Drama Spel aan het RITCS
Bachelor of Master in de Dramatische Kunsten

Drama - Spel

Drama - Spel

Op het RITCS ben je geen acteur die louter uitvoert. Je bent een makende speler! Vanuit puur spelplezier, reflectie en inzicht doe je voorstellen op de vloer, probeer je, ga je op je bek en maak je theater. Je bent als speler deel van het maakproces, vertaalt dat op een scène, een straat, voor een camera, … en je houdt het waar mogelijk levend en relevant.

In de dagelijkse trainingsvakken en specifieke workshops ontwikkel je jouw materiaal; je stem, je lichaam. Samen met onze docenten, mentoren en je student-collega’s leer je wat je eigen maakt, ontwikkel je je sterktes en word je gesteund in het verleggen van je grenzen.  

We kijken naar tradities maar er zijn geen heilige genres of methodes in deze opleiding. Naast de theorie zijn er veel “best practices” van professionele makers en spelers die nog met hun beide voeten in het hedendaagse internationale podiumkunstenlandschap staan. In de vele praktijkoefeningen kom je verschillende visies en opinies tegen die je als speler uitdagen, verrijken en weerbaar maken.

Naast geregisseerde of collectieve maakprocessen is er jaarlijks ook ruimte voor je eigen solo performance/voorstelling.

Door onze Europese uitwisselingen en stages leer je ook andere spelersgewoontes kennen en bouw je meteen een meertalig en internationaal portfolio op. Als deze biotoop je aanspreekt, kom het dan verder onderzoeken. Ontwikkel samen met je student-collega’s de toekomstige vormen van theater-maken en vertel mee de verhalen die actueel en urgent zijn.

Drama in beeld

Impressions of Drama

Bachelor

De Bacheloropleiding Spel (3 jaar) richt zich op de ontwikkeling van veelzijdige en intelligente spelers en performers die in staat zijn om zich de techniciteit van het spelen op een persoonlijke wijze toe te eigenen. Elk jaar bestaat uit drie spelateliers van 8 tot 10 weken die telkens door een andere regisseur geleid worden. Een spelopdracht kan resulteren in 1 consistent toonmoment, maar kan ook bestaan uit meerdere 'oefeningen' met elk een specifieke pedagogische finaliteit (bijvoorbeeld werken rond specifieke scènes of vormen van taligheid). Tijdens zo'n atelier krijg je elke ochtend stem- en lichaamstraining. Een jaarmentor begeleidt het parcours van elke student.

Daarnaast krijg je, samen met de studenten regie, een brede en gedegen intellectuele en historische vorming (cultuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis, politiek, filosofie) en je maakt kennis met de geschiedenis en de reflectie omtrent theater, performance en andere kunstvormen (theatergeschiedenis, dramaturgie, tekstanalyse, voorstellingsanalyse).

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Individueel Traject 1
3
Introductie-workshop: Brussel-week
3
Lichaamstraining 1
5
Tekstanalyse 1
3
Theatergeschiedenis 1
3
Voorstellingsanalyse 1
3
Stemtraining 1
5
Workshop Beweging 1
3
Workshop Beweging 2
3
Workshop spel 1
6
Workshop spel 2
7
Workshop spel 3
7
Stamvakken
Politieke geschiedenis en actualiteit
3
Cultuurgeschiedenis en -actualiteit
3
Kunstgeschiedenis en -actualiteit
3
Field
Credits
Filosofie en psychologie van de kunst
3
Individueel Traject 2
6
Kunstactualiteit 2
3
Lichaamstraining 2
5
Politieke theorie
3
Stemtraining 2
4
Tekstanalyse 2
3
Theatergeschiedenis 2
3
Voorstellingsanalyse 2
3
Workshop Beweging 3
3
Workshop Beweging 4
4
Workshop spel 4
7
Workshop spel 5
6
Workshop spel 6
7
Field
Credits
Atelier Spel 7
6
Atelier Spel 8
6
Bachelorproef Spel
12
Cultuurbeleid
3
Cultuurfilosofische vraagstukken
6
Individueel Traject 3
6
Interdisciplinair artistiek onderzoek 3
6
Lichaamstraining 3
5
Stemtraining 3
4
Tekstanalyse 3
3
Zakelijk beleid
3

