Skip to main content
Zoeken

"Ik wou niet per se iets politiek getint maken. Maar het moest."

Niels Devlieghere
  • Nieuws

Niels Devlieghere studeerde vorig jaar af aan RITCS School of Arts met de korte, politiek getinte documentaire 'ELONG E'NABE': een portret over de zesjarige Angela, een Belgisch meisje met Senegalese roots. De film won een Wildcard Documentaire van het Vlaams Audiovisueel Fonds en is nu aan een mooi internationaal parcours begonnen. Jannes Callens van Kortfilm.be ging met hem in gesprek. (Interview en coverfoto door Jannes Callens)

Elong E’nabe is het verhaal van de zesjarige Angela, een zwart meisje met Senegalese roots, geboren in België. Tien jaar geleden kwamen haar moeder Roos en vader Rafael naar België op zoek naar een veiligere omgeving voor hun kinderen om in op te groeien aangezien de situatie in hun thuisland ondraaglijk werd. We krijgen te zien hoe Angela, haar broer Dirk, en zus Tina opgroeien in een complexe socio-politieke situatie. Het deel van België waar ze wonen staat bekend om zijn rechts nationalistische aanhangers en de groeiende migratie van Afrikaanse gezinnen naar de regio zorgt voor veel spanningen. Onbewust van het conflict waarin ze terecht zijn gekomen, leiden de kinderen een zorgeloos leven terwijl hun moeder over hen waakt. De film schetst een beeld van hoe het is om als kind met een zwarte huidskleur op te groeien in Vlaanderen.

Voorafgaand aan de opnames nam Niels de tijd om de familie beter te leren kennen. “Ik probeer altijd een heel diepe vertrouwensband en relatie op te bouwen met mijn personages” aldus Niels. Twee weken lang stond hij op en ging hij slapen met de familie zonder dat er ook maar één camera aan te pas kwam. “Als we dan effectief draaien en aanwezig zijn in de slaapkamer is dat voor hen totaal niet vreemd. Zij kunnen gewoon hun normale gang aan. Omdat ze op dat moment zo comfortabel zijn kan er ook vanalles gebeuren. Omdat ze eigenlijk al vergeten zijn dat die camera daar is.” Voor het camerawerk rekende Niels trouwens op alumnus Cinematografie, Pauwel Billiau.

Vraag je login aan en bekijk de korte documentaire op RITCS ONLINE.

Interview