De VAF Wildcards 2024: deze RITSCers vielen in de prijzen
Op Kortfilmfestival Leuven zijn zondag 1 december voor de 20ste keer de VAF Wildcards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor de beste eindwerken aan de Vlaamse filmscholen. Daar zaten heel wat RITCS-projecten tussen!
De VAF Wildcards worden sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. Vanaf 2020 is daar de Wildcard Scenario aan toegevoegd. Dit jaar kunnen studenten voor de VAF Wildcardcompetitie uitsluitend afstudeerfilms indienen die deel uitmaken van de masteropleidingen aan een Vlaamse film- of kunsthogeschool. De winnaars krijgen de unieke kans om, met financiële steun van het VAF en begeleiding van een persoonlijke coach, hun eerste project buiten de schoolcontext te realiseren. Met een totale waarde van meer dan 200.000 euro zijn de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land en een springplank naar een carrière als professioneel filmmaker of scenarist!
Dat maar liefst 6 RITCS-projecten in het oog sprongen, kan alleen maar tot grote trots en felicitaties leiden. Niets dan lof van opleidingshoofd Patrick Geeraerts: "De masteropleiding Audiovisuele Kunsten is trots op haar alumni en het docententeam dat studenten begeleidt in het vinden van hun stem als maker. Met deze sterke lichting masterproeven staan de alumni aan de start van een veelbelovende carrière vol inspirerend werk."
VAF Wildcard Animatie 2024
JUDY1964 - Marie-Hélène Van Thuyne
De VAF Wildcard Animatie gaat naar JUDY1964 van Marie-Hélène Van Thuyne, een masterfilm van RITCS School of Arts. JUDY1964 vertelt het verhaal van de jonge Judy die in de jaren '60 in de ban raakt van een reclame voor een nieuw speelgoedpistool. Maar wanneer ze het echte vuurwapen van haar ouders ontdekt, vervaagt de grens tussen speelse fantasie en echte dreiging.
JUDY1964 toont een maker met heel wat talent en potentieel. De jury was diep onder de indruk van de sets, de audio, de belichting, het camerawerk en het professioneel niveau van deze kortfilm.
Juryverslag VAF voor Wildcard Animatie
VAF Wildcard Documentaire 2024
Tijgerstrepen - Florence Boone
De VAF Wildcard Documentaire gaat naar Tijgerstrepen van Florence Boone, een masterfilm van RITCS School of Arts. Tijgerstrepen neemt de kijker mee in de gedachtestroom van de jonge vrouw Bettina, die terugkijkt op de periode waarin ze het mentaal moeilijk had en zichzelf sneed. Aan de hand van een voice-over van Bettina en de maker, proberen we dichter bij haar te komen en de weg die ze heeft afgelegd. Breuklijnen in de omgeving reflecteren persoonlijke littekens van Bettina en tonen zo een universeel en intrinsiek menselijk verhaal over onzekerheden en menselijk begrip.
VAF Wildcard Scenario 2024
Zacht - Manon Poelman
De VAF Wildcard Scenario gaat naar Manon Poelman voor Zacht, een filmscenario uit de richting Schrijven van RITCS School of Arts. In Zacht verblijven de elfjarige, angstige Kamiel en zijn tomboy zusje Rune bij hun neef, tante en pepe tijdens een vakantie aan zee. Na een luizenuitbraak, waarbij de haren van de kinderen zijn afgeschoren, merkt Kamiel dat hij en zijn zus niet voldoen aan de verwachtingen die de maatschappij heeft van wat een jongen of een meisje moet zijn.
Een mooi, kwetsbaar verhaal dat zowel een jeugdig als volwassen publiek kan aanspreken. Het scenario werkt op verschillende niveaus, heeft meerdere lagen en dompelde de jury helemaal onder in de beschreven wereld en de gevoelens van de hoofdpersonages.
Juryverslag VAF voor Wildcard Scenario
VAF Booster Cards 2024
Hoewel de Wildcards nog steeds de hoofdprijzen blijven, introduceert het VAF daarnaast de Booster Cards om andere getalenteerde makers extra ondersteuning te bieden. Een Booster Card biedt geen geldprijs, maar wel waardevolle voordelen zoals mediatraining, workshops en een advies- en coachingtraject bij het VAF.
Animatie: Canned - Hasse Van Overbeke
De eerste Booster Card Animatie ooit is voor Canned van Hasse Van Overbeke, net als de Wildcard winnaar een masterfilm van RITCS School of Arts.
Fictie: UPPER - Lennert Madou
De jury vond dat enkele inzendingen voor de Wildcard Fictie bijzonder opvielen. Daarom besloot ze om in deze categorie twee Booster Cards uit te reiken. Een eerste Booster Card is voor UPPER van Lennert Madou, een masterfilm van RITCS School of Arts.
Documentaire: Nooit Rust - Céline Schauvliege
Naast Tijgerstrepen van Florence Boone gaf de jury in de categorie Documentaire een Booster Card aan Nooit rust van Céline Schauvliege, ook een film van RITCS School of Arts.
Nooit rust bleef lang nazinderen en duidt op een prangende problematiek. Céline Schauvliege brengt een duidelijk verhaal en toont hiermee een diepe empathie. Deze interessante en relevante documentaire is daarom absoluut erkenning waard.
Juryverslag voor VAF Booster Card Documentaire