Wereldkampioenschap Poetry Slam 2022 - 'Slam in Belgian prisons' & 'Seniorenslam'

Wereldkampioenschap Poetry Slam 2022 - 'Slam in Belgian prisons' & 'Seniorenslam'
Data
,
14:00
to
17:00
Waar?
CINEMA RITCS I Antoine Dansaertstraat 70 I 1000 Brussel
Prijs
Gratis
Reservatie
Vrije toegang
CINEMA RITCS

Free slam poetry! Dat de voorgaande zin rijmt is allesbehalve toeval, want op woensdag 28 september is het Wereldkampioenschap Poetry Slam te gast in CINEMA RITCS. Alumni Glenn Dumortier en Tijs Torfs werkten elk rond het thema en realiseerden respectievelijk de documentaires 'Slam in Belgian prisons' en 'Seniorenslam'. Beide documentaires worden vertoond in onze cinema, gevolgd door een Q&A met de makers. 

Programma 

 • Slam in Belgian prisons (Glenn Dumortier)
  De voorbije maanden gaven enkele slammers tijdens 'Slam over de muren heen' workshops aan de gedetineerden en aan vrije burgers in de gevangenissen van Oudenaarde, Gent en Ruiselede. Het bijzondere was de ontmoeting tussen gedetineerden en vrije burgers, die samen op zoek gingen naar wat hen bond, waardoor op die manier gesloten ‘werelden’ (op zijn minst) een stukje werden geopend. Dit in opdracht van het project DIALOOG, een project van 10 Avansa's, De Rode Antraciet en De Huizen vzw die het debat wil voeden over hoe we als samenleving omgaan met 'misdaad, straf en herstel'. Documentairemaker Glenn Dumortier, die ook deelnam aan het BK Poetry Slam 2021, maakte een poëtische vertelling over deze workshops.
   
 • Seniorenslam (Tijs Torfs)

  Seniorenslam is een project van het Leuvense TRILL. Via spoken word en slam poetry wilt de organisatie een brug bouwen tussen twee maatschappelijke evoluties: vergrijzing en verkleuring. Stedelijke jongeren en actieve senioren, twee groepen die vaak als uitersten van elkaar worden gezien, terwijl ze meer gemeen hebben dan je zou denken. Documaker Tijs Torfs bracht tijdens het afgelopen traject de uitwisseling tussen de jonge spoken word en allround kunstenaar Sarah Bekambo en de oudere deelneemster Els Van Langendonck in beeld.
  Produced by TRILL
   

 • Video poetry & Spoken Word

Over het festival 

In de week van 26 september strijkt het Wereldkampioenschap Poetry Slam 2022 neer in Brussel! Op 27, 28 en 29 september vinden de halve finales en de finale plaats in Kinepolis, Brussel. Doorheen de stad strijkt de rest van de week een poëtisch festival neer met allerlei activiteiten.

Een veertigtal slammers uit alle hoeken van de wereld nemen het binnenkort tegen elkaar op tijdens het WK Poetry Slam. Slammers krijgen enkele minuten de tijd om de vakjury te overtuigen. Verwacht je aan een wervelstorm van literaire kaakslagen en straffe quotes. De hosts leiden de wedstrijd meertalig in goede banen. En jij beslist mee wie er naar de volgende ronde gaat! Gil, fluit of klap jouw favoriete kandidaat naar de overwinning! 

Ambiance verzekerd!

Met deelnemers uit Algerije, Madagascar, Guinee, Botswana, Togo, Mauritius, Tsjaad, Kameroen, Zuid-Afrika, Mozambique, België, Spanje, Italië, Ierland, Kroatië, Slovenië, Cyprus, Frankrijk, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Argentinië, Dominicaanse Republiek, Mexico, Brazilië, Cuba, Uruguay, Chili, Costa Rica, Canada, Guatemala, Haïti, Japan, Australië en Nieuw Zeeland.

Marie Darah verdedigt als Belgisch Kampioen Poetry Slam 2021 de eer van ons land. 

Deel dit