Symposium Film & Psych(o)analyse: "Un monde d'intranquilles"

Symposium Film & Psych(o)analyse: "Un monde d'intranquilles"
Data
,
9:00
to
22:45
Waar?
RITCS School of Arts I Antoine Dansaertstraat 70 I 1000 Brussel
Prijs
• 50 euro • 40 euro voor leden GPP • 10 euro voor studenten < 26 jaar • gratis bij volledige inschrijving Vormingsinstituut GPP
Reservatie
Het aantal plaatsen is beperkt. Je inschrijving is pas officieel na ontvangst van betaling en een definitief bevestigingsmailtje: inschrijven kan via https://www.idesca-vzw.be/studiedag/film-psychoanalyse/
Symposium

In hetzelfde jaar dat Freud en Breuer hun Studies over Hysterie publiceren, ervaart de wereld ook voor het eerst de verwondering en het spektakel van de cinématographe van de gebroeders Lumière. Psychoanalyse en film groeiden de voorbije eeuw uit tot invloedrijke velden tot ver buiten hun eigen grenzen. Botsingen, dialogen en wederzijdse inspiratie blijven hun complexe relatie typeren en moedigen aan tot een niet-eindigende ketting van reflecties.

Aan dit tijdloze gesprek wil deze dag een singulier stukje toevoegen. Dit symposium kwam tot stand in de samenwerking tussen GPP’s Filmatelier, Idesça en het RITCS, en stelt de ontmoeting tussen de filmmaker en de psychoanalyticus centraal. We willen hen de ruimte bieden te dialogeren en al sprekend (en kijkend) de conversatie telkens nieuwe vormen en kleuren te geven. De dialoog wordt verder gestoffeerd met theoretische en artistieke bijdragen rond film en psychoanalyse, gesprekken tussen filmmakers, academici en psychoanalytici,… en samen film kijken. Na de vertoning van Un monde (2021) van Laura Wandel gaan we in gesprek met haar en ’s avonds is er de mogelijkheid om Les intranquilles (2021) en een gesprek met regisseur Joachim Lafosse bij te wonen.

Programma

09:00 Koffie / Café

09:20: Verwelkoming (Wouter Hessels)

09:30: Het scenario als transitioneel object: relationaliteit en creativiteit (Anneleen Masschelein)

10:30: "UN MONDE" (Laura Wandel) 

11:40: Pauze 

12:00: Conversation avec Anneleen Masschelein (FR) (Laura Wandel) 

13:00 Lunch

14:20 Inleiding namiddag (Dries Roelandts)

14:30: Reflecties over een persoonlijk artistiek parcours doorheen noties van het abjecte en the monstrous-feminine (Jasper Vrancken)

15:30: Een female gaze: kijken naar parallelle posities van vrouwelijkheid binnen film en psychoanalyse (Shauni De Gussem)

16:30 Café / Koffie 

17:00: Discussie / Discussion 

17:30: Clôture / Slotwoord 

18:00: Diner / Dîner 

19:30: “LES INTRANQUILLES” (Joachim Lafosse)

21:10: Pauze 

21:30: Conversation avec Joachim Lafosse (Mia Vaerman)

22:30: Slotwoord (Wouter Hessels) 

 

Deel dit