Leuven Kortfilmfestival

Talent boven op Kortfilmfestival Leuven!

Nieuws

Op de slotceremonie van de 24e editie van Kortfilmfestival Leuven zijn dit jaar weer bijzonder veel prijzen uitgereikt. Met zijn verschillende competities en sterke focus op de korte film is het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven dé hoogmis voor jonge filmmakers. Ook dit jaar vielen er verschillende RITCSers in de prijzen. Een volledig overzicht lees je op de website van de cinefiele vrienden van Kortfilm.be. Wij kijken met trots richting onze RITCSers die voor en achter de schermen enkele filmparels realiseerden. Proficiat aan de makers en hun crew! (Foto's IKL)

Kato De Boeck Provence

Krachttour voor Provence

De Juryprijs voor het beste debuut is voor 'Provence' van Kato De Boeck. Ook het publiek koos voor dit pareltje dat de regisseur baseerde op haar eigen ervaringen. De film won eerder op het festival ook al de HUMO-award. De jury prijst het universele verhaal en is onder de indruk van de regie en de acteerprestaties van de jonge acteurs. De jonge actrice Laime De Paep krijgt dan ook een Speciale Vermelding bij de Prijs voor beste acteerprestatie. Bovendien won 'Provence' ook de Persprijs van de UBFP/UFK. "Daarmee mag de pas afgestudeerde Kato De Boeck zich tot grote winnaar van het festival kronen", aldus Kortfilm.be.

Wildcards Vaf

Wildcard voor Zaïde

Het Vlaams Audiovisueel Fonds reikt dit jaar vier VAF Wildcards uit aan de meest belovende talenten uit de bachelor- of masterstudenten van de Vlaamse filmscholen. Het Vlaams Audiovisueel Fonds schroeft daarmee het aantal Wildcards sterk terug - vorig jaar werden in de categorieën Fictie, Documentaire en Animatie nog twee Wildcards uitgedeeld in plaats van één - maar kiest wel voor een duidelijk statement: de vier winnaars dit jaar zijn allemaal vrouwelijke regisseurs. De Wildcard voor Documentaire gaat naar Zaïde Bil met 'Memre Yu'. Zaide Bills documentaire vertelt het verhaal van een Surinaams-Nederlandse familie via de herinneringen aan een vervallen familiehuis in Suriname. Een film over het niet kunnen loslaten van het verleden en het nostalgisch hunkeren naar de roots.

Aagje Van Damme

Botvieren!

Dit jaar studeerden vier studenten af aan de opleiding Animatie, twee van hen vielen in de prijzen op het festival. De vilten poppenanimatiefilm Botvieren van Elise Eetesonne wist het publiek te overtuigen en wint de publieksprijs in de Vlaamse animatiecompetitie. De korte animatiefilm vertelt een pakkend en relevant verhaal over mentale gezondheid.  Aagje Van Damme krijgt van het VAF de special mention voor Dear Son

Pitch Your Script 2018

Pitch Your Script

Kortfilmfestival Leuven organiseerde in samenwerking met de Scenaristengilde en ASA dit jaar de PITCH YOUR SCRIPT. Uit 69 kwalitatieve inzendingen koos de jury uiteindelijk 10 schrijvers die kans maakten op de Pitch Your Script Award 2018. De schrijvers Cristina Poppe en Raoul Groothuizen namen gisterenavond de prijs in ontvangst voor hun pitch van 'The Best Immigrant'

Share this