Sullivan's Travels (1941)

Sullivan's Travels
Data
,
20:00
Waar?
CINEMA RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
Prijs
2EUR / 5EUR
Reservatie
Tickets aan de kassa
CINEMA RITCS

Van 27 tot en met 31 januari staat het RITCS een hele week lang in het teken van onderzoek. De focus van deze onderzoeksweek ligt op FUTURE NARRATIVES, verhalen van de toekomst.

In Preston Sturges’ Sullivan’s Travels (1941) volgen we een jonge Hollywood-regisseur, John Sullivan, die een film wil maken over een onderwerp dat ernstiger is dan dat van zijn eerdere komedies. De armoede van mensen onderaan de sociale ladder is zo’n onderwerp. Vermomd als zwerver wil Sullivan die armoede aan den lijve ondervinden, maar botst met zijn goede bedoelingen algauw op onvermoede moeilijkheden.

Deze komische film over het maken van een film roept vragen op over de betekenis, het belang én de mogelijke beperkingen van sociaal geëngageerde kunst, alsook de ernstige kwestie of we ‘allemaal mensen zijn’, dan wel getekend door onophefbare onderlinge verschillen. 

Sullivan’s Travels is een klassieker geworden, een merkwaardige variant op het genre van de screwball comedy, waarin meestal een vrouw op ‘kluchtige’ wijze de mannelijkheid van haar tegenspeler in het gedrang brengt. De film vormde de inspiratie voor de even klassieke prent O Brother Where Art Thou van de gebroeders Coen. 

Na de vertoning van de film zal filosofe Alenka Zupančič over de vragen die de film oproept reflecteren samen met het publiek.

Sullivan’s Travels (1941)
Preston Sturges
OV - 91’
Onderzoeksweek RITCS 
Future Narratives 

 

Deel dit