker in hart en nieren. Hij studeerde af aan het Ritcs in 1999 en werkte nadien 3 jaar lang fulltime voor Man Bijt Hond. Daarna maakte hij een heel aantal documentaires onder andere “De wereld van Tarantino” en “De film van mijn leven” op canvas. Ook innovatieve tv-programma’s zoals ‘Weg met De Soete’ en ‘De Bleekweide’ waren van zijn hand. Sinds 2014 is Filip in de weer met fictie. Zijn eerste eigen reeks ‘Tytgat Chocolat’ wordt komend najaar uitgezonden op één. Voor 4x7 trok hij naar Ethiopië.

Filip leerde broeder Gust kennen in 2003 en kreeg al snel heel wat sympathie  voor de NGO die hij in Ethiopië uit de grond had gestampt, Sytarta development. Gust zet in Ethiopië heel wat mensen aan het werk om andere Ethiopiërs op te leiden. Om de 6 weken gaat hij naar daar om er zijn NGO te managen. Filip is al enkele keren mee geweest  ben om sponsorfilms te maken. In al die films hield hij Gust bewust buiten beeld omdat zijn stijl nogal enthousiast en luid is, hij lacht heel veel. Hij wilde in eerste instantie de aandacht vestigen op de mensen van Ethiopië en niet op de goedlachse en innemende Gust. Nu, voor 4x7, krijgt Gust zijn welverdiend moment voor de lens.