meestgestelde vragen Audiovisuele Media

Meestgestelde vragen: Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten (AM)

Verhaal

Heb je materiaal nodig voor de opleiding?

Neen in normale omstandigheden (geen lockdown) heb je van jezelf geen specifiek materiaal nodig om de opleiding te kunnen volgen. Een doorsnee computer en een gewone smartphone volstaan. Je kan voor meerdere praktijken materiaal van het RITCS gebruiken. Enkel voor het persoonlijk parcours kan dit niet en wordt er verwacht dat je zelf creatief omspringt met de opdracht en het eventueel materiaal.

Wat voor computer heb ik nodig voor de opleiding?

Wanneer je je inschrijft voor Audiovisuele Media, heb je toegang tot het pakket van Adobe met daaronder ondermeer Premiere Pro, Photoshop, After Effects en andere. Het is aan te raden dat je een computer hebt waarop je dit kunt draaien al is het echter geen vereiste. In normale omstandigheden (geen lockdown) kan je, voor zover deze niet bezet zijn voor lessen, gebruik maken van de computers op het RITCS.

Wat houden de vakken juist in?

Hier vind je alvast een overzicht van de vakken per jaar: https://www.ritcs.be/nl/audiovisuelemedia#field_courses_and_credits. Voor een meer gedetailleerde uitleg raden wij je aan om een digitale infosessie te volgen.

Hoeveel kost de opleiding?

De kosten van je studie zijn afhankelijk van je profiel en de studiekeuze die je maakt. Als student van het RITCS betaal je, net zoals studenten aan andere hogescholen, je inschrijvingsgeld. Voor een modeltraject van 60 studiepunten betaal je zo’n 947,20 EUR inschrijvingsgeld. Heb je recht op een beurstarief voor je modeltraject van 60 studiepunten dan bedraagt deze kost zo’n 111,90 EUR. Studenten van buiten de Europese Economische Ruimte betalen voor dezelfde opleiding zo’n 7.356 EUR inschrijvingsgeld.

Naast je inschrijvingsgeld moet je nog rekening houden met een reeks bijkomende kosten die in rekening worden gebracht voor ateliers en het gebruik van infrastructuur en ander materiaal. De bijkomende kosten zijn afhankelijk van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven en kunnen dus variëren. Het afgelopen academiejaar betaalde je als eerstejaar zo’n 400 EUR bijkomende kosten. De kosten voor volgend academiejaar zijn nog niet gekend. Meer info over de bijkomende kosten en je inschrijvingsgeld vind je op deze pagina. 
Bij specifieke vragen kan je steeds het studentenloket contacteren: https://www.ritcs.be/nl/studentenloket

Wat houdt de toelatingsproef in en wanneer gaan deze door? 

De algemene inhoud van de verschillende toelatingsproeven staat telkens beschreven op de opleidingspagina van iedere richting. Ga naar de specifieke pagina van de opleiding en klik vervolgens op ‘toelatingsproef’. Eens je geregistreerd bent voor de toelatingsproef krijg je van ons een brochure met meer informatie over de toelatingsproef. Het is goed mogelijk dat de concrete inhoud van bepaalde opdrachten pas wordt vrijgegeven tijdens je deelname aan de toelatingsproef zelf. De toelatingsproef neemt meestal een halve tot hele week in beslag en bestaat uit verschillende onderdelen.

Hier vind je alvast meer info. Vergeet niet om je op tijd te registreren. De toelatingsproeven nemen een hele week in beslag. Voorafgaand dien je een persoonlijk dossier in (je opleiding, hobbys, interesses, keuze, motivatie, …).

Tijdens de toelatingsweek staat er op het programma: kennismaking met de opleiding, rondleiding op de Campus Dansaert en enkele praktische proeven. We polsen naar je algemene kennis. Je krijgt een proefles ‘Technologie’. Naar het einde van de week volgen dan de individuele jurygesprekken waarin je resultaten worden besproken, gepolst wordt naar je motivatie en we je helpen bij je trajectkeuze. Afsluitend krijg je dan het resultaat van je toelatingsproef.

Ik wil graag iets doen zowel voor de camera als erachter, is deze opleiding voor mij?

