Audiovisuele Media
Bachelor in de Audiovisuele Kunsten

Audiovisuele Media

Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten

Je wil als professional aan de slag in de brede audiovisuele mediawereld? Je staat open voor een internationaal gerichte omgeving die voortdurend in beweging is? Dan zit je goed bij de Professionele Bacheloropleiding in de Audiovisuele Kunsten aan het RITCS. Deze professionele bacheloropleiding leidt je kritisch en praktisch op om je eigen weg te maken in een internationale context van live events, onlineproductie, mediaproductie en mediakunst.

Nadat we je de basistools bijbrengen van audio, video, nieuwe technologieën, productiemanagement en regiewerking gaan we meteen concreet aan het werk in virtuele productiehuizen. We leren dus vooral door het ook daadwerkelijk te doen. Onze eigen productiehuizen laten ons toe om samen producties volledig uit te denken en uit te voeren in opeenvolgende workshops als productie, research en redactie, opname, multicamera, audio mixing, grading, transmissie en realisatie. In teamverband geven we tenslotte vorm en inhoud aan onze eigen RITCS-televisiezender AIRBOX om de producties tot leven te brengen. Zo stoomt deze praktijkgerichte opleiding met theoretische onderbouw je klaar als mediamaker in het Belgische en internationale medialandschap.

Bachelor

Je professionele bacheloropleiding Audiovisuele Kunsten is een driejarige opleiding die je breed en grondig vormt om je plek en pad te vinden in de nationale en internationale audiovisuele mediawereld. Naast de begeleide praktijkoefeningen krijg je de mogelijkheid om zelf creatief te werken in één van onze studio’s of op locatie. Je gaat in het tweede jaar beperkt en in het derde jaar uitgebreid op stage. Je bachelorproef wordt idealiter gekoppeld aan een specifiek onderwerp uit je stagebedrijf. Zo ben je bij het behalen van je bachelordiploma klaar voor een loopbaan in de sector van de audiovisuele media. Wil je je daarna toch nog verder creatief verdiepen in de audiovisuele wereld? Via een schakeljaar kan je toegang krijgen tot de academische masters binnen de Audiovisuele Kunsten. 

 

Jouw parcours 

Tijdens je opleiding kan je je vaardigheden beter ontwikkelen. Naast de breed gedeelde basisopleiding voor alle studenten krijg je immers ook de mogelijkheid om jezelf in een discipline te verdiepen. Terwijl de productiestudenten zorgen voor de logistiek, de organisatie en het toezicht op het budget staan de audio- en videostudenten in voor de captatie en de montage, onder de eindverantwoordelijkheid van de realisator. Technische ondersteuning is voorzien vanuit studenten die het zich focussen op nieuwe technologie. Bij audio en video focus je op de opname van beeld- en geluidsmateriaal voor een brede waaier aan media: van nieuws tot live shows in de studio. Je staat ook zelf in voor de montage van de beelden en de klank. Bij technologie vertrek je van dezelfde basis, maar ga je tijdens het driejarig parcours dieper in op de nieuwe technologieën en nieuwe media. Experimenteren met augmented reality, streamen naar social media of multicamera met de smartphone worden ook tastbaar gemaakt. Als realisator zit je aan de knoppen en bepaal je mee welke beelden op antenne gaan. Je stuurt de ploeg aan en zorgt samen met de productiestudenten voor een onberispelijk eindresultaat.

 

School of Arts

Geen doen, zonder denken. In de professionele bacheloropleiding wordt ook belangrijke aandacht besteed aan je kunst- en cultuurhistorisch inzicht, je mediakritische vorming en je audiovisuele geletterdheid. Aan mediaproductie en audiovisuele creativiteit gaat immers noodzakelijke (zelf)reflectie vooraf. Aspecten van dit historisch en kritisch denkkader worden ook praktisch ingezet, ter voorbereiding van een workshop of een solowerk. Deze reflectie kan niet alleen leiden tot mediaproductie maar ook tot mediakunst. In het persoonlijk parcours met een solowerk wordt ook gepeild naar je artistieke creativiteit. Om je als student de best mogelijke kansen te geven in de ontwikkeling van je talenten en dromen, dien je te slagen voor een toelatingsproef.

 

Airbox

Als student sta je zelf in voor de video, audio, technologie, productie of realisatie van de programma’s die in één van de studentenproductiehuizen gemaakt worden voor onze eigen RITCS-televisiezender AIRBOX. Een nieuwsuitzending, een serie, pubs, videoclips, een quiz, een concertcaptatie of een studiosessie? We gaan meermaals per jaar live en onderhouden zelf het online platform.

Field
Credits
ICT
3
Audiovisuele productietools
3
Production management
6
Workshop productiehuis singlecam 1
9
Workshop productiehuis multicam 1
9
Persoonlijk parcours en introductieweek
3
Technologie
3
Media en maatschappij 1
3
Kunst en cultuur 1
3
Audiovisuele geschiedenis en analyse
3
Vakken videotechniek
Videotools
4
Post-productietools
5
Videotechnologie
3
Signaaltechnologie
3
Vakken audiotechniek
Videotools
3
Audiotools
5
Audiotechnologie
3
Signaaltechnologie
3
Vakken Productie
Productietools
5
Production Management Advanced
6
Crossover PM-realisatie
3
Vakken Technologie
Technologytools
6
Audiotechnologie
3
Videotechnologie
3
Signaaltechnologie
3
Vakken Realisatie
Videotools
3
Realisatie
8
Crossover PM-realisatie
3

Toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Inschrijven voor deelname aan deze artistieke toelatingsproef is verplicht en kan vanaf onze infodag op zaterdag 17 maart 2018

Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, filmtaal, persoonlijke fascinatie/ stijl, actuele kennis en goesting (afhankelijk van de opleiding waarvoor je wil toegelaten worden). Kort gezegd: het gaat vooral om een eerste ontmoeting.

Meer info met betrekking tot de toelatingsproef vanaf 17 maart 2018.

Any question?

ritcs@ehb.be