Drama acteren aan het RITCS 2022
Bachelor of Master in de Dramatische Kunsten

Drama - Acteren

Drama - Acteren

Op het RITCS ben je geen acteur die louter uitvoert. Je bent een makende speler! Vanuit puur spelplezier, reflectie en inzicht doe je voorstellen op de vloer, probeer je, ga je op je bek en maak je theater. Je bent als speler deel van het maakproces, vertaalt dat op een scène, een straat, voor een camera, … en je houdt het waar mogelijk levend en relevant.

In de dagelijkse trainingsvakken en specifieke workshops ontwikkel je jouw materiaal; je stem, je lichaam. Samen met onze docenten, mentoren en je student-collega’s leer je wat je eigen maakt, ontwikkel je je sterktes en word je gesteund in het verleggen van je grenzen.  

We kijken naar tradities maar er zijn geen heilige genres of methodes in deze opleiding. Naast de theorie zijn er veel “best practices” van professionele makers en spelers die nog met hun beide voeten in het hedendaagse internationale podiumkunstenlandschap staan. In de vele praktijkoefeningen kom je verschillende visies en opinies tegen die je als speler uitdagen, verrijken en weerbaar maken.

Naast geregisseerde of collectieve maakprocessen is er jaarlijks ook ruimte voor je eigen solo performance/voorstelling.

Door onze Europese uitwisselingen en stages leer je ook andere spelersgewoontes kennen en bouw je meteen een meertalig en internationaal portfolio op. Als deze biotoop je aanspreekt, kom het dan verder onderzoeken. Ontwikkel samen met je student-collega’s de toekomstige vormen van theater-maken en vertel mee de verhalen die actueel en urgent zijn.

Drama in beeld

Impressions of Drama

Bachelor

De Bacheloropleiding Acteren (3 jaar) richt zich op de ontwikkeling van veelzijdige en intelligente spelers en performers die in staat zijn om zich de techniciteit van het spelen op een persoonlijke wijze toe te eigenen. Elk jaar bestaat uit drie spelateliers van 8 tot 10 weken die telkens door een andere regisseur geleid worden. Een spelopdracht kan resulteren in 1 consistent toonmoment, maar kan ook bestaan uit meerdere 'oefeningen' met elk een specifieke pedagogische finaliteit (bijvoorbeeld werken rond specifieke scènes of vormen van taligheid). Tijdens zo'n atelier krijg je elke ochtend stem- en lichaamstraining. Een jaarmentor begeleidt het parcours van elke student.

Daarnaast krijg je, samen met de studenten regie, een brede en gedegen intellectuele en historische vorming (cultuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis, politiek, filosofie) en je maakt kennis met de geschiedenis en de reflectie omtrent theater, performance en andere kunstvormen (theatergeschiedenis, dramaturgie, tekstanalyse, voorstellingsanalyse).

 

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Master

De Masteropleiding Drama  bestaat uit één opleidingsjaar of 60 ECTS-credits. Je kan daarbij kiezen tussen de afstudeerrichting acteren of regie & schrijven. Het is ook mogelijk je Masterjaar, via een deeltijds parcours, te spreiden over twee jaar. De master staat in het teken van verdieping. Als masterstudent weet je wat je wil – je kan omschrijven waar je naar op zoek bent. De Masteropleiding is een proeve van autonomie en veelzijdigheid: je bewijst in staat te zijn als theatermaker en -speler juiste en intelligente keuzes te kunnen maken en je kan voor je eigen werk de juiste context creëren. In de master wordt nauw samengewerkt met de studenten Podiumtechnieken.

Drama Regie & Schrijven is een meertalig opleidingsparcours (Nederlands, Frans, Engels), de Master Drama Acteren kan je enkel in het Nederlands volgen.

