Publieke Verdediging Peter Krüger en voorafgaande screening van N, The Madness of Reason

Publieke Verdediging Peter Krüger en voorafgaande screening van N, The Madness of Reason
Data
,
15:00
to
20:00
Waar?
CINEMA RITCS I Antoine Dansaertstraat 70 I 1000 Brussel
Prijs
Gratis mits reservatie
Reservatie
Wil je graag de screening van de film en/of de publieke verdediging bijwonen? Stuur dan voor 9 december een e-mail naar inge.pieters@vub.be
Onderzoek

Programma

Om 15u: screening van N, The Madness of Reason in CINEMA RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel.

Om 18u: Publieke verdediging in Cinema RITCS, gevolgd door een receptie. 

Reservatie 

Wil je graag de screening van de film en/of de publieke verdediging bijwonen? Stuur dan voor 9 december een e-mail om je plaats te reserveren. 

Over de film

De film N, The Madness of Reason van Peter Krüger ging in première op de Berlinale in 2014. De pers lauwerde de film als een poëtisch meesterwerk. In 2015 werd de film bekroond met de Ensors voor beste speelfilm, beste muziek en beste montage. Zeven jaar later is Peter Krüger's doctoraat over zijn film klaar.

Uitgangspunt van de film vormde het leven en werk van Raymond Borremans (1906-1988) die een unieke encyclopedie heeft geschreven (Le grand Encyclopédie de la Côte d’Ivoire), waarvan de publicatie niet verder geraakt is dan de letter N. Zwevend tussen droom en werkelijkheid bevraagt N, The Madness of Reason het encyclopedisch denken vanuit de confrontatie met de West-Afrikaanse realiteit en spiritualiteit.

Over het proefschrift

In het proefschrift N getuigt Peter Krüger over de denkprocessen die hem tijdens zijn reizen naar Ivoorkust, Mali en Senegal hebben begeleid ten einde een film te maken over de rusteloze geest van een Franse encyclopedist in het hedendaagse West-Afrika. Het proefschrift is een tweeluik geworden waarin het eerste deel ingaat op de historische, kennistheoretische, antropologische, politieke en filmische vraagstukken waarmee Peter Krüger tijdens het maakproces geconfronteerd werd. In het tweede deel zet hij zijn visie uiteen op de documentaire als een filmische verhouding tussen realiteit en verbeelding, tussen het zichtbare en onzichtbare, tussen documentaire en fictie en tussen ethiek en esthetiek.

Over Peter Krüger

Peter Krüger is van opleiding filosoof en is werkzaam als scenarist, regisseur, producent en docent. Met magisch-realistische films als Antwerpen Centraal en N, The madness of Reason werd hij bekend voor het door elkaar halen van documentaire en fictie. Met zijn productiehuis Inti Films produceerde hij heel wat auteursdocumentaires & -films waaronder Hus, White Cube, Night has Come, Bile, Sakawa, Rabot, Inclusief, Kinsasa Kids, Drift, Bodkin Ras, Episode 3: Enjoy Poverty,..

Promotoren

Prof. Hans De Wolf, Prof. Karel Vanhaesebrouck, Peter Delpeut

Juryleden

Prof. Karel Arnaut, Prof. Free De Backer, Lisette Ma Neza, Prof. Klaas Tindemans, Sarah Vanagt, Prof. Jean Paul Van Bendegem.

Deel dit