Animatiefilm studeren RITCS
Academische Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Animatiefilm

Animatiefilm

Aan de opleiding Animatiefilm van het RITCS worden tekenfilmers, computeranimators en poppenfilmers gevormd. In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende animatietechnieken, de basisprincipes van het animeren, en krijg je een algemene grafische basisvorming. Tijdens het tweede en derde jaar bepaal je je eigen richting en specialisatie, in functie van je interesses en toekomstplannen.

Het volledige productieproces van een animatiefilm komt in de opleiding aan bod, van idee en scenario tot beeldafwerking en klank. Tijdens het masterjaar realiseer je een eigen korte animatiefilm. Die is natuurlijk een proeve van bekwaamheid, maar meer nog een persoonlijk onderzoek van het medium animatiefilm dat ook een publiek kan boeien. De opleiding heeft nauwe banden met toonaangevende animatiebedrijven en kunstenaars. De docenten zijn overwegend professionals die dagelijks in de praktijk staan, en de sector door en door kennen.

Kijk online

Animatiefilms bekijken? Dat kan vanaf nu dankzij RITCS ONLINE! Met twee benen in digitale toekomst startte het RITCS in 2018 met de ontwikkeling van een online streamingdienst waar het de werken van enkele studenten presenteert aan het brede publiek. We hopen je zo een beter beeld te geven van wat de richting precies inhoudt. Voor de werken van onze laatstejaars moet je richting de festivals.
 

RITCS ONLINE

Bachelor

Animatie studeren RITCS

Hoe bekwaam ik mezelf in modelschetsen, grafische technieken en waarnemingstekenen als basis het scheppen van een eigen universum in functie van een animatiefilm? Hoe leer ik de beginselen van productiedesign, bewegingsleer, 3D computeranimatie, stop-motion animatie (poppenfilm) en tekenfilm? Hoe bouw ik een digitale pop in Maya? Hoe animeer ik een getekend personage, een digitaal personage of een pop dusdanig dat die echt tot de illusie van leven komt? Hoe belicht ik een stop-motion poppenfilm-set? Hoe gebruik ik digitale tools en technieken zoals Adobe Creative Suite, TV Paint, Maya, Dragon Stop-Motion, Cintiq tekenschermen, enz? Hoe pas ik de basisbegrippen van dramaturgie en scenarioschrijven toe bij het maken van een eenvoudig productiedossier voor een auteursfilm, een opdrachtfilm, een serie? Hoe kan ik hierbij trachten om mijn doelpubliek te bereiken en te raken? Hoe zet ik een verhaal of scenario voor animatiefilm om in een storyboard dat gemaakt is volgens de regels van montage en filmtaal? Hoe werk ik samen in teamverband bij het realiseren van een animatiefilm of het regisseren van de medewerkers eraan? Hoe schep ik een soundscape bij mijn geanimeerde beelden en regisseer ik de specialisten die hieraan meewerken?

Dit alles en meer kan je leren in de bacheloropleiding animatiefilm aan het RITCS. De lessen en workshops worden gegeven in een collectieve ruimte die ingericht is als animatiefilm-studio. Je ontwikkelt je professionele skills onder begeleiding van docenten die zelf professioneel actief zijn op hoog niveau binnen de competenties die zij de studenten aanleren. Het eindresultaat is een uitgebreid artistiek en technisch portfolio waarmee je klaar bent om je binnen de professionele praktijk verder te ontwikkelen.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Stamvakken
Politieke geschiedenis en actualiteit
3
Cultuurgeschiedenis en -actualiteit
3
Kunstgeschiedenis en -actualiteit
3
Specifieke vakken
Animatiefilmgeschiedenis
3
2D Animatie
3
3D computeranimatie
3
Animatie basisprincipes
4
Animatie pipeline
3
Artistiek-Technisch Onderzoek
3
Audio
4
Beeldopnametechnieken en basisbegrippen
4
Concept en scenario
3
Filmanalyse voor storyboarding
4
Filmgeschiedenis
3
Grafische vorming
5
Individueel Artisitiek Onderzoek
3
Montage
3
Stop Motion
3
Field
Credits
Stamvakken
Kunsttheorie
3
Politieke theorie
3
Cultuurtheorie
3
Transversaal atelier
4
Specifieke vakken
Storyboard
4
Artistiek-technisch Onderzoek
3
Audio voor animatiefilm
3
Concept en scenario
3
Digitale cut out animatie
3
Grafische vorming
5
Compositing voor animatiefilm
3
Individueel Artistiek Onderzoek 2
5
Individueel Artistiek Onderzoek 3
5
Individueel Artistiek Onderzoek 4
5
Keuzevakken (2/3)
2D animatie
4
3D computeranimatie
4
Stop Motion
4
Field
Credits
Keuzevakken stamvakken (1/3)
Cultuur - vraagstukken
4
Filosofie - vraagstukken
4
Politiek - vraagstukken
4
Gezamenlijke vakken
Auteurs- en Mediarecht
3
Specifieke vakken
Showreel en digitale portfolio
3
Stage Animatie
6
TV animatieserie
5
Audio voor animatiefilm
4
Concept en scenario
6
Grafische vorming
7
Individueel Artistiek Onderzoek 5
5
Individueel Artistiek Onderzoek 6
5
Individueel Artistiek Onderzoek 7
5
Storyboard
7

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.
 

