Verhalen tegen onttovering. Gezocht: herbetoveraars Gesprekken met Laura Vandewynckel, Nadia Sels, Guido Van Heeswijck, Kirsten Van Den Hoorn

Verhalen tegen onttovering. Gezocht: herbetoveraars  Gesprekken met Laura Vandewynckel, Nadia Sels, Guido Van Heeswijck, Jan De Deken, Kirsten Van Den Hoorn
Data
,
14:00
to
17:00
Waar?
Luister- en visiecel, A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
Prijs
Gratis
Reservatie
Binnenkort
FUTURE NARRATIVES

Kunnen kunstenaars, als hedendaagse mythemakers, nog een rol spelen in een onttoverde wereld? Een wereld waarin het sacrale bestoft is, het sublieme alleen nog op must-see-checklijstjes staat en de natuur met hekjes komt. Een wereld waarin het mysterie verkocht, de mythe gebinge-watched en de waarheid gecalculeerd wordt. Kunnen makers de wereld herbetoveren? Niet als escapisten en quiëtisten, maar als realisten en activisten? Met welke verhalen kan je betoveren en activeren tegelijk? Samen met professor mythologie Nadia Sels, professor filosofie Guido Vanheeswijck, theatermaakster Kirsten Van Den Hoorn, journalist-documentairemaker Jan De Deken en filmmaker Laura Vandewynckel buigen we ons over de rol, de verantwoordelijkheid en de impact van de hedendaagse verteller in een eindige, onttoverde wereld. Artistieke praktijkvoorbeelden leveren stof voor een open debat.

Nadia Sels doceert kunstgeschiedenis aan PXL-MAD School of Arts en mythologie aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek focust op het raakvlak tussen mythologie en kunst. Ze benadert beide velden als uitingen van de eindeloze menselijke pogingen om door middel van analogie en metafoor zin en oriëntatie te vinden in een inherent betekenisloze werkelijkheid.

Kirsten Van Den Hoorn studeerde spel aan het RITCS en is sinds haar afstuderen aan het werk als speler en maker. Ze werkt op projectbasis met verschillende culturele instellingen en theatergroepen (Theater Antigone, Collectif La station, De schouwburg van Kortrijk, Kopland, Studio-orka e.a.).

Guido Vanheeswijck is emeritus hoogleraar aan de UA en KULeuven. Hij doet de laatste jaren onderzoek rond onttovering en herbetovering samen met Herbert de Vriese.

Laura Vandewynckel is film- en theatermaker. Ze voert onderzoek naar de kracht van automata (poppen, robots en kinetische sculpturen) als social game changers. In dit kader realiseerde ze een reeks tragikomische film-en performanceprojecten, geïnspireerd door archaïsche en hedendaagse zondebokmythes en -rituelen, die het verantwoordelijkheidsvraagstuk onder de loep nemen. Over dit onderwerp werkt ze ook aan een doctoraat in de kunsten aan RITCS/VUB.

Taal: Nederlands

Deel dit