De Master Drama - Acteren staat in het teken van de verdieping van jouw ambacht als speler. De masteropleiding bestaat uit drie volwaardige spelprojecten waarin je als professionele en onderzoekende speler uitgedaagd zal worden, in elk project vanuit een ander theatraal universum. Telkens is het eindresultaat een volwaardige voorstelling met bijhorende speelreeks (en eventueel tournee). Elk project wordt geregisseerd door een regisseur of speler met een uitgesproken visie op het spelersambacht.

 

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Alumni in focus

Goeges Ocloo

De alumni van de opleiding Drama stoten door naar leidinggevende posities binnen de theaterhuizen en gezelschappen. 
De diversiteit van de uiteindelijke media waarin onze afgestudeerde artiesten actief zijn is groot: programma’s als ‘Radio Gaga’ van Dominique Van Malder en Joris Hessels, de installaties en voorstellingen van Kris Verdonck, de theaterregies van Gorges Ocloo, de acteerprestaties van Lien Thys of Soufiane Chilah, collectieven als Lucinda Ra, om er maar een paar te noemen.
Onze internationaal actieve alumni zijn bijzonder door de eigenheid en de maatschappelijke betrokkenheid van hun werk. Dit is waar de opleiding zijn signatuur onder zet.

Tania Van der Sanden

Tania Van der Sanden

Vakhoofd Spel

Tania Van der Sanden doorzwom als actrice al vele waters, ze speelde onder meer bij Toneelgroep Amsterdam, NTGent, De Tijd, en Theater Malpertuis. Of misschien ken je haar toch vooral van televisie, ze speelde mee in ‘Vaneigens', in ‘Man Bijt Hond' en in cultreeksen van Woestijnvis als ‘In de gloria' en ‘Het eiland'. Niet alleen haar jarenlange spelervaring maar ook haar pedagogische kwaliteiten (Tania geeft al jaren een spelatelier aan het RITCS) maken haar de geknipte persoon om de spelopleiding te leiden, samen met Benjamin Op de Beeck.

tania.van.der.sanden@ehb.be

Docenten

 • Arnaert Kaat
 • Baudonck Giovanni
 • De Beul Eurudike
 • De Cauter Lieven
 • De Man Jeroen
 • De Paepe Stef
 • De Smedt Hendrik
 • Dehert Pol 
 • Feguigui Madiha
 • Gillard Ellen
 • Goethijn Renée
 • Heijdenrijk John
 • Hoens Dominiek
 • Huilmand Roxane
 • Kuyl Ivo
 • Lernous Stefan
 • Lesage Dieter
 • Louwaard Saskia
 • Michels Carmien
 • Nijssen Rosalina
 • Opsomer Geert
 • Schumacher Rézy
 • Storms Maxim
 • Theunissen Jeroen
 • Tindemans Klaas
 • Van den Eede Ans
 • Van Langenhove Katrien
 • Van der Sanden Tania
 • Vanhaesebrouck Karel
 • Verbist Jos
 • Verstockt Dirk
 • Wijn Marina
 • Wijs Carolijn

Dagelijks team Theateropleiding

Hendrik De Smedt

Hendrik De Smedt

Opleidingshoofd Dramatische Kunsten

With a master in drama at the RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) in Brussels, Hendrik De Smedt developed his professional career as a freelancer in the international field of performing arts.

In 2009 he started A Two Dogs Company, the structure supporting the artist Kris Verdonck. He was for five years the managing director and production manager of the company. In 2015 he became director (ad-interim) of Het Theater Festival Vlaanderen, the annual Flemish festival of performing arts. In June 2016 he graduated at the Vlerick Business School (B) with an Executive MBA. At the moment he is lecturer at RITCS and free-lance project manager for A Two Dogs Company and Mophradat (formerly know as The Young Arab Theatre Fund).

hendrik.de.smedt@ehb.be

Profielfoto Katrien

Katrien Van Langenhove

Communicatie Theateropleiding - Drama & PT

Katrien Van Langenhove is germaniste en theaterwetenschapper. Ze werkt als assistente voor de opleiding drama van het RITCS en is betrokken bij diverse artistieke en wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Ze doceert Voorstellingsanalyse in 2e Bachelor Drama.

