La Commune (Paris, 1871) (2000)

La Commune
Data
,
18:00
Waar?
CINEMA RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
Prijs
2EUR / 5EUR
Reservatie
Tickets aan de kassa
CINEMA RITCS

Van 27 tot en met 31 januari staat het RITCS een hele week lang in het teken van onderzoek. De focus van deze onderzoeksweek ligt op FUTURE NARRATIVES, verhalen van de toekomst.

Sanja Mitrović, die aan een doctoraat rond documentair theater werkt, koos 'La Commune' van Peter Watkins (2000), een historisch drama. 'La Commune' geldt als een model voor het ‘re-enactment’ van historische gebeurtenissen, dat zowel theater- als filmmakers blijft inspireren. Watkins maakte een ‘re-enactment’ van de tragisch afgelopen opstand, in 1871, van het Parijse proletariaat tegen de officiële regering van Frankrijk, die in Versailles resideerde.

Parijs werd tijdens de Frans-Duitse oorlog, die door het nieuwe Duitse keizerrijk gewonnen was, maandenlang belegerd, met grote hongersnood tot gevolg. De ontregelde Parijse samenleving waagde een riskant politiek en maatschappelijk experiment, dat door de autoriteiten finaal de kop werd ingedrukt tijdens de semaine sanglante, de bloedige week, eind mei 1871.

In de epische reconstructie van deze - volgens marxisten - eerste échte proletarische revolutie, spelen honderden amateurs de gebeurtenissen na, op straat en in de huizen en scholen. Deze spelers behoorden vaak zelf tot de groep van hedendaagse ‘verworpenen der aarde’: werklozen, migranten, enzovoorts.

Watkins kadert de vertelling door twee televisiestations – behoorlijk anachronistisch – commentaar te laten leveren over het verloop van de revolutie: de dominante (en dubbelzinnige) rol van de media maakt dit indrukwekkende verhaal extra relevant voor de samenleving van vandaag, met nieuwe frustraties en nieuwe ongelijkheden. 

La Commune (Paris, 1871) (2000)
Peter Watkins
OVEN - 345’
Onderzoeksweek RITCS 
Future Narratives 

 

Deel dit