Over het RITCS

Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound

RITCS Campus Dansaert

Het RITCS is als School of Arts samen met het Koninklijk Conservatorium Brussel onderdeel van de Erasmushogeschool Brussel (EhB). Het RITCS beschikt over twee campussen in het centrum van Brussel. Campus Dansaert, in de bruisende Dansaertstraat, is de thuisbasis van de studenten Audiovisuele Kunsten. Campus Bottelarij, op een boogscheut van het kanaal, is de creatieve hotspot van de studenten Drama en Podiumtechnieken. Het RITCS stoomt sinds jaren toekomstige makers klaar voor de audiovisuele sector en het theater. Jaarlijks studeren er tal van regisseurs, acteurs, radiomakers, schrijvers, podiumtechniekers, animatiemakers, monteurs, cameramannen en geluidsvrouwen, productieassistenten en televisiemakers af. Als ‘School of Arts’ van de Erasmushogeschool Brussel omhelst het RITCS complexloos de veelkleurigheid en veeltaligheid van de stad hoofdstad.

Wat in 1962 begon als een kleine school is intussen een wereldvermaard instituut geworden, waar alles samen ongeveer 700 studenten een professioneel gerichte of academisch gerichte bachelor- of masteropleiding in de audiovisuele kunsten of in de podiumkunsten volgen, onder begeleiding van een honderdvijftig tal artistieke docenten en theoriedocenten, praktijklectoren en lectoren, assistenten en gastprofessoren.

Aan het RITCS kan je binnen de academisch gerichte opleiding Audiovisuele Kunsten een keuze maken tussen Regie, Cinematografie, Sound Design, Editing, Productie, SchrijvenAnimatiefilm of Radio. Binnen de professioneel gerichte opleiding Audiovisuele Kunsten kan je dan weer kiezen voor de Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten en de richting Podiumtechnieken.

Studenten die kiezen voor de academisch gerichte opleiding Drama maken een keuze tussen Regie-schrijven of Acteren. Tijdens verschillende ateliers wordt er samengewerkt met de opleiding Podiumtechnieken. De opleiding Podiumtechnieken leidt technici, toneelmeesters en productieleiders voor het theater, voor productiehuizen, voor kunsten- en culturele centra op. Samen met de opleiding Drama is zij gehuisvest in De Bottelarij, een indrukwekkend industrieel pand op een kwartier stappen van het hoofdgebouw van het RITCS.

Sinds 2019 slaan het RITCS en het Koninklijk Conservatorium als Schools of Arts van de Erasmushogeschool Brussel ook de handen in elkaar voor de inrichting van de educatieve opleidingen.

Vanaf het academiejaar '23-'24 organiseert het RITCS samen met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een gloednieuwe graduaatsopleiding Podium- en Eventtechnieken.

Download de brochure

 

Bezoek ons!

RITCS bezoek infodag 2022

Kom je graag bij ons studeren maar zoek je nog meer informatie over het RITCS en onze opleidingen? Het RITCS School of Arts is elk jaar vertegenwoordigd op de studie-informatiedagen (SID-in’s) die de Vlaamse overheid in elke Vlaamse provincie organiseert. Doorheen het jaar organiseren we ook verschillende infomomenten waarop je het RITCS en onze werking beter kan leren kennen. 

Meer info