Graduaat podium- en eventtechnieken
Graduaat

Nieuw! Graduaat Podium- en Eventtechnieken

Graduaat Podium- en Eventtechnieken

In de graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken (PET) van AP-EhB word je opgeleid tot een podium- en eventtechnicus die de ideeën van een ontwerper technisch kan vertalen en uitvoeren in de disciplines van Geluid, Belichting, Beeld en Projectie of Podiummechanica. Je bent zowel polyvalent inzetbaar, maar tegelijk ook gespecialiseerd in één van de vier disciplines, waar je een crew kan aansturen en materiaal beheert.

Voor deze unieke opleiding in Vlaanderen bundelen het RITCS, (het Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound van de Erasmushogeschool) in Brussel en het KCA (het Koninklijk Conservatorium Antwerpen van AP Hogeschool) in Antwerpen hun kennis, expertise, netwerk en infrastructuur om studenten een veelzijdig en praktijkgericht traject aan te bieden vanaf het academiejaar 2023-2024.

Het ruime netwerk van beide kunstscholen in de brede (podium)kunsten-, event- en audiovisuele sector zorgt ervoor dat onze studenten worden begeleid door een team van docenten en coaches met een passie voor het vak en een sterke verbinding met de praktijk. We bieden studenten de kans om te leren door te doen in een reële professionele werkplek, die zich uitstrekt van found space tot theaterzaal, van festivalweide tot concertgebouw, van eventhal tot circus. Door de inbedding van onze opleiding in de rijke en diverse culturele context van de grootsteden Antwerpen en Brussel is deze omgeving bovendien sterk intercultureel en internationaal gericht.

Je behaalt je graduaatsdiploma doorgaans in twee jaar tijd (120 studiepunten).
De grootste troeven? 
- zeer praktijkgericht
- minder theoretisch dan een bacheloropleiding
- minstens 1/3 werkplekleren
- je kan meteen aan de slag in de sector 
- mogelijk om door te stromen naar bepaalde bacheloropleidingen in verkort traject

Na je studie

Na het afronden van de graduaatsopleiding ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan in het werkveld van de sector. Je kan ook nog doorstromen naar een bacheloropleiding:

• Professionele bachelor in de Audiovisuele Kunsten: Podiumtechnieken 
• Professionele bachelor in de Audiovisuele Technieken 
• Professionele bachelor in de Pop- en Rockmuziek

Field
Credits
Stamvakken
Coaching & Portfolio
4
Sectorkennis
4
Artistieke Inspiratie
4
Veiligheid
3
Elektriciteit
3
Opbouw Mechanica
3
Licht, geluid en beeld
6
Werkplekleren 1
15
Afstudeerrichting Beeld en Projectie
Pre-productie beeld
4
Productie Beeld
3
Installatie beeld
5
Bediening Beeld
6
Afstudeerrichting Licht
Pre-productie Licht
4
Productie Licht
3
Installatie Licht
5
Bediening Licht
6
Afstudeerrichting Podiummechanica
Pre-productie Podiummechanica
4
Productie Podiummechanica
3
Installatie Podiummechanica
5
Bediening Podiummechanica
6
Afstudeerrichting Geluid
Pre-productie Geluid
4
Productie Geluid
3
Installatie Geluid
5
Bediening Geluid
6
Geert Custers Podium- en Eventtechnieken

Geert Custers

Opleidingshoofd Podium- en Eventtechnieken

Na zijn studie aan het toenmalige HRITCS ging Geert aan de slag als technicus bij kindertheater Ivonne Lex. Tijdens deze theatertour gaat hij freelance aan de slag. Dit brengt hem op tour met onder meer Clouseau, Luke Walter Jr, Rob de Nijs en vele anderen. In de Antwerpse Stadsschouwburg neemt hij als LightBoard operator de Musical CATS voor zijn rekening om nadien heel Europa rond te gaan touren met de Frivole Framboos. Als Technical Production Manager, neemt hij The Phantom of the Opera voor zijn rekening, en nadien Kuifje en De Zonnetempel, om zo als technisch productieleider in de Vlaamse Opera terecht te komen.

Nadien volgt een periode bij distributiebedrijf FACE, waar hij verantwoordelijk is voor verkoop, training en support van voornamelijk lichtstuurtafels en netwerkapparatuur. Bij FACE nam hij ook enkele projecten voor zijn rekening, waaronder de verbouwing van de Muntschouwburg in Brussel, en de verbouwing van de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Ondertussen bleef de theatermicrobe kriebelen, en maakt(e) hij als licht- en geluidstechnicus deel uit van het team van onder meer Kommil Foo, Tutti Fratelli, Grof Geschud, Alex Agnew en anderen.

Als opleidingshoofd van het Graduaat Podium- en Eventtechnieken blijft hij met twee voeten in de praktijk staan, maar deelt hij graag ook zijn uitgebreide kennis met een nieuwe generatie technici.

geert.custers@ehb.be 

Inschrijven

Deze opleiding is zowel toegankelijk voor schoolverlaters van het ASO, TSO, BSO en DBSO als voor werkzoekenden of studenten die geen diploma van het secundair onderwijs hebben behaald. Ook wie reeds werkzaam is in de sector is welkom om zich verder te professionaliseren. 

De inschrijvingen voor deze opleiding verlopen rechtstreeks via de Erasmushogeschool Brussel. Via onderstaande button kan je je inschrijven voor deze gloednieuwe opleiding. 

Naar de inschrijvingen


Noot: Indien je geen diploma van het secundair onderwijs hebt behaald, dien je eerst deel te nemen aan de toelatingsproef voor de graduaatsopleidingen van Vlaanderen alvorens je in te schrijven. Meer info hierover kan je vinden op toelatingsonderzoek.be

Any question?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact op via ritcs@ehb.be .