Drama Spel aan het RITCS
Bachelor of Master in de Dramatische Kunsten

Drama - Acteren

Drama - Acteren

Op het RITCS ben je geen acteur die louter uitvoert. Je bent een makende speler! Vanuit puur spelplezier, reflectie en inzicht doe je voorstellen op de vloer, probeer je, ga je op je bek en maak je theater. Je bent als speler deel van het maakproces, vertaalt dat op een scène, een straat, voor een camera, … en je houdt het waar mogelijk levend en relevant.

In de dagelijkse trainingsvakken en specifieke workshops ontwikkel je jouw materiaal; je stem, je lichaam. Samen met onze docenten, mentoren en je student-collega’s leer je wat je eigen maakt, ontwikkel je je sterktes en word je gesteund in het verleggen van je grenzen.  

We kijken naar tradities maar er zijn geen heilige genres of methodes in deze opleiding. Naast de theorie zijn er veel “best practices” van professionele makers en spelers die nog met hun beide voeten in het hedendaagse internationale podiumkunstenlandschap staan. In de vele praktijkoefeningen kom je verschillende visies en opinies tegen die je als speler uitdagen, verrijken en weerbaar maken.

Naast geregisseerde of collectieve maakprocessen is er jaarlijks ook ruimte voor je eigen solo performance/voorstelling.

Door onze Europese uitwisselingen en stages leer je ook andere spelersgewoontes kennen en bouw je meteen een meertalig en internationaal portfolio op. Als deze biotoop je aanspreekt, kom het dan verder onderzoeken. Ontwikkel samen met je student-collega’s de toekomstige vormen van theater-maken en vertel mee de verhalen die actueel en urgent zijn.

For our English program go here. 

Drama in beeld

Impressions of Drama

Bachelor

De Bacheloropleiding Acteren (3 jaar) richt zich op de ontwikkeling van veelzijdige en intelligente spelers en performers die in staat zijn om zich de techniciteit van het spelen op een persoonlijke wijze toe te eigenen. Elk jaar bestaat uit drie spelateliers van 8 tot 10 weken die telkens door een andere regisseur geleid worden. Een spelopdracht kan resulteren in 1 consistent toonmoment, maar kan ook bestaan uit meerdere 'oefeningen' met elk een specifieke pedagogische finaliteit (bijvoorbeeld werken rond specifieke scènes of vormen van taligheid). Tijdens zo'n atelier krijg je elke ochtend stem- en lichaamstraining. Een jaarmentor begeleidt het parcours van elke student.

Daarnaast krijg je, samen met de studenten regie, een brede en gedegen intellectuele en historische vorming (cultuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis, politiek, filosofie) en je maakt kennis met de geschiedenis en de reflectie omtrent theater, performance en andere kunstvormen (theatergeschiedenis, dramaturgie, tekstanalyse, voorstellingsanalyse).

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Atelier Beweging 1
5
Atelier Common Ground 1
4
Atelier Methodiek 1
6
Atelier Tekst 1
6
Cultuurgeschiedenis en actualiteit 1
3
Individueel Traject 1
5
Kunstgeschiedenis en actualiteit 1
3
Lichaamstraining 1
5
Open Atelier 1
6
Politieke geschiedenis en actualiteit
3
Stemtraining 1
5
Tekstanalyse 1
3
Theatergeschiedenis 1
3
Voorstellingsanalyse 1
3
Field
Credits
Individueel Traject 2
5
Kunstactualiteit 2
3
Kunsttheorie
3
Lichaamstraining 2
5
Politieke theorie
3
Stemtraining 2
5
Tekstanalyse 2
3
Theatergeschiedenis 2
3
Transversaal atelier
5
Voorstellingsanalyse 2
3
Workshop Beweging 3
3
Workshop Beweging 4
4
Workshop spel 4
4
Workshop spel 5
5
Workshop spel 6
5
Field
Credits
Atelier Spel 7
7
Atelier Spel 8
6
Bachelorproef Spel
12
Cultuurbeleid
3
Cultuur - vraagstukken
4
Individueel Traject 3
6
WINTERSCHOOL Interdisciplinair artistiek onderzoek
6
Lichaamstraining 3
5
Stemtraining 3
5
Tekstanalyse 3
3
Zakelijk beleid
3
Politiek - vraagstukken
4
Filosofie - vraagstukken
4

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.
 

