Animatiefilm studeren RITCS
Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Animatiefilm

Animatiefilm

Aan de opleiding Animatiefilm van het RITCS worden tekenfilmers, computeranimators en poppenfilmers gevormd. In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende animatietechnieken, de basisprincipes van het animeren, en krijg je een algemene grafische basisvorming. Tijdens het tweede en derde jaar bepaal je je eigen richting en specialisatie, in functie van je interesses en toekomstplannen.

Het volledige productieproces van een animatiefilm komt in de opleiding aan bod, van idee en scenario tot beeldafwerking en klank. Tijdens het masterjaar realiseer je een eigen korte animatiefilm. Die is natuurlijk een proeve van bekwaamheid, maar meer nog een persoonlijk onderzoek van het medium animatiefilm dat ook een publiek kan boeien. De opleiding heeft nauwe banden met toonaangevende animatiebedrijven en kunstenaars. De docenten zijn overwegend professionals die dagelijks in de praktijk staan, en de sector door en door kennen.

Kijk online

Animatiefilms? Dat kan vanaf nu dankzij RITCS ONLINE! Met twee benen in digitale toekomst startte het RITCS in 2018 met de ontwikkeling van een online streamingdienst waar het de werken van enkele studenten presenteert aan het brede publiek. We hopen je zo een beter beeld te geven van wat de richting precies inhoudt. Voor de werken van onze laatstejaars moet je richting de festivals.
 

RITCS ONLINE

Bachelor

Animatie studeren RITCS

Hoe bekwaam ik mezelf in modelschetsen, grafische technieken en waarnemingstekenen als basis het scheppen van een eigen universum in functie van een animatiefilm? Hoe leer ik de beginselen van productiedesign, bewegingsleer, 3D computeranimatie, stop-motion animatie (poppenfilm) en tekenfilm? Hoe bouw ik een digitale pop in Maya? Hoe animeer ik een getekend personage, een digitaal personage of een pop dusdanig dat die echt tot de illusie van leven komt? Hoe belicht ik een stop-motion poppenfilm-set? Hoe gebruik ik digitale tools en technieken zoals Adobe Creative Suite, TV Paint, Maya, Dragon Stop-Motion, Cintiq tekenschermen, enz? Hoe pas ik de basisbegrippen van dramaturgie en scenarioschrijven toe bij het maken van een eenvoudig productiedossier voor een auteursfilm, een opdrachtfilm, een serie? Hoe kan ik hierbij trachten om mijn doelpubliek te bereiken en te raken? Hoe zet ik een verhaal of scenario voor animatiefilm om in een storyboard dat gemaakt is volgens de regels van montage en filmtaal? Hoe werk ik samen in teamverband bij het realiseren van een animatiefilm of het regisseren van de medewerkers eraan? Hoe schep ik een soundscape bij mijn geanimeerde beelden en regisseer ik de specialisten die hieraan meewerken?

Dit alles en meer kan je leren in de bacheloropleiding animatiefilm aan het RITCS. De lessen en workshops worden gegeven in een collectieve ruimte die ingericht is als animatiefilm-studio. Je ontwikkelt je professionele skills onder begeleiding van docenten die zelf professioneel actief zijn op hoog niveau binnen de competenties die zij de studenten aanleren. Het eindresultaat is een uitgebreid artistiek en technisch portfolio waarmee je klaar bent om je binnen de professionele praktijk verder te ontwikkelen.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Stamvakken
Politieke geschiedenis en actualiteit
3
Cultuurgeschiedenis en -actualiteit
3
Kunstgeschiedenis en -actualiteit
3
Specifieke vakken
Modelschetsen 1
3
Grafische technieken / materialen / toegepaste grafiek
3
Basisprincipes van animatie
6
Animatiefilmgeschiedenis
3
Animatietechnieken: 3D computeranimatie 1
6
Animatietechnieken: ruimtelijke animatie 1
3
Animatietechnieken: beeldopnametechnieken ruimtelijke animatie 1
3
Animatietechnieken: 2D Animatie 1
6
Audiotechnologie voor animatiefilm 1
3
Waarnemingsschetsen 1
3
Digitale technieken 1
3
Montage
3
Solo 1
3
Filmgeschiedenis 1
3
Field
Credits
Stamvakken
Kunsttheorie
3
Politieke theorie
3
Cultuurtheorie
3
Specifieke vakken
Teamwork en Studioverband
3
Audiotechnologie voor animatiefilm 2
3
Grafische Technieken
3
Decor
4
Waarnemingsschetsen 2
3
Modelschetsen 2
3
Solo 2: karakteranimatie
5
Concept en productiedossier
3
Storyboard 1
5
Solo 2: digitale afwerking
3
WS transversaal atelier
4
Keuzevakken (12/18SP)
Animatietechnieken: 3D computeranimatie 2
6
Animatietechnieken: Beeldopnametechnieken Ruimtelijke animatie 2
3
Animatietechnieken: Ruimtelijke animatie 2
3
Animatietechnieken: 2D Animatie 2
6
Field
Credits
Specifieke vakken
Auteurs- en Mediarecht
3
Decor (portfolio)
3
Productiedesign
3
Concept (portfolio)
6
Toegepaste animatie (portfolio)
6
TV animatieserie
4
Solo 3 (portfolio)
8
Audio solo 3
6
Showreel en digitale portfolio
3
Stage: Animatie
6
Keuzevakken stamvakken (6SP)
Cultuur - vraagstukken
6
Filosofie - vraagstukken
6
Politiek - vraagstukken
6
Keuzevakken (6SP)
Animatie 2D (portfolio)
6
Animatie 3D (portfolio)
6
Animatie ruimtelijk (portfolio)
6
Animatie multimediaal (portfolio)
6

