RITCS ALI KADHUM IN HET PARADIJS

Kijk online: In het Paradijs

Nieuws

Op 20 juni was het Wereldvluchtelingendag. Op RITCS ONLINE kan je naar aanleiding van deze werelddag een maand lang kijken naar 'In het Paradijs', een korte film van RITCSer Ali Kadhum, waarin Mustafa, een Iraakse dichter in België, omwille van tijdsdruk voor zijn dichtbundel probeert af te geraken van zijn net gearriveerde jeugdvriend uit Irak.

In het Paradijs is de bachelorfilm van Ali Kadhum. Het is een verhaal geworden over twee vervreemde jeugdvrienden, die worstelen met het verschil tussen de Belgische cultuur en hun Iraakse achtergrond. In deze conflictsituatie komt naar boven hoe ze cultureel uit mekaar gegroeid zijn.  

Ook al is Ali Kadhum ooit zelf als vluchteling in België aangekomen, is het verhaal niet autobiografisch. Wel kent hij het gevoel van je te bevinden tussen twee culturen, en wil hij met deze film het verhaal van ‘vluchtelingen die leven in een hoekje van onze samenleving’ naar buiten brengen.  

Zelf werd hij geboren in Bagdad in 1982. Hij ging er studeren aan het Instituut voor Schone Kunsten en maakte daarna de overstap naar de Universiteit van Bagdad.

Ali Kadhum besloot Irak te verlaten vanwege de oorlog en kwam in 2006 terecht in Antwerpen. Daar vond hij zijn weg als toneelontwerper en technicus in de theaterwereld. Vanaf 2011 ging hij zich steeds meer op installatie- en videoprojecten richten, met als resultaat een paar experimentele werken.

Vanuit zijn drang om verhalen te vertellen via het krachtige medium dat film kan zijn, startte hij in 2014 filmstudies aan de RITCS School of Arts in Brussel. In 2019 behaalt Ali zijn masterdiploma met onderscheiding. 

Kijk nu 

Deel dit