Audiovisuele Media
Bachelor in de Audiovisuele Kunsten

Audiovisuele Media

Impressie

Audiovisuele Media Studeren RITCS professionele Bachelor

Je wil als professional aan de slag in de brede audiovisuele mediawereld? Je staat open voor een internationaal gerichte omgeving die voortdurend in beweging is? Dan zit je goed bij de Professionele Bacheloropleiding in de Audiovisuele Kunsten aan het RITCS. Deze professionele bacheloropleiding leidt je kritisch en praktisch op om je eigen weg te maken in een internationale context van live events, onlineproductie, mediaproductie en mediakunst.

Jouw parcours 

Tijdens je opleiding kan je je vaardigheden beter ontwikkelen. Naast de breed gedeelde basisopleiding voor alle studenten krijg je immers ook de mogelijkheid om jezelf in een discipline te verdiepen. Terwijl de productiestudenten zorgen voor de logistiek, de organisatie en het toezicht op het budget staan de audio- en videostudenten in voor de captatie en de montage, onder de eindverantwoordelijkheid van de realisator. Technische ondersteuning is voorzien vanuit studenten die het zich focussen op nieuwe technologie. Bij audio en video focus je op de opname van beeld- en geluidsmateriaal voor een brede waaier aan media: van nieuws tot live shows in de studio. Je staat ook zelf in voor de montage van de beelden en de klank. Bij technologie vertrek je van dezelfde basis, maar ga je tijdens het driejarig parcours dieper in op de nieuwe technologieën en nieuwe media. Experimenteren met augmented reality, streamen naar social media of multicamera met de smartphone worden ook tastbaar gemaakt. Als realisator zit je aan de knoppen en bepaal je mee welke beelden op antenne gaan. Je stuurt de ploeg aan en zorgt samen met de productiestudenten voor een onberispelijk eindresultaat.

Airbox

Als student sta je zelf in voor de video, audio, technologie, productie of realisatie van de programma’s die in één van de studentenproductiehuizen gemaakt worden voor onze eigen RITCS-televisiezender AIRBOX. Een nieuwsuitzending, een serie, pubs, videoclips, een quiz, een concertcaptatie of een studiosessie? We gaan meermaals per jaar live en onderhouden zelf het online platform. Surf naar de website van AIRBOX voor een eerste indruk.

School of Arts

Geen doen, zonder denken. In de professionele bacheloropleiding wordt ook belangrijke aandacht besteed aan je kunst- en cultuurhistorisch inzicht, je mediakritische vorming en je audiovisuele geletterdheid. Aan mediaproductie en audiovisuele creativiteit gaat immers noodzakelijke (zelf)reflectie vooraf. Aspecten van dit historisch en kritisch denkkader worden ook praktisch ingezet, ter voorbereiding van een workshop of een solowerk. Deze reflectie kan niet alleen leiden tot mediaproductie maar ook tot mediakunst. In het persoonlijk parcours met een solowerk wordt ook gepeild naar je artistieke creativiteit. Om je als student de best mogelijke kansen te geven in de ontwikkeling van je talenten en dromen, dien je te slagen voor een toelatingsproef.

Vooruitblik

Bachelor

Audiovisuele Media RITCS studeren

Je professionele bacheloropleiding Audiovisuele Kunsten is een driejarige opleiding die je breed en grondig vormt om je plek en pad te vinden in de nationale en internationale audiovisuele mediawereld. Naast de begeleide praktijkoefeningen krijg je de mogelijkheid om zelf creatief te werken in één van onze studio’s of op locatie. Je gaat in het tweede jaar beperkt en in het derde jaar uitgebreid op stage. Je bachelorproef wordt idealiter gekoppeld aan een specifiek onderwerp uit je stagebedrijf. Zo ben je bij het behalen van je bachelordiploma klaar voor een loopbaan in de sector van de audiovisuele media. Wil je je daarna toch nog verder creatief verdiepen in de audiovisuele wereld? Via een schakeljaar kan je toegang krijgen tot de academische masters binnen de Audiovisuele Kunsten. 

Vakken

Field
Credits
ICT
3
Audiovisuele productietools 1
5
Production management 1
4
Workshop productiehuis singlecam 1
11
Workshop productiehuis multicam 1
11
Persoonlijk parcours en introductieweek
3
Technologie 1
3
Media en maatschappij 1
3
Kunst en cultuur 1
3
Audiovisuele geschiedenis en analyse
3
Vakken video
Videotools & post-productietools 1
5
Videotechnologie
3
Signaaltechnologie
3
Vakken audio
Audiotools
5
Audiotechnologie
3
Signaaltechnologie
3
Vakken Productie
Productietools
3
Production management advanced
8
Vakken Technologie
Technologietools
2
Audiotechnologie
3
Videotechnologie
3
Signaaltechnologie
3
Vakken Realisatie
Realisatietools
3
Realisatie 1
8
Field
Credits
Audiovisuele productietools 2
5
Workshop productiehuis singlecam 2
14
Workshop productiehuis multicam 2
14
Technologie 2
3
Persoonlijk parcours 2
3
Stage 1
3
Media en maatschappij
3
Kunst en cultuur 2
3
Audiovisuele actualiteit 1
3
Vakken video
Videotools & post-productietools 2
4
Video
5
Vakken audio
Audiotools 2
4
Audio
5
Vakken Productie
Productietools 2
4
Production management advanced 2
5
Vakken Technologie
Technologietools 2
4
Technologie
5
Vakken Realisatie
Realisatietools 2
4
Realisatie 2
5
Opgelet
* Onder voorbehoud van wijzigingen
Field
Credits
Workshop productiehuis singlecam 3
13
Workshop productiehuis multicam 3
13
Stage 2
13
Bachelorproef
13
Specifieke vakken per traject
Keuzeclasses video
8
Keuzeclasses audio
8
Keuzeclasses productie
8
Keuzeclasses technologie
8
Keuzeclasses realisatie
8
Opgelet
Onder voorbehoud van wijzigingen.

Infodag 2019

Infodag RITCS 2019

Tijdens onze jaarlijkse infodag op zaterdag 16 maart 2019 smijten we de deuren van onze campus open en stellen we onze opleidingen aan je voor. Onze docenten en studenten beantwoorden graag al jouw vragen en leiden je rond op de campus en in de ateliers. Kom de sfeer opsnuiven en kom je toekomstige cursussen inkijken. Studie- en trajectbegeleiders zijn doorlopend aanwezig om je te informeren of verder te helpen. 

Zaterdag 16 maart 2019 
10u - 17u

SID-ins 2019

Het RITCS School of Arts is elk jaar vertegenwoordigd op de studie-informatiedagen (SID-in’s) die de Vlaamse overheid in elke Vlaamse provincie organiseert. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor schoolbezoeken. Op zaterdag staan de SID-in’s open voor alle bezoekers. Meer informatie vind je op www.ond.vlaanderen.be/sidin.

 

 • SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  10-12 januari 2019 | Brabanthal | Brabantlaan 1, 3001 Leuven
   
 • SID-in Oost-Vlaanderen
  17-19 januari 2019 | Flanders Expo | Maaltekouter 1, 9051 Gent
   
 • SID-in West-Vlaanderen
  24-26 januari 2019 | Kortrijk Xpo | Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk
   
 • SID-in Antwerpen
  31 januari -02 februari 2019 | Antwerp Expo | Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
   
 • SID-in Limburg
  14-16 februari 2019 | Limburghal | Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk

 

De toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Meer informatie over de toelatingsproeven met betrekking tot het volgend academiejaar, 2019-2020, kan je hier verwachten in het voorjaar van 2019. Registreren voor de toelatingsproef kan vanaf onze infodag op zaterdag 16 maart 2019.

 Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Afhankelijk van de richting waarvoor je wil toegelaten worden proberen zij inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. Kort gezegd: het gaat vooral om een eerste ontmoeting.

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op