Master

De Masteropleiding Drama bestaat uit één opleidingsjaar of 60 ECTS-credits. Je kan daarbij kiezen tussen de afstudeerrichting spel of regie. Het is ook mogelijk je Masterjaar, via een deeltijds parcours, te spreiden over twee jaar. De master staat in het teken van verdieping. Als masterstudent weet je wat je wil – je kan omschrijven waar je naar op zoek bent. De Masteropleiding is een proeve van autonomie en veelzijdigheid: je bewijst in staat te zijn als theatermaker en -speler juiste en intelligente keuzes te kunnen maken en je kan voor je eigen werk de juiste context creëren. In de master wordt nauw samengewerkt met de studenten Podiumtechnieken.

Drama Regie is een meertalig opleidingsparcours (Nederlands, Frans, Engels), de Master Drama Spel kan je enkel in het Nederlands volgen.

De Master Drama - Spel staat in het teken van de verdieping van jouw ambacht als speler. De masteropleiding Spel bestaat uit drie volwaardige spelprojecten waarin je als professionele en onderzoekende speler uitgedaagd zal worden, in elk project vanuit een ander theatraal universum. Telkens is het eindresultaat een volwaardige voorstelling met bijhorende speelreeks (en eventueel tournee). Elk project wordt geregisseerd door een regisseur of speler met een uitgesproken visie op het spelersambacht.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Cultuurfilosofisch: onderzoek
6
Individueel Traject
6
Interdisciplinair onderzoek in de kunsten DRA3
6
Masterproef Spel
20
Project spel
11
Stage of professioneel project spel
11

Alumni in focus

De alumni van de opleiding Dramatische Kunsten stoten door naar leidinggevende posities binnen de theaterhuizen en gezelschappen. De diversiteit van de uiteindelijke media waarin onze afgestudeerde artiesten actief zijn is groot: programma’s als ‘Radio Gaga’ van Dominique Van Malder en Joris Hessels, installaties en voorstellingen van Kris Verdonck, regies van Thomas Bellinck of Remah Jabr,  spelers zoals Ruth Beeckmans, Soufiane Chilah en Greet Jacobs, de boeken van Michael Bijnens of Joost Vandecasteele, de collectieven zoals K.A.K. en Lucinda Ra of de dames van Compagnie Barbarie, om er maar een paar te noemen.

Docenten en medewerkers

Start je aan de richting spel, dan word je omringd door een team van gepassioneerde docenten uit de theaterwereld die je actief betrekken bij hun vakgebied. Zelf staan ze midden in de praktijk en geven ze hun kennis en ervaring graag aan je door. De kernploeg en het vakhoofd komen op regelmatige basis samen met het opleidingshoofd om de workshops voor te bereiden en te evalueren, en volgen alle toonmomenten op. Hendrik De Smedt is als opleidingshoofd eindverantwoordelijke voor de opleidingen regie, spel en podiumtechnieken.

 

Vakhoofd

Ward Rooze

Vakgroepassistent 

Ruben De Roo

Docenten & medewerkers

Roxane Huilmand
Eurudike De Beul
Ruben De Roo
Jos Verbist
Carly Wijs
Klaas Tindemans
Tania Van der Sanden
Lies Pauwels
Ineke Nijssen
Chiel Van Berkel
Stef Lernous
Jan Roets

 

 

 

Infodag

Infodag 2019

Tijdens onze jaarlijkse infodag op zaterdag 16 maart 2019 smijten we de deuren van onze campus open en stellen we onze opleidingen aan je voor. Onze docenten en studenten beantwoorden graag al jouw vragen en leiden je rond op de campus en in de ateliers. Kom de sfeer opsnuiven en kom je toekomstige cursussen inkijken. Studie- en trajectbegeleiders zijn doorlopend aanwezig om je te informeren of verder te helpen. 