katrien.van.langenhove@ehb.be

Profiel Veerle

Veerle Joos

Productie & planning Theateropleiding - Drama & PT

Na haar opleiding Theaterwetenschappen (Universiteit Gent) kruiste Veerles pad het Brussels gezelschap CREW waar ze als productieleider werkte. Tegelijkertijd werkte ze een postgraduaat Cultuur- en Kunstmanagement af. Na enkele jaren koos ze ervoor om bij het RITCS aan de slag te gaan als plannings- en productieverantwoordelijke van de theateropleiding, waar je haar nog steeds kan vinden.

veerle.joos@ehb.be

Ehb Profiel

Johanna Vanhaecke

Materiaalbeheer Theateropleiding RITCS

Johanna Vanhaecke studeerde Conservatie/Restauratie van Film en Fotografie aan de Academie van Antwerpen. Na omzwervingen kwam ze terecht in de filmwereld en studeerde Audiovisuele Technieken (Beeld) aan het RITCS. Ze rondde haar opleiding af in 2013. Vervolgens werkte ze mee aan tal van verschillende audiovisuele projecten, zoals stop motion, pixilatie, straattheater, belichter op filmsets, camera-assistent, DOP, en werkte ze mee aan lokale theatervoorstellingen.

johanna.vanhaecke@ehb.be

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

Toelatingsproef

Wil je starten aan de richting Drama-Spel,dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld bestaande uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Tijdens de toelatingsproef wordt er gepeild naar jouw spelkwaliteit, verbeeldingsvermogen, creativiteit en vermogen tot zelfreflectie.

Registreer

Toelatingsproef Bachelor

Wil je starten aan het RITCS School of Arts, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef voor de Bachelor Drama-Regie & Schrijven bestaat uit twee onderdelen: een selectiedag en een werkweek.  
 
Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdrachten dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef.  

Als eerste onderdeel van de toelatingsproef dien je aan de hand van een reeks vragen een persoonlijk dossier voor te bereiden. Het gaat hierbij om vragen die toetsen naar wie je bent, wat je (creatieve) interesses zijn en wat je voeling is met het vakgebied. Verder zal je ook worden gevraagd om een motivatie te schrijven waarom je wenst te starten aan de opleiding. Je bereidt dit dossier voor en stuurt het tegen een vooraf bepaalde deadline door naar de jury. De specifieke info omtrent deze opdracht vind je in de brochure na jeregistratie.   

Vervolgens zal je worden uitgenodigd voor de selectiedag waar je deelneemt aan een gezamenlijke opwarming en je individueel een presentatie verzorgt van een zelfgekozen werkstuk én een opgelegde tekst. Meer info met betrekking tot de opgelegde tekst en het werkstuk kan je eveneens vinden in de brochure.  

Op het einde van de selectiedag krijg je te horen of je mag deelnemen aan de werkweek. Tijdens de (verplichte) werkweek wordt er gepeild naar jouw inzicht en capaciteiten. Pas als je aan het eind van de werkweek bent geslaagd, kan je starten aan de opleiding.  

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Het resultaat van de toelatingsproef is enkel geldig voor het aankomende academiejaar. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts.  

Data toelatingsproeven Bachelor Drama-Acteren

Tijdens je registratie (mogelijk vanaf voorjaar 2022) maak je de keuze voor één van de volgende opties: 

Toelatingsproef Bachelor Drama-Acteren: optie 1
Selectiedag: ma 27.06.2022
Werkweek: di 28.06.2022 t.e.m. vrij 01.07.2022
Deadline registratie + dossier: ma 13.06.2022 / 23:59

Toelatingsproef Bachelor Drama-Acteren: optie 2
Selectiedag: ma 29.08.2022
Werkweek: di 30.08.2022 t.e.m. vrij 02.09.2022
Deadline registratie + dossier: di 16.08.2022 / 23:59

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op