ECTS-fiches

Master

Master Animatiefilm

Tijdens de masteropleiding animatiefilm krijg je de kans om jezelf als animatie-auteur te vervolmaken door het realiseren van een eigen animatie-kortfilm of ander relevant artistiek project. Hierbij mondt je leertraject uit in een persoonlijk artistiek onderzoek en tast je de grenzen af van je mogelijkheden tot expressie.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Masterproef
Masterproef Animatiefilm
30
Stamvakken (Keuze 1/4)
Cultuur: onderzoek
4
Filosofie: onderzoek
4
Politiek: onderzoek
4
Beeldende kunst: onderzoek
4
Verplichte vakken
Audio voor animatiefilm
4
Production design voor animatiefilm
4
Storyboard en animatic
4
Productieplanning voor animatiefilm
3
Concept en scenario
4
Productiedossier en beroepspraktijk
3
Keuzevakken: (1/2)
Masterclass VFX
4
Interdisciplinair onderzoek in de kunsten
4
Frits Standaert

Frits Standaert

Vakhoofd Animatiefilm

Frits Standaert is animatiefilmmaker met jarenlange ervaring.

Zijn recente korte films voor kinderen, zoals "Counting Sheep, "Rumours" en "The Stonemason's Dream" kenden wereldwijde verspreiding en zijn door miljoenen kinderen gezien in de bioscoop en op tv. Daarvoor was hij jarenlang actief als zelfstandig animator / regisseur binnen de wereld van opdrachtfilm en publiciteit. Net zoals de andere docenten animatiefilm staat hij dus garant voor een opleiding die nauw aanleunt bij de praktijk, en verweven is met de professionele animatiesector.

frits.standaert@ehb.be

Gert Driesen

Gert Driesen

Opleidingsassistent

Gert behaalde zijn Master diploma aan RITCS bij de opleiding animatiefilm in 2011. Hij kon onmiddellijk aan de slag bij het animatie bedrijf 'Walking The Dog' in Brussel waar hij meewerkte aan de serie: Picknick met Taart' en de langspeelfilm: 'Jack et la Mechanique du Coeur' als modeling en texturing artist.

Na 3 jaar te werken bij 'Walking The Dog' is hij aan de slag gegaan bij 'Grid Animation' een animatie bedrijf in Gentbrugge. Hier werkte hij mee aan de langspeelfilms 'Asterix et le Domaine des Dieux' en 'Michiel de Ruyter' als cloth en tracking artist. Na enkele jaren te werken als artiest was het tijd voor iets nieuw en kwam hij in productie te recht waar hij 2 jaar lang werkte als production manager op de series: 'Boule et Bill' en YoYo."

gert.driesen@ehb.be

Docenten

 • Coquette Michel 
 • D'Hondt Ivan
 • Daveloose Inge
 • De Beul Steven 
 • De Cauter Lieven
 • Driesen Gert
 • Molenberghs David
 • Opsomer Geert
 • Roebben Anton
 • Schooneknaep Ilse
 • Standaert Frits
 • Tesseur Ben
 • Tindemans Klaas
 • Van den Broeck Hilaire
 • Van der Perre Katrien
 • Vanhaesebrouck Karel
 • Vromman Jan

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 
 

Registreer

Over de toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS School of Arts, dan moet je eerst slagen voor de toelatingsproef voor de Bachelor Animatiefilm. Tijdens je registratie kies je uit de verschillende opties de data die voor jou het best passen. 

Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdrachten dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef. 

Als eerste opdracht zal je thuis een persoonlijk dossier moeten voorbereiden dat bestaat uit twee onderdelen: een motivatiebrief en een portfolio. De specifieke info omtrent deze opdracht vind je in de brochure na je registratie. 

Daarnaast zal je moeten deelnemen aan een werkweek waarin je een reeks vakgebonden en praktische proeven zult krijgen. Tijdens de werkweek is er ook een kort gesprek met de jury waarin er wordt gepeild naar jouw motivatie en drive om aan de opleiding te beginnen. De jury baseert zich voor dit gesprek onder meer op je opdrachten, je portfolio en de antwoorden die je formuleerde in je persoonlijk dossier. Op het einde van de werkweek krijg je te horen of je geslaagd bent voor de toelatingsproef, waarna je je kan inschrijven voor de opleiding aan het RITCS School of Arts. 

Meer informatie en verdere details vind je in de brochure die je ontvangt na je registratie. 

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Het resultaat van de toelatingsproef is enkel geldig voor het aankomende academiejaar. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts.

Data toelatingsproef Bachelor Animatiefilm

Tijdens je registratie maak je de keuze voor één van de onderstaande periodes. 

Toelatingsproef Animatiefilm sessie 1
Deadline indienen dossier: zondag 13.06.2021 om 23:59
Werkweek: van maandag 21.06.2021 t.e.m. woensdag 23.06.2021
Bekendmaking resultaten: woensdag 23.06.2021

Toelatingsproef Animatiefilm sessie 1
Deadline indienen dossier: zondag 15.08.2021 om 23:59
Werkweek: van maandag 23.08.2021 t.e.m. woensdag 25.08.2021
Bekendmaking resultaten: woensdag 25.08.2021 

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op