Skip to main content
Zoeken

Kortfilm 'Tussen Nu en Morgen'

Tussen Nu en Morgen
  • Nieuws

Dementie vormt een hele uitdaging voor onze huidige maatschappij, momenteel is het nog altijd niet te genezen en de veroudering van de bevolking neemt toe. Heel wat mensen raken er in de loop van hun leven wel op een bepaalde manier mee geconfronteerd, maar desondanks bestaan er heel wat misvattingen over de aandoening en gaat er een zeer negatieve connotatie mee gepaard. De kortfilm 'Tussen Nu en Morgen' plaatst dementie in een ander daglicht en is een samenwerking tussen de Koning Boudewijnstichting en het RITCS School of Arts. In het kader van de Masterclass Opdrachtfilm Televisie steken RITCSers Wietse Claes en Eric Kerkhoven hun schouders onder het project. De film zamelde reeds zo'n 1.000 EUR in via crowdfunding.

Deze huidige beeldvorming over dementie beïnvloedt de levenskwaliteit van personen met dementie en hun omgeving. Koning Boudewijnstichting deed een onderzoek naar de “frames” die leefden onder de bevolking en welke “tegenframes” hier een antwoord op zouden kunnen bieden. In samenwerking met RITCS School of Arts wil de Koning Boudewijnstichting een kortfilm realiseren waarin dementie op een minder clichématige manier wordt getoond, maar waar we een beeld krijgen van de persoon àchter de aandoening.

Tussen nu en morgen crew

Aangezien dementie heel erg uiteenlopende groepen treft en ook heel wat mensen hier rechtstreeks of onrechtstreeks mee worden geconfronteerd, gaan we voor een kortfilm die een breed publiek aanspreekt. Het doel is om een verhaal te vertellen waar dementie een klein onderdeel van uitmaakt, zonder dat het alleen maar over dementie gaat. Aangekomen bij de eindbestemming van Sien, is er geen spoor van haar man en blijkt het huisje in vervallen staat. Het koppel komt erachter dat Sien dementie heeft, maar besluiten uiteindelijk nog niet direct huiswaarts te gaan, maar nog even met drieën te genieten van hun avontuur.

Freek en Layla zijn een jong koppel. Aan het eind van hun studie en begin van hun 'volwassen' leven zijn ze wat onzeker zijn over de toekomst van hun carrière en relatie.Wanneer ze in een zatte bui besluiten liftend weg te gaan worden zo opgepikt door Sien, een vrolijk verstrooide vrouw van begin 60. Zij is op weg is naar haar man, die in de zomer aan zijn boeken schrijft in hun huisje in Frankrijk. Doorheen de reis groeit het koppel weer terug naar elkaar toe en door Sien leert Lucas zich minder zorgen te maken over de toekomst en meer te genieten van het moment.

"Als (ex)filmstudenten is het volgens ons van essentieel belang om te kijken naar hoe media de culturele beeldvorming beïnvloed. Onder andere door hoe dementie vaak vertoond wordt, wordt er vaak naar gekeken als een vijandige indringer die een langzame dood met zich mee brengt. Wij zien het liever als een vreemde reisgezel, die meer in het nu leeft en er volop van geniet. Het leek ons perfect dit uit te beelden met een roadmovie, waarin ons personage Sien deze rol van vreemde reisgezel vervult. In de huidige beeldvorming ligt er vaak een nadruk op de eindfase van de ziekte, iets dat wij ergens ook zien als een spiegeling van de resultaatgerichte maatschappij waarin we leven. De jongeren in deze film zitten ook met veel zorgen over hun toekomst. Als generatie kunnen we wellicht nog wat leren van mensen met dementie, door meer te leven volgens de Carpe Diem mentaliteit en ook eens de schoonheid te zien in het moment.

Steun de makers!

Begin juli beginnen de studenten met de opnames van de kortfilm. De film is een onderdeel van hun masterproef en is het slotstuk van hun opleiding. Draag je steentje bij en help Eric en Wietse naar een fantastisch resultaat. Je kan de makers en het proces steunen via onze crowdfundingpagina en dat al vanaf 5 EUR.

Doe een gift