Skip to main content
Zoeken

Publieke Verdediging Doctoraat in de Kunsten Jan Vromman

  • Onderzoek

Waar ook ter wereld kent het varken een met verhalen en afbeeldingen beladen geschiedenis. Het dier torst hartstocht en verwerping. Wat we met ‘het varken’ doen en deden, openbaart ‘de mens’. Het gulzige varken als metafoor voor ons vraatzuchtig handelen? Op 2 juli presenteert onderzoeker Jan Vromman zijn doctoraat in de Kunsten over 'de kunst van het documentaire maken' met de film 'De geschiedenis van het varken (in ons)'.

Over het doctoraat

Jan Vromman heeft "een handboek voor documentairemakers" geschreven. Dit is natuurlijk uitdagend, het zou betekenen dat er methodes, raadgevingen, regels bestaan voor de ‘goede’ documentaire. Het spreekt vanzelf dat het handboek eerder een boek vol vragen en bedenkingen is. Een poging om het documentairemaken holistisch te benaderen. De documentaire De geschiedenis van het Varken (in ons) die naast het handboek spoort en ook in het handboek als ‘case’ wordt opgenomen, is analoog aan het handboek in de zin dat ook in de documentaire een holistische benadering aan de orde is. Zowel handboek als documentaire zijn gulzig, spreiden breed en zijn beschouwend.

Over Jan Vromman

Jan Vromman is vooral bekend voor zijn documentaires met onderwerpen die onderzoek, standpunt en historisch inzicht vragen: Zolang er Scheepsbouwers zingen, De Kunst van het Boomhakken, of Le petit jeune homme de Binche zijn slechts enkele voorbeelden. Tegelijkertijd is het denken van Jan Vromman ook multimediaal en transversaal. Nieuwsgierigheid dreef hem ook naar theater, sociaal-artistieke projecten, installaties en zelfs fictiewerk.

Poetas sin Alfabeto

Jan Vromman schreef voor zijn doctoraat het “Handboek voor Documentairemakers” en maakte de langspeelfilm “De geschiedenis van het varken (in ons)” Daarnaast ging hij in de tentoonstelling ‘Poetas sin Alfabeto’ op artistiek onderzoek naar beeldvorming en gefabriceerde geschiedenis in en vanuit het dorp Trujillo in Extremadura. Drie werken ervan zijn in MoBo te zien van 12 tot 28 juni, op maandag van 13u tot 19u en van dinsdag tot donderdag van 13u tot 17u.

Praktische informatie

Filmpresentatie De Geschiedenis van het Varken (in ons), gevolgd door de publieke verdediging, op 2 juli om 17u en om 19u30 in CINEMA RITCS.

Stuur een e-mail naar Inge Pieters om een plaatsje voor de film te reserveren (gratis toegang) of stuur een mail naar hetzelfde e-mailadres als je graag mee een glas drinkt na de publieke verdediging.