You are here

17 september 2017
19:00 - 22:00

Screening: de geschiedenis van het varken (in ons)

Zondag, 17 September, 2017 - 20:00 tot 23:00, Cinema De Keizer

Waar ook ter wereld kent het varken een met verhalen en afbeeldingen beladen geschiedenis. Het dier torst hartstocht en verwerping. Wat we met 'het varken' doen en deden reveleert 'de mens'. Het gulzige varken als metafoor voor ons vraatzuchtig handelen? 

Voor de verteller en onderzoeker, Jan Vromman, zijn de kinderjaren en het geboortedorp het vertrekpunt. Hij onderneemt een reis die aan het varken wordt opgehangen, aanvangt bij de prehistorie en doorloopt tot vandaag. Plaatsen als Spanje, China, Noord-Amerika en België worden bezocht. Hij bezoekt een labo, een natuurkundig museum, een slachthuis, een bio-boerderij, varkenskwekerijen, een imaginair museum van het varken, een vleesverwerkende fabriek, een jachtgebied, etc. Het intieme vergezelt het universele. 

'De geschiedenis van het vakren' wordt verteld. Overmijdelijk gaat het over wat de mens met de dieren- en per uitbreiding met de wereld doet. Het is 'De geschiedenis van het varken (in ons).' Woorden klinken als geknor. 

De documentaire is een terugblik op onze beschaving, standpunten worden genuanceerd en terughoudend aangebracht. De toon van de film is elegisch, twijfel en hoop komen tot samenklank. 
 

PRAKTISCH

De geschiedenis van het varken (in ons) / 120 min
Jan Vromman 

Zondag 17.09.2017 om 20u
Cinema De Keizer, Neerstraat 11 in Lichtervelde
Cinema De Keizer is een authentieke dorpsbioscoop die dateert uit 1926.

Meer info
Trailer