In deze opleiding focussen we ons vooral op het werk achter de camera. Echter het kan gebeuren dat er een presentator of dergelijke nodig is voor een bepaalde praktijkoefening. Hier zullen we soms medestudenten voor inschakelen. Besef echter wel dat we jullie geen opleiding geven in presenteren en/of acteren.

Jobzekerheid: wat zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt met dit diploma?

De audiovisuele wereld heeft zeker het laatste decennium een enorme boost gekregen. Vroeger kwamen mensen die afstudeerden hoofdzakelijk bij producties terecht die gelinkt waren aan televisie. Nu schreeuwt elke organisatie, bedrijf, streamingdienst, event, voorstelling om audiovisuele content. Dit samen met de gunstige evolutie in de techniek (lees minder duur), maakt dat het werkveld veel groter is geworden en daardoor ook veel meer mensen nodig zijn om al deze content te maken.

Is er een vooropleiding nodig om aan deze opleiding te beginnen?

Neen voor deze opleiding is geen vooropleiding nodig. Het maakt voor ons niet uit uit welk type onderwijs je komt of wat je hiervoor gedaan hebt. Overtuig ons op de toelatingsproeven van je motivatie en waarom je deze opleiding wil volgen.

Hoe zit het met montage in de opleiding?

De basis van montagetechnieken moet iedereen kunnen binnen deze opleiding, onafhankelijk van het traject waarvoor je kiest. Dit geldt trouwens ook voor werken met een camera en werken met basis audio-opname materiaal. Binnen het AVT-traject zal je later in de opleiding meer met montage bezig zijn dan binnen het realisatie- en productietraject.

Ik wil een kortfilm maken, is dit de richting voor mij?

Neen, fictie is niet waar deze richting rond draait. Wil je later films maken, fictieseries maken voor streaming platformen etc, dan moet je gaan kijken bij de academische opleiding binnen de Audiovisuele Kunsten van het RITCS. Meer info: https://www.ritcs.be/nl/audiovisuele-kunsten

Met hoeveel studenten zit je samen in uw eerste jaar?

Jullie zullen het jaar beginnen met een 50 à 60 tal studenten binnen Audiovisuele Media.

Heb ik veel werk thuis?

De praktijk wordt zoveel mogelijk gepland tijdens de schooluren en op het RITCS. Voor bepaalde oefeningen zullen jullie (in niet lockdown tijden) de straat op moeten om op locatie te werken. Het kan zijn dat jullie opdrachten krijgen die jullie zelf moeten inplannen, echter we gaan ervan uit dat dit lukt binnen de schooluren aangezien je niet elke dag van 9u tot 18u verwacht wordt op het RITCS.

Hoe ziet mijn week op het RITCS eruit?

Een typische week op het RITCS bestaat eigenlijk niet. In deze opleiding moet je goed je online lesrooster in het oog houden want elke week is anders. Er zijn weken dat je meer theorie zult krijgen, er zijn weken waar je intensief praktijkworkshops zult krijgen en er zullen momenten zijn waarop je praktijkoefeningen maakt onder begeleiding. We beginnen normaliter niet vroeger dan 9u en we eindigen ten laatste om 18u.

Ik heb reeds een andere opleiding gedaan na mijn middelbaar, moet ik alle vakken meedoen of kan ik vrijstellingen krijgen?

Vrijstellingen zijn mogelijk, echter moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Meer info hierover vind je hier: https://www.ritcs.be/nl/studentenloket

Kan ik na deze opleiding een master halen?

De finaliteit van Audiovisuele Media ligt na de bachelorjaren. Daarmee bedoelen we dat de opleiding zo opgebouwd is dat je na deze opleiding klaar bent om het werkveld in te stappen en dat jouw opleiding is afgerond.
Er bestaat een mogelijkheid om naar de master van de academische bachelor Audiovisuele Kunsten over te gaan, echter dit kan enkel na het succesvol afronden van nieuwe toelatingsproeven met een daaropvolgend schakeljaar.

Kan ik na deze opleiding een educatieve opleiding volgen om les te mogen geven?

Na het succesvol afronden van de opleiding Audiovisuele Media, kan je binnen het RITCS ervoor kiezen om verder te gaan met de Verkorte Educatieve Bachelor Audiovisuele Kunsten. Meer info hierover vind je hier
 

 

Deel dit