ECTS-fiches

Master

De Masteropleiding Drama  bestaat uit één opleidingsjaar of 60 ECTS-credits. Je kan daarbij kiezen tussen de afstudeerrichting acteren of regie & schrijven. Het is ook mogelijk je Masterjaar, via een deeltijds parcours, te spreiden over twee jaar. De master staat in het teken van verdieping. Als masterstudent weet je wat je wil – je kan omschrijven waar je naar op zoek bent. De Masteropleiding is een proeve van autonomie en veelzijdigheid: je bewijst in staat te zijn als theatermaker en -speler juiste en intelligente keuzes te kunnen maken en je kan voor je eigen werk de juiste context creëren. In de master wordt nauw samengewerkt met de studenten Podiumtechnieken.

Drama Regie & Schrijven is een meertalig opleidingsparcours (Nederlands, Frans, Engels), de Master Drama Acteren kan je enkel in het Nederlands volgen.

De Master Drama - Acteren staat in het teken van de verdieping van jouw ambacht als speler. De masteropleiding bestaat uit drie volwaardige spelprojecten waarin je als professionele en onderzoekende speler uitgedaagd zal worden, in elk project vanuit een ander theatraal universum. Telkens is het eindresultaat een volwaardige voorstelling met bijhorende speelreeks (en eventueel tournee). Elk project wordt geregisseerd door een regisseur of speler met een uitgesproken visie op het spelersambacht.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Cultuurfilosofisch: onderzoek
6
Individueel Traject
6
Interdisciplinair onderzoek in de kunsten DRA3
6
Masterproef Spel
20
Project spel
11
Stage of professioneel project spel
11

Alumni in focus

Goeges Ocloo

De alumni van de opleiding Drama stoten door naar leidinggevende posities binnen de theaterhuizen en gezelschappen. De diversiteit van de uiteindelijke media waarin onze afgestudeerde artiesten actief zijn is groot: programma’s als ‘Radio Gaga’ van Dominique Van Malder en Joris Hessels, installaties en voorstellingen van Kris Verdonck, regies van Thomas Bellinck of Remah Jabr,  spelers zoals Ruth Beeckmans, Gorges Ocloo, Soufiane Chilah en Greet Jacobs, de boeken van Michael Bijnens of Joost Vandecasteele, de collectieven zoals K.A.K. en Lucinda Ra of de dames van Compagnie Barbarie, om er maar een paar te noemen.

Tania Van der Sanden

Tania Van der Sanden

Vakhoofd Spel

Tania Van der Sanden doorzwom als actrice al vele waters, ze speelde onder meer bij Toneelgroep Amsterdam, NTGent, De Tijd, en Theater Malpertuis. Of misschien ken je haar toch vooral van televisie, ze speelde mee in ‘Vaneigens', in ‘Man Bijt Hond' en in cultreeksen van Woestijnvis als ‘In de gloria' en ‘Het eiland'. Niet alleen haar jarenlange spelervaring maar ook haar pedagogische kwaliteiten (Tania geeft al jaren een spelatelier aan het RITCS) maken haar de geknipte persoon om de spelopleiding te leiden, samen met Benjamin Op de Beeck.

tania.van.der.sanden@ehb.be

Benjamin Op de Beeck

Benjamin Op de Beeck

Vakhoofd Spel

Benjamin Op de Beeck studeerde in 2004 af aan de spelopleiding van het RITCS en maakt deel uit van het kunstenaarscollectief K.A.K. Hij maakte ook zelf voorstellingen, oa ‘aap’ in 2017. Hij begeleidt al een aantal jaren workshops in 1e Bachelor Spel en zal dit jaar ook mentor zijn van de 1e Bachelor Spel. Samen met Tania Van der Sanden zal Benjamin de vakgroep spel coördineren.

benjamin.op.de.beeck@ehb.be

Profielfoto Katrien

Katrien Van Langenhove

Communicatie Theateropleiding - Drama & PT

Katrien Van Langenhove is germaniste en theaterwetenschapper. Ze werkt als assistente voor de opleiding drama van het RITCS en is betrokken bij diverse artistieke en wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Ze doceert Voorstellingsanalyse in 2e Bachelor Drama.

katrien.van.langenhove@ehb.be

Profiel Veerle

Veerle Joos

Productie & planning Theateropleiding - Drama & PT

.

veerle.joos@ehb.be

Docenten

 • De Beul Eurudike
 • De Cauter Lieven
 • De Smedt Hendrik
 • Gekiere Petja
 • Hoens Dominiek
 • Huilmand Roxane
 • Kuyl Ivo
 • Lecompte Frederique
 • Lernous Stefan
 • Lesage Dieter
 • Louwaard Saskia
 • Nijssen Rosalina
 • Op De Beeck Benjamin
 • Schumacher Rézy
 • Opsomer Geert
 • Roets Jan
 • Rooze Ward
 • Theunissen Jeroen
 • Tindemans Klaas
 • Van Goethem Chris
 • Van Langenhove Katrien
 • Van der Sanden Tania
 • Vanhaesebrouck Karel
 • Verbist Jos
 • Verstockt Dirk
 • Wijn Marina
 • Wijs Carolijn

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

SID-INs 2021

SID INS 2021

Laatstejaars secundair onderwijs maken op digitale studie-informatiedagen (SID-ins) kennis met studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs. De SID-in is een samenwerking tussen de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Je kan de SID-in met je klas bezoeken en dan regelt jouw school alles, maar je kan daarnaast ook de SID-in op woensdagnamiddag (13 en 20 januari) en op zaterdag (16 en 23 januari) alleen of met je ouders bezoeken.

Uiteraard vind je er ook de digitale stand van het RITCS School of Arts. Je kan ons vinden in de virtuele hallen samen met het Koninklijk Conservatorium Brussel. Onze studenten en docenten vertellen je graag meer, via chat en videogesprekken, over de verschillende opleidingen. 

Infodag

Infodag opendeurdag RITCS

Kom de sfeer opsnuiven, ontmoet je toekomstige docenten en stap binnen in de RITCS studio's en ateliers op de infodag van zaterdag 13 maart 2021.

Tijdens de jaarlijkse infodag smijt RITCS de deuren van hun campussen, cinema en studio's open en stellen ze hun opleidingen en afstudeerrichtingen aan je voor.
De docenten en studenten beantwoorden graag al jouw vragen en leiden je rond op de campussen en in de ateliers.

De infodag is naast een kennismaking ook hét moment om je vragen te stellen met betrekking tot jouw persoonlijk parcours want ook onze studie- en trajectbegeleiders zijn doorlopend aanwezig om je te informeren en verder te helpen. 

Overtuigd? Dan kan je je tijdens onze infodag registreren voor de toelatingsproeven.

Toelatingsproef

Wil je starten aan de richting Drama-Spel,dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld bestaande uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Tijdens de toelatingsproef wordt er gepeild naar jouw spelkwaliteit, verbeeldingsvermogen, creativiteit en vermogen tot zelfreflectie.

Registraties vanaf februari 2021

Bachelor Spel

De toelatingsproef Drama-Spel (bachelor) bestaat uit twee onderdelen: de selectiedag en de werkweek. Na je registratie bezorgen we je per mail een vragenlijst die je ons, samen met een persoonlijke motivatiebrief, voor de afgesproken deadline bezorgt. Vervolgens zal je worden uitgenodigd voor een eerste selectiedag waar je deelneemt aan een gezamenlijke opwarming en individueel een opgelegde tekst en presentatie verzorgt van een zelfgekozen werkstuk. Meer info met betrekking tot het werkstuk en het portfolio ontvang je van ons per mail. Op het einde van de selectiedag krijg je te horen of je mag deelnemen aan de werkweek. Tijdens de (verplichte) werkweek wordt er gepeild naar jouw capaciteiten en ontwikkeling. Pas als je aan het eind van de werkweek bent geslaagd, kan je starten aan de opleiding. 

Master Spel

Zowel voor de Master Regie als voor de Master Spel zal je worden gevraagd om een ​​korte presentatie / uitvoering / act voor te bereiden die de jury inzicht geeft in je persoonlijk universum. Als uitgangspunt neem je een bestaande tekst (een theatertekst, een zelfgeschreven tekst, een passage uit een roman, etc.). Gebruik deze tekst als basis om een ​​voorstelling of interventie te maken die theatraal interessant is voor een toeschouwer. De live dimensie van je interventie is natuurlijk van cruciaal belang. Met andere woorden, je moet zelf iets live op het podium uitvoeren. De presentatie duurt 10 tot 15 minuten.

Kandidaten voor het acteerprogramma ontvangen een aanvullende tekst die ze moeten onthouden en uitvoeren. Kandidaten voor het regieprogramma zullen worden gevraagd om een ​​portfolio met persoonlijk werk, inspiratiebronnen, cruciale documenten, etc. mee te nemen. Meer informatie vind je in de info-brochure

Opgelet: Door de ontwikkelingen op niveau van het coronavirs/COVID-19 zijn we genoodzaakt de selectiedag online te organiseren en de werkweek te verplaatsen naar augustus.

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op