Zaterdag 16 maart 2019 
10u - 17u

SID-ins 2019

Het RITCS School of Arts is elk jaar vertegenwoordigd op de studie-informatiedagen (SID-in’s) die de Vlaamse overheid in elke Vlaamse provincie organiseert. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor schoolbezoeken. Op zaterdag staan de SID-in’s open voor alle bezoekers. Meer informatie vind je op www.ond.vlaanderen.be/sidin.

 

 • SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  10-12 januari 2019 | Brabanthal | Brabantlaan 1, 3001 Leuven
   
 • SID-in Oost-Vlaanderen
  17-19 januari 2019 | Flanders Expo | Maaltekouter 1, 9051 Gent
   
 • SID-in West-Vlaanderen
  24-26 januari 2019 | Kortrijk Xpo | Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk
   
 • SID-in Antwerpen
  31 januari -02 februari 2019 | Antwerp Expo | Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
   
 • SID-in Limburg
  14-16 februari 2019 | Limburghal | Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk

 

Registreer

Vanaf zaterdag 16 maart kan je je hier éénvoudig registreren voor de toelatingsproef. Tijdens de registratie vragen we naar je basisgegevens en je toelatingsproef naar keuze. Via de bevestigingsmail krijg je vervolgens meer informatie over de inhoud van je proef en een uitnodiging tot betaling van de administratieve kost (25 EUR)

Registreer nu
 

Over de toelatingsproef

Wil je starten aan de richting Drama-Spel dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Tijdens de toelatingsproef peilen ze naar jouw verbeeldingsvermogen, zelfstandigheid, kritisch denken, creativiteit, zin voor humor, algemene en culturele ontwikkeling en gedrevenheid.

Toelatingsproef Bachelor

De toelatingsproef Drama-Spel (bachelor) bestaat dit jaar uit drie onderdelen: een vragenlijst, een selectiedag en een werkweek.

Na je registratie bezorgen we je per mail een vragenlijst die peilt naar je motivatie en inzicht. De ingevulde vragenlijst dien je ons voor de afgesproken deadline terug te bezorgen.

Vervolgens zal je worden uitgenodigd voor een eerste selectiedag waar je deelneemt aan een gezamenlijke opwarming en individueel een opgelegde tekst en presentatie verzorgt van een zelfgekozen werkstuk. Meer info met betrekking tot het werkstuk en het portfolio ontvang je van ons per mail. Op het einde van de selectiedag krijg je te horen of je mag deelnemen aan de werkweek, het laatste en grootste deel van de toelatingsproef. Mag je niet door naar de werkweek dan stopt voor jou daar de toelatingsproef en kan je niet starten aan de opleiding.

Gedurende de werkweek toetsen docenten en medewerkers naar jouw inzicht en capaciteiten. Deze werkweek is verplicht. Op het einde van de week verneem je tenslotte of je kan starten aan de door jou gekozen opleiding.

Het RITCS organiseert twee momenten waarop je kan deelnemen aan de toelatingsproef voor de Bachelor Spel. Je kan slecht één keer deelnemen. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd:
 

 • Toelatingsproef juni 2019
  Selectiedag: 22/06/2019
  Werkweek Bachelor Spel: 24/06/2019 - 27/06/2019
   
 • Toelatingsproef september 2019
  Selectiedag: 30/08/2019
  Werkweek Bachelor Spel: 02/09/2019 - 05/09/2019
   

Toelatingsproef Master 

 • Toelatingsproef 2019 
  Selectiedag: 03/05/2019
  Werkweek Master Spel: 24/06/2019 - 27/06/2019

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op