Etienne Vermeersch

“Als God bestaat, dan zal ik hem op het matje roepen.”

Nieuws

Gisteren raakte bekend dat moraalfilosoof Etienne Vermeersch is overleden. Hij werd 84 jaar. Verschillende RITCSers, waaronder regisseur Stijn Coninx, mochten onder zijn vleugels kennismaken met filosofie. "Etienne Vermeersch was één van de meest interessante en inspirerende profs van wie ik ooit les heb gehad."

België behoort vandaag wereldwijd tot een van de ethisch progressiefste landen. Maar we komen van ver. De rol die Vermeersch in die omwenteling heeft gespeeld, is onmogelijk te onderschatten. Menselijke waardigheid, belichaamd door het recht van elke persoon om zelf fundamentele levenskeuzes te maken,  was de spil van zijn humanistische overtuiging. Etienne Vermeersch was verbonden aan de UGent. Minder bekend is dat Vermeersch ook docent is geweest aan het RITCS. Daar zal men zich veel meer dan zijn scherpe maatschappelijke analyses of eruditie blijven herinneren. Hij stond bij collega’s en studenten van het RITCS bekend als een hulpvaardige en aimabele man met een passie voor film. Zijn persoonlijkheid heeft ontelbare theatermakers en cineasten in opleiding geïnspireerd.

"Etienne Vermeersch was één van de meest interessante en inspirerende profs van wie ik ooit les heb gehad. Ik heb hem tot een jaar geleden nog zeer regelmatig ontmoet, omdat hij ook een groot filmliefhebber en supporter was. In een ver verleden, toen ik tijdelijk artistiek directeur en daarna opleidingshoofd was, hebben we daarom de "stamvakken" terug ingevoerd om "het denken" terug op het voorplan te brengen. " aldus Stijn Coninx.

Vermeersch bracht licht in de geesten en warmte in de harten. 

Foto: Geert Van de Velde voor DeStandaard.

Deel dit