Sois belle et tais-toi: studiedag over vrouwen(rollen) in audiovisuele media Met Sofie Van Bauwel, Maaike Neuville, Michaël Roskam, Zaïde Bil, Emmy Oost en Teodora Ana Mihai

Sois belle et tais-toi: studiedag over vrouwen(rollen) in audiovisuele media Met Sofie Van Bauwel, Maaike Neuville, Carly Wijs, Ruth Mellaerts en Ernest Mathijs
Data
,
9:30
to
18:00
Waar?
CINEMA RITCS, A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel.
Prijs
Gratis
Reservatie
Tickets via pretix.eu/ritcsschoolofarts
FUTURE NARRATIVES

Op 10 mei 2023 vindt op het RITCS een studiedag plaats over de rol van vrouwen in de audiovisuele media, voor en achter de camera. In een dynamische dialoog tussen praktijk en theorie analyseren we de positie van de vrouw in de wereld van film en televisie. Met Maaike Neuville, Sofie Van Bauwel, Carly Wijs, Ernest Mathijs, Ruth Mellaerts, Michaël Roskam, Zaïde Bil, Emmy Oost en Teodora Ana Mihai.

De studiedag is gericht op professionele makers, onderzoekers en studenten met een interesse voor gender, inclusie en diversiteit in film en televisie. Organisatoren zijn RITCS -onderzoeksgroep Schrijven, Culturele Studies KULeuven en VUB-Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC). Met steun van VAF en mediarte. In het kader van Future Narratives (onderzoeksdagen RITCS).

Taal: Nederlands
Gratis toegang, inschrijven voor 2 mei noodzakelijk: https://www.ritcs.be/nl/tickets

PLANNING

09.30: Ontvangst en verwelkoming door Rik D’hiet (onderzoeksgroep Schrijven RITCS)

10:00: Keynote Sofie Van Bauwel: ‘Vrouwen in de filmindustrie: een state of the art vanuit de wetenschap. Een blik voor en achter de schermen.’ Professor Sofie Van Bauwel is experte in media en gender verbonden aan het onderzoekscentrum CIMS aan de Universiteit Gent.

11:00: Koffiepauze

11:30: Artistiek onderzoeksproject ‘12/3/21’. RITCS-docenten Carly Wijs en Ernest Mathijs confronteerden een nieuwe generatie acteurs en makers met Sois belle et tais-toi, een documentaire van actrice Delphine Seyrig (Jeanne Dielman) met onder meer Jane Fonda, Ellen Burstyn en Barbara Steele over de rol van vrouwen voor en achter de camera in de jaren ’70.

13:00: Middagpauze

14:00: ‘The (un)importance of conflict: looking for different storytelling modes’. RITCS-docente Ruth Mellaerts presenteert haar video-essay over meer diverse en vrouwelijke vormen van storytelling.

14:45: Keynote Maaike Neuville: ‘Vrouwen en film’. Maaike Neuville is filmregisseur en schrijver en acteert ook voor film, televisie en theater. In 2023 debuteerde Maaike met de roman ‘Zij’ over de diffuse grenzen en machtsverhoudingen tussen dader en slachtoffer.

15:45: Koffiepauze

16:15: Panelgesprek. Een diverse groep van makers neemt de huidige stand van zaken in de Vlaamse audiovisuele sector onder de loep. Met Zaïde Bil (documentairemaakster), Emmy Oost (filmproducente) , Michaël Roskam (scenarist-regisseur) en Teodora Ana Mihai (scenarist-regisseur). De moderator van het gesprek is Anke Brouwers, docent filmgeschiedenis en schrijver.

18:00: Hapje en drankje in het RITCS-café. 

Deel dit