Montage RITCS
Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Montage

Montage

Binnen de Audiovisuele Kunsten kan je jou gaan specialiseren in montage, de plaats waar beelden en geluiden samenkomen tot één geheel. Tijdens je vorming tot monteur ligt de nadruk op storytelling en de relatie tussen jou en de regisseur.

Je gaat creatief en zelfbewust om met het narratieve en dramatische aspect in het verhaal en doet voorstellen qua structuur, tempo, ritme, emotie, muziek en sound design. Je leert daarbij de montagetechnieken beheersen die nodig zijn binnen het geheel van de audiovisuele postproductie. Je bent communicatief en diplomatisch want doorheen je opleiding werk je samen met regisseurs in de praktijk van fictie, reportage en documentaire. Gaandeweg hanteer je hierin je eigen, creatieve stijl.

Met je persoonlijke artistieke stijl en visie geef je in de master vorm aan de montage van een fictie-en documentair project. 

Bachelor

Tijdens het eerste jaar van de bacheloropleiding ontdek je als student montage samen met de studenten schrijven, regie, productie, cinematografie en sound design de audiovisuele basisbegrippen. Je krijgt een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; de eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en reportage. Hier wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen, steeds meer gespecialiseerde discipline. Er zijn ook al enkele specifieke vakken zoals Montagetechnieken en Montagevormen. Op het einde van het eerste jaar toon je een persoonlijk, geïnspireerd werk.

Vanaf het tweede jaar concentreert de richting montage zich op de storytelling binnen fictie en verhalen uit de realiteit. Analyse van film en documentaire zijn belangrijk. De kracht van muziek bij een audiovisueel verhaal wordt onderzocht. Een basis van visuele effecten en color grading wordt bijgebracht zodat dit een juiste plaats krijgt in de postproductie.

Je gaat creatief en zelfbewust om met het narratieve en dramatische aspect in het verhaal. Je doet voorstellen qua structuur, tempo, ritme, emotie, muziek en sound design. Als student werk je met studenten regie samen in de praktijk: fictie, human interest reportages en documentaire. Gaandeweg hanteer je hierin je eigen, creatieve stijl.

Vakken

Field
Credits
Culturele studies
3
Kunstgeschiedenis
3
Filmgeschiedenis
3
Beeld
4
Audio-basisbegrippen
4
Montage
4
Scenario
3
Regie
3
Productie
3
Montagetechnieken
6
Montage vormen
6
Persoonlijk parcours: montage
3
WS Fictie
6
WS Reportage
6

Master

Met je persoonlijke, artistieke stijl en visie geef je in de master vorm aan de montage in een samenwerking met een regisseur in een fictie- en documentair project.

Alumni in focus

Alumnus David Verdurme

David Verdurme

Na het behalen van zijn diploma Montage werkte Verdurme aan de montage van verschillende langspelers als Blue Silence (Bülent Özturk) King of the Belgians (Peter Brosens/Jessica Woodworth) Ai Ramon (Stijn Coninx) en Blue Bird (Gust Van den Berge) Hij wordt regelmatig gevraagd als begeleider Montage bij de Masterproeven van Film aan het RITCS, en zetelt er ook graag in de Jury van de afstudeerrichting Montage. (foto: Minds Meet)

Katrijn Declercq

Katrijn Declercq

Alumna Katrijn Declercq studeerde in 2010 af aan het RITCS.Declercq monteerde' Les enfants de la Mer' van Annabel Verbeke en werkt nu bij Woestijnvis. Ze werkte ondermeer mee aan programma's als 'Topdokters' en '4x7'. Naast monteur is Katrijn ook grafisch ontwerper.

De toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Inschrijven voor deelname aan deze artistieke toelatingsproef is verplicht. Je maakt daarbij de keuze voor één van de twee periodes: 
 

 • Sessie 1
  Intakegesprek: woensdag 16 mei tussen 14u en 20u of zaterdag 19 mei 2018 tussen 10u en 16u.
  Werkweek: maandag 25 juni tot en met vrijdag 29 juni 2018.
   
 • Sessie 2 
  Intakegesprek: maandag 27 augustus 2018 tussen 10u en 16u.
  Werkweek: dinsdag 28 augustus tot en met vrijdag 31 augustus 2018.

Je kan slechts éénmaal deelnemen aan de toelatingsproef. Wens je deel te nemen aan de toelatingsproef dan kan je hieronder de registratieprocedure starten en zien we je graag binnenkort op de campus Dansaert van het RITCS School of Arts. 

Deelname aan de toelatingsproef

Om deel te nemen aan de toelatingsproef dien je je te registreren. Tijdens deze eerste stap vragen we naar je algemene informatie, hou dus je diploma en identiteitskaart bij de hand. Ben je succesvol geregistreerd dan ontvang je van ons een mail met de nodige details met betrekking tot jouw toelatingsproef en wat we van je verwachten. Om je registratie succesvol af te ronden dien je de registratiekost te betalen die gepaard gaat met de deelname aan de toelatingsproef. Doorloop je deze stappen dan ben je geregistreerd voor de toelatingsproef en kan je aan je voorbereidingen beginnen. 

> Registreren

> Registratiekost betalen

Praktische informatie toelatingsproef

Vragen?

ritcs@ehb.be