Ordet (1955)

Ordet (1955)
Data
,
19:30
Waar?
CINEMA RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
Prijs
2EUR / 5EUR
Reservatie
Tickets aan de kassa
CINEMA RITCS

De godvrezende boer Morten Borgen heeft drie zonen. De oudste, Mikkel, is getrouwd met Inger, die hun tweede kind verwacht. De middelste zoon Johannes gelooft dat hij Jezus Christus is. Anders, de jongste, wil trouwen met de dochter van een sektarische kleermaker wiens religieuze overtuigingen botsen met die van de Borgen-patriarch. Uiteindelijk leidt het conflict zelfs tot geweld. Tot er een groter probleem opduikt: complicaties bij de zwangerschap van Inger – om de moeder te redden, moet de arts de pasgeborene opofferen. Maar een woedende Johannes voorspelt dat Inger ook zal sterven…
Deze minimalistische late film van Dreyer, gebaseerd op een toneelstuk uit 1925, staat bekend om zijn ‘long takes’ met uitgekiende camerabewegingen en zijn belichting die doet denken aan de schilderijen van de oude meesters. Teruggebracht tot zijn spirituele kern – de triomf van het geloof over het rationalisme – kan “Ordet” ook worden beschouwd als een geloofsbelijdenis in de wonderbaarlijke krachten van de cinema.
“Ordet” is een van de belangrijkste en beste films van Dreyer. Het was ook zijn grootste commerciële succes en won meer bijval en prijzen dan al zijn andere films samen, waaronder de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en een Golden Globe Award. (CINEA)

Gerestaureerd in 4K in 2019 door het Danish Film Institute, op basis van een 2K scan van het originele cameranegatief uit 2008.

Classics Restored i.s.m. CINEA
Inleiding door Wouter Hessels

Ordet (1955)
Carl T. Dreyer
OVEN - 126’

Deel dit