Master

Master Animatie RITCS studeren

Tijdens de masteropleiding animatiefilm krijg je de kans om jezelf als animatie-auteur te vervolmaken door het realiseren van een eigen animatie-kortfilm of ander relevant artistiek project. Hierbij mondt je leertraject uit in een persoonlijk artistiek onderzoek en tast je de grenzen af van je mogelijkheden tot expressie.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Masterclass Audio
6
Concept en Scenario
6
Decor 3
6
Productiedossier
6
Masterproef Animatie
30
Keuzevakken
Cultuur: onderzoek
6
Filosofie: onderzoek
6
Politiek: onderzoek
6

Docenten en medewerkers

Start je aan de richting animatie, dan word je omringd door een team van gepassioneerde docenten uit de animatiewereld die je actief betrekken bij hun vakgebied. Zelf staan ze midden in de praktijk en geven ze hun kennis en ervaring graag aan je door. 

 

Vakhoofd

Frits Standaert

Vakgroepassistent

Gert Driesen

Docenten & medewerkers

Michel Coquette
Inge Daveloose
Steven De Beul
Kommer Kleijn
Vinciane Lowie
David Molenberghs
Toon Roebben
Ben Tesseur
Hilaire Van den Broeck

Infodag

Opendeurdag infodag RITCS

Tijdens onze jaarlijkse infodag op zaterdag 16 maart 2019 smijten we de deuren van onze campus open en stellen we onze opleidingen aan je voor. Onze docenten en studenten beantwoorden graag al jouw vragen en leiden je rond op de campus en in de ateliers. Kom de sfeer opsnuiven en kom je toekomstige cursussen inkijken. Studie- en trajectbegeleiders zijn doorlopend aanwezig om je te informeren of verder te helpen. 

Zaterdag 16 maart 2019 
10u - 17u

SID-ins 2019

Het RITCS School of Arts is elk jaar vertegenwoordigd op de studie-informatiedagen (SID-in’s) die de Vlaamse overheid in elke Vlaamse provincie organiseert. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor schoolbezoeken. Op zaterdag staan de SID-in’s open voor alle bezoekers. Meer informatie vind je op www.ond.vlaanderen.be/sidin.

 

 • SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  10-12 januari 2019 | Brabanthal | Brabantlaan 1, 3001 Leuven
   
 • SID-in Oost-Vlaanderen
  17-19 januari 2019 | Flanders Expo | Maaltekouter 1, 9051 Gent

   
 • SID-in West-Vlaanderen
  24-26 januari 2019 | Kortrijk Xpo | Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk
   
 • SID-in Antwerpen
  31 januari -02 februari 2019 | Antwerp Expo | Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
   
 • SID-in Limburg
  14-16 februari 2019 | Limburghal | Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk

 

Registreer 

Vanaf zaterdag 16 maart kan je je hier éénvoudig registreren voor de toelatingsproef. Tijdens de registratie vragen we naar je basisgegevens en je toelatingsproef naar keuze. Via de bevestigingsmail krijg je vervolgens meer informatie over de inhoud van je proef en een uitnodiging tot betaling van de administratieve kost (25 EUR)

Registreer nu
 

Over

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 

De toelatingsproef bestaat dit jaar opnieuw uit verschillende onderdelen. Na je registratie ontvang je van ons meer informatie over de specifieke inhoud van de toelatingsproef en wat je dient voor te bereiden. 

Wanneer

Voor de toelatingsproef Animatie maak je een keuze uit één van de volgende opties: 
 

 • Animatiefilm: sessie 1: van 24.06 tot 26.06.19
 • Animatiefilm: sessie 2: van 26.08 tot 28.08.19

Je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Gedurende de door jou gekozen periode verwachten we je vrijwel iedere dag op het RITCS. We vragen je dan ook deze periode integraal vrij te houden, zodat je zonder problemen de volledige toelatingsproef kan afleggen. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig en verhinderen je om te slagen. 
 